Հայոց Ցեղասպանութեան Յուշարձաններու Ցանկ

Jump to navigation Jump to search

Աշխարհի տարբեր անկիւններու մէջ ստեղծուած են Հայոց ցեղասպանութեանն ու անոր զոհերու յիշատակին նուիրուած բազմաթիւ յուշարձաններ, թանգարաններ ու տարբեր կազմակերպութիւններ։

Ցանկ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ցանկին մէջ ներկայացուած են Հայոց ցեղասպանութեան զոհերու յիշատակին կանգնեցուած ամէնէն յայտնի յուշարձանները։

Պատկեր Յուշարձան Տեղադրութիւն Թուական
ErmeniSoykirimAniti.jpg Յուշարձան (թուրք.` Taksim Ermeni Soykırımı Anıtı) Թաքսիմ հրապարակ, Կ. Պոլիս (ներկայիս` Սթամպուլ, Թուրքիա) 1919–1922[1][2][3]
Armenian Catholicossate of Cilicia - Genocide Memorial chapel.jpg Յուշարձան-մատուռ Մեծի Տանն Կիլիկիոյ կաթողիկոսարան, Անթիլիաս, Լիբանան 1938
Հայոց Ցեղասպանութեան Յուշասիւն՝ Պէյրութի մէջ Պէյրութ, Լիբանան 1939
Memorial khatchkar to the Armenian Genocide at the Armenian Catholic Patriarchate in Bzoummar, Lebanon.JPG Խաչքար (Հայ Կաթողիկէ Պատրիարքարան) Զմմառ, Լիբանան 1960
Armenian Genocide Memorial, Armenian Church, Kolkata.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշակոթող (Կալկաթա, Հնդկաստան) Կալկաթա, Արեւմտեան Պենկալ, Հնդկաստան 1965
Armenian Genocide Memorial, Montebello, California.jpg Հայոց Ցեղասպանութեան Զոհերու Յուշահամալիր՝ Մոնթեպելլոյի մէջ Մոնթեպելլօ, Գալիֆորնիա, ԱՄՆ 1965
Մայր աթոռ136.JPG Խաչքար-յուշարձան Էջմիածին, Վաղարշապատ, Հայաստան 1965
Armenian Genocide Memorial, Watertown, Massachusetts.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Ուոթըրթաուն, Մասաչուսեց, ԱՄՆ 1965
The Armenian Genocide memorial in Bikfaya (closer angle).JPG Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Պիքֆայա) Պիքֆայա, Լիբանան 1965
Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Սան Փաուլօ) Սան Փաւլօ, Պրազիլ 1966
Armenian Genocide Memorial - Yerevan (2903020364).jpg Ծիծեռնակաբերդ (Հայոց ցեղասպանութեան թանգարան) Երեւան, Հայաստան 1968
Decinesdarnas.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Տեսին, Ֆրանսա) Տեսին, Լիոն, Ֆրանսա 1972
Monumentgenocideprado.jpg Եղեռնի Յուշարձան (Մարսէյլ) Մարսէյ, Ֆրանսա 1973[4]
Հայոց Ցեղասպանութեան Յուշարձան (Նոր Երզնկա) Նոր Երզնկա, Կոտայքի մարզ, ՀՀ 1973
Nor Hachen memorial.JPG Հայոց Ցեղասպանութեան Յուշարձան՝ Նոր Հաճընի մէջ Նոր Հաճըն, Կոտայքի մարզ, ՀՀ 1974
Հայոց Ցեղասպանութեան Խաչքար Ալֆորվիլ, Ֆրանսա Ապրիլ 1975
Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Սուրբ Ամենափրկիչ վանք, Սպահանի Նոր Ջուղա թաղամաս, Իրան 1975
Plaza conmemorativa del genocidio,martires armenios.JPG Հայ նահատակներու յուշարձան Սուրբ Ներսէս Շնորհալի եկեղեցի, Մոնթեվիտէօ, Ուրուկուէյ 1975[5]
Musaler.jpg Յուշարձան Մուսա Լերան Հերոսամարտի Մուսալեռ, Արմաւիրի մարզ, ՀՀ 1976
Յուշակոթող Մեծ Եղեռնի զոհերուն Լեռնապատ, Լոռիի մարզ, ՀՀ 1977
Philadelphia Museum of Art - Armenian Genocide memorial.jpg Հայոց Ցեղասպանութեան Յուշարձան Ֆիլատելֆիա, Փենսիլվանիա, ԱՄՆ 1980-ականներ[6]
Armeniastatue, detroit.jpg Կոմիտասի յուշարձանը Տիթրոյթի մէջ Տիթրոյթ, Միշիկըն, ԱՄՆ 1980
Armenier-Denkmal-Aix.jpg Եղեռնի զոհերու յուշարձան Էքս-ան-Փրովանս, Ֆրանսա 1983
Եղեռնի զոհերու յուշարձան Պուէնոս Այրէսի մէջ[7] Պուէնոս Այրէս, Արժանթին 1985
Mahnmal Genozid Armenier Stuttgart 1.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Շթութկարթի մէջ Շթութկարթ, Գերմանիա 26 Ապրիլ 1987
Avignon-Jean-Althen-statue-plaque-on-the-back-of-pedestal-5609.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշատախտակ Ավինիոն, Ֆրանսա 8 Յուլիս 1988
Մեծ Եղեռնի զոհերի հիշատակի հուշակոթող.JPG Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Կապանի մէջ Կապան, Սիւնիքի մարզ, ՀՀ 1990
Armenian Genocide Memorial in Der Zor, Syria.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշահամալիր Տէր Զօր, Սուրիա 1990
Armenian Genocide Monument in Nicosia.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Նիկոսիոյ մէջ Նիկոսիա, Կիպրոս 1990
Brussels monument to the Armenian victims 1915 B.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Պրիւքսէլի մէջ Պրիւքսէլ, Պելճիքա 1990
Armenian Genocide memorial in Aleppo Syria at the Armenian church 40 martyrs.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Սրբոց Քառասնից Մանկանց Մայր Եկեղեցի, Հալէպ, Սուրիա 28 Մայիս 1991
Հուշարձան Մեծ Եղեռնի զոհերի հիշատակին 01.jpg Յուշարձան Մեծ Եղեռնի զոհերուն Սիսիան, Սիւնիքի մարզ, ՀՀ 1993
«Մոխիրներից յառնող Մայր Հայաստան» պրոնզաձոյլ արձան Լոս Անճելըս, ԱՄՆ 1993
Mount Davidson cross.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Տավիտսըն լերան վրայ Սան Ֆրանսիսքօ, Գալիֆորնիա, ԱՄՆ 1997
Armenian Genocide Memorial Montreal.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Կանադա Կանադա Մարսէյին-Ուիլսըն այգի, Մոնթրեալ, Քէպէք, Քանատա 1998
Armenian Martyrs Memorial Providence RI.jpg Հայ նահատակներու յուշարձան Փրովիտընս, Ռոտ Այլընտ, ԱՄՆ 1999
Memorial Chapel to the Armenian Genocide in Margadeh Syrian desert.jpg Սուրբ Յարութիւն եկեղեցի
(եղբայրական գերեզման յայտնաբերուած է 1990-ականներու սկիզբը)[8]
Մարկատէ գիւղ, Սուրիա 1999
Armenian Genocide memorial at St Marys Armenian Apostolic Church in Glendale.jpg Հայոց ցեղասպանութեան խաչքար (Կլենտէյլ, Քալիֆորնիա) Կլենտէյլ, ԱՄՆ 23 Յուլիս 2000
Assen - Armeens monument 01.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Ասեն) Ասեն համայնք, Հոլանտա 2001
150px Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Պինկհամթոն) Պինկհամթոն քաղաք, Նիւ Եորք (նահանգ), ԱՄՆ 2001
Մոխիրներից հառնած մայրը3.jpg Մոխիրներէն յառնած մայրը (յուշարձան, Երեւան) Աջափնեակ, Երեւան, ՀՀ 2002
Cours Albert 1er Paris.jpg Կոմիտաս վարդապետի ու հայոց ցեղասպանութեան զոհերու յուշարձան (Փարիզ) Երեւան այգի, Փարիզ, Ֆրանսա 2003
Arnouville-lès-Gonesse (95), monument au génocide arménien, rue Jean-Jaurès.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Առնուվիլ լէ Կոնէս, Ֆրանսա) Առնուվիլ լէ Կոնէս, Ֆրանսա 27 ապրիլի, 2004
Khatchkar in Krakow, 9 Kopernika street,Poland.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Քրաքով ) Քրաքով, Լեհաստան 17 Ապրիլ 2004
Հայոց ցեղասպանութեան յուշատախտակ (Փատովա) Փատովա, Իտալիա 2005
Xmas etc. 2013 174.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Պրեմեն) Պրեմեն, Գերմանիա 24 Ապրիլ 2005
Khatchkar in Braunschweig.JPG Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Պրաունշվայկ, Գերմանիա 2005
Ցեղասպանութեան յուշարձան Մարսէյլի մէջ (24 Ապրիլ 1915 պողոտայ) Մարսէյլ, Ֆրանսա 2006[9][10]
Lyon Armenian Genocide Memorial2.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Լիոն) Լիոն, Ֆրանսա 2006
Armenian Genocide Memorial in Varna, Bulgaria.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշաքար (Վառնա, Պուլկարիա) Վառնա, Պուլկարիա 24 Ապրիլ 2006
Monument to Genocide, Shnogh VIllage.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Շնող) Շնող, Լոռիի մարզ, ՀՀ 2007
Armenian Genocide in Wales desecrated January 27 2008.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Քարտիֆ, Մեծ Բրիտանիա 2007
Armenian Genocide Memorial in Larnaca Unveiling.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Լառնաքա) Լառնաքա, Կիպրոս 2008
Եղեռնի զոհերի հուշակոթող.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Վանաձոր) Վանաձոր, Լոռիի մարզ, ՀՀ 2007
Mislata. Monument al genocidi armeni.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Միսլաթա, Վալենսիա) Միսլաթա, Վալենսիա, Սպանիա 2010
Plaza Armenia.JPG Հայոց ցեղասպանութեան խաչքար (Մոնթէվիտէօ) Մոնթէվիտէօ, Ուրուկուայ 24 Ապրիլ 2010
«Տագնապ».JPG Տագնապ Էջմիածին, Արմաւիրի մարզ, ՀՀ 2011
Armenian Heritage Park.jpg Հայկական ժառանգութեան այգի (Պոսթըն) Պոսթըն, Մասաչուսեթս, ԱՄՆ 2012
Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Ալմելօ, Հոլանտա) Ալմելօ, Հոլանտա 2014
Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Փիթեշթ, Ռումանիա) Փիթեշթ, Ռումանիա 2014
Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան Հաապսալուի մէջ Հաապսալու, Էստոնիա 2014
Հայոց ցեղասպանության յուշարձան (Պըրպանք) Պըրպանք, ԱՄՆ 2015
Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Ֆրէզնօ),Սան Խոաքին հարթավայր Ֆրեզնօ, Քալիֆորնիա, ԱՄՆ 2015
Armenian Genocide memorial, St Sarkis Armenian Church, London 06.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձան (Լոնտոն)[11], Լոնտոն, Մեծ Բրիտանիա
Burgas Mahnmal an den Voelkermord an den Armeniern 2.jpg Հայոց ցեղասպանութեան յուշաքար (Պուրկաս, Պուլկարիա) Պուրկաս, Պուլկարիա

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]


Կատեգորիա:Ցանկեր:Հայաստան Կատեգորիա:Հայոց ցեղասպանութեան յուշարձաններ Կատեգորիա:Ցանկեր:Պատմութիւն