Իսլամական Ահաբեկչական Յարձակումներու Ցանկ

Ուիքիփետիաէն
Jump to navigation Jump to search


1990-ականներէն ի վեր ծայրայեղ իսլամներու կողմէ օգտագործուող դրօշակը
Իրաքի եւ արեւելքի իսլամական պետութեան դրօշակը
Թալիպանի դրօշակը

Հետեւեալ յօդուածին մէջ ներկայացուած են բոլոր այն իսլամական ահաբեկչական յարձակումները, որոնք սկսած են 1979 թուականէն։

Ամբողջ աշխարհի մէջ ծայրայեղ իսլամներու կողմէ կրօնական-քաղաքական այս կամ այն դրդապատճառներով իրագործուած են բազմաքանակ ահաբեկչական յարձակումներ։ Սովորաբար ահաբեկիչներուն մարտավարութեան մէջ կը մտնեն հրկիզումները, փոխադրամիջոցներու պայթումները, ռումբի պայթեցման սպառնալիքները, մահապարտ ահաբեկիչներու յարձակումները, ռմբակոծութիւնները, զանգուածային հրաձգութիւնները, դանակահարութիւնները, օդահէնութիւնները, առեւանգումները եւ գլխատումները։

1970-ականներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Նոյեմբեր, 1979 Մեքքայի Մեծ մզկիթի գրաւում «Իխուան» խմբաւորման կողմէ[1] 244 180
Ընդհանուր՝ 244 180

1980-ականներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Պէյրութի մէջ ԱՄՆ դեսպանատունը ռմբակոծումէն ետք (1983)
ԱՄՆ 40-րդ նախագահ Ռոնըլտ Ռէյկընը եւ առաջին տիկին Նենսի Ռէյկընը յարգանքի տուրք կը մատուցեն զոհուած ամերիկացի քաղաքացիներուն
Պէյրութի զօրանոցը պայթումներուն ժամանակ
«Նեւէ Շալոմ» սինակոկը Պոլսոյ մէջ
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Նոյեմբեր, 1981 Ազպաքիայի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակում Դամասկոսի մէջ, «Իսլամական Եղբայրութիւն» խմբաւորման կողմէ[2] 200
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Ապրիլ, 1983 Պէյրութի մէջ ԱՄՆ դեսպանատան ռմբակոծութիւն Իսլամական ծայրայեղական կազմակերպութեան կողմէ[3] 63 120
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Հոկտեմբեր, 1983 Պէյրութի զօրանոցի ռմբակոծութիւն Իսլամական ծայրայեղական կազմակերպութեան կողմէ[4] 307 75
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Դեկտեմբեր, 1983 90 վայրկեան տեւողութեամբ համակարգուած ռմբակոծութիւն Քուէյթի վեց ռազմավարական հաստատութիւններուն մէջ, ինչպէս՝ դեսպանատուներուն, օդանակայանին, քարիւղի եւ ալիւրի գործարաններուն մէջ, յարձակումը աւելի նշանաւոր է այն հանգամանքով, որ կրնար ըլլալ «Մերձաւոր Արեւելքի մէջ 20-րդ դարու ամենակործանարար ահաբեկչական գործողութիւնը», սակայն ռումբերու սխալ շահագործման շնորհիվ գործողութիւնը ունեցաւ 6 կորուստ [5] 5 0
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Սեպտեմբեր, 1984 Պէյրութի մէջ ԱՄՆ դեսպանատան ռմբակոծութիւնը Հըզպ Ալլահ շիա իսլամական կազմակերպութեան կողմէ[6] 24 0
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Յունուար, 1985 Ինդոնեզիայի Կենտրոնական Ճավա կղզում Բորոբուդուր կոչվող 9-րդ բուդդիստական տաճարի ռմբակոծութիւն[7] 0 0
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Ապրիլ, 1985 Պայթումներ Էլ Տեսքանսօ ճաշարանին մէջ[8] 18 82
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Յունիս, 1985 Trans World Airlines-ի թիւ 847 թռիչք, օդահէնութիւն «Հըզպ Ալլահ» եւ «Շիա իսլամ» կազմակերպութեան կողմէ[9] 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Յուլիս, 1985 1985 թուականի Քոփընհակընի պայթումներ 1 26
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Սեպտեմբեր, 1986 «Նեւէ Շալոմ» սինակոկի արիւնահեղութիւն[10] 22 0
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Յուլիս, 1989 Քիրեաթ Եարիմի մօտ մահապարտ ահաբեկիչի յարձակում Թել Աւիւ-Երուսաղէմ հանրակառք թիւ 405 երթուղիին[11] 16 0
Ընդհանուր՝ 657 303

1990-ականներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Պուէնոս Այրեսի մէջ Իսրայէլի դեսպանատան զանգուածային սպանութեան զոհերուն նուիրուած յուշարձան
Համաշխարհային առեւտուրի կեդրոնի ներքնայարկը պայթումներէն ետք (26 Փետրուար, 1993)
Սիվասի կոտորածի զոհերուն լուսանկարները
Ցոյց նուիրուած Պուէնոս Այրեսի հրեական կեդրոնի պայթումներու զոհերուն յիշատակին
Ֆրանսական աւիաուղիներու «Airbus A300B2-1C» ինքնաթիռը 1982 թուականին
Պայտ Լիտի մահապարտ ահաբեկչական յարձակման զոհերուն նուիրուած յուշարձան
Խոպարեան աշտարակներու ռմբակոծումէն ետք
Թել Աւիւի «Ափրոփօ» սրճարանի սպանութիւններու զոհերուն նուիրուած յուշարձան
Նայրոպիի մէջ ԱՄՆ դեսպանատան պայթումներէն ետք
ԱՄՆ դեսպանատան ռմբակոծուած շէնքը Տար-էս-Սալամի մէջ
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Փետրուար, 1990 Եգիպտոս հրեայ զբոսաշրջիկներու տեղափոխող հանրակառքի հրաձգութիւն Պաղեստինի իսլամական ծայրայեղական շարժման անդամներու կողմէ[12] 11 17
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Փետրուար, 1992 Ուրումչիի ահաբեկչութիւն 3 23
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Մարտ, 1992 Պուէնոս Այրեսի մէջ Իսրայէլի դեսպանատան վրայ յարձակում 29 242
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Դեկտեմբեր, 1992 Եմէնի Մէջ «Ալ-Քայիտա» Ահաբեկչական Կազմակերպութեան Կողմէ «Կոլտ մոհուր» հիւրանոցի ռմբակոծութիւն 2 7
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Յունուար, 1993 ԱՄՆ Վիրճինիա նահանգի Լենկլի բնակավայրին մէջ Կեդրոնական հետախուզական վարչութեան (ԿՀՎ) կեդրոնական գրասենեակի հրագութիւն 2 3
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Փետրուար, 1993 Նիւ Եորքի համաշխարհային առեւտուրի կեդրոնի պայթումներ[13] 6 1,042
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Մարտ, 1993 շարունակական պայթումներ Մումպայի մէջ 257 0
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Յուլիս, 1993 Սիվասի (Սեբաստիա) կոտորած, 35 մտաւորականներու զանգուածային սպանութիւն[14] 35 0
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Ապրիլ, 1994 Մահապարտ ռմբակոծութիւն Աֆուլայի մէջ 8 55
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Ապրիլ, 1994 Հադերայի մահապարտ ռմբակոծութիւն 5 30
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Յուլիս, 1994 Պուէնոս Այրեսի հրեական կեդրոնի ռմբակոծութիւն 85 300
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յուլիս, 1994 Լոնտոնի մէջ Իսրայէլի դեսպանատան վրայ յարձակում 0 20
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Հոկտեմբեր, 1994 Հանրակառքի պայթում Տիզենկոֆ փողոցին մէջ, Թել Աւիւի Տիզենկոֆ փողոցով երթեւեկող «Համաս» խմբաւորման մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթեցում 22 50
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Նոյեմբեր, 1994 Մահապարտ հեծանորդի ինքնապայթեցում Նեթզարիմ բնակավայրի մօտ 3 12
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Դեկտեմբեր, 1994 Մանիլայէն Թոքիո ուղեւորուող Ֆիլիփինեան աւիաուղիներու 434 չուերթի ժամանակ ռումբի պայթեցում, ինքնաթիռը կրնայ յաջող վթարային վայրէջք կատարել Օքինավայի «Նահա» օդակայանին մէջ[15] 1 10
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Դեկտեմբեր, 1994 Air France-ի թիւ 8969 չուերթի օդահէնութիւն Ալճերիա քաղաքին մօտ՝ Ալճերիայի զինուած իսլամական խմբաւորման 3 անդամներու եւ 1 առանձին ահաբեկիչի կողմէ[16] 7 25
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Յունուար, 1995 Պայթ Լիտի կոտորած, մահապարտ յարձակում Պաղեստինի իսլամական ծայրայեղի կողմէ 20 69
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Յունուար, 1995 Ոստիկանութեան գրասենեակի տարածքին մէջ ոստիկանական մեքենայի պայթում[17][18] 42 286
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Յուլիս, 1995 Ճամմուի շուկային մէջ եզերային շարժանաւի պայթում. «Հարքաթ Ուլ Անսար» խմբաւորումը առաւ պատասխանատուութիւնը[19] 17 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Յուլիս, 1995 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Ռամաթ Գանի, մահապարտ յարձակում Համասի կողմէ 5 33
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Յուլիս, 1995 Փարիզի մեթրոյի պայթումներ (1995) շարունակական ռմբակոծութիւններ Փարիզի մէջ՝ Ալճերիայի զինուած իսլամական խմբաւորման կողմէ 8 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Հոկտեմբեր, 1995 Ռիեքայի ռմբակոծութիւն, մահապարտ ահաբեկիչը փորձած էր ոչնչացնել ոստիկանութեան տեղամասը՝ ռումբով լեցուն մեքենայով հարուածելով շինութեան պատին 1 29
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Փետրուար, 1996 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Ճաֆֆայի մօտ, երկու յարձակումներ Երուսաղէմի մօտ Համասի կողմէ 45 52
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Մարտ, 1996 Ինքնապայթեցում Տիզենկոֆի կեդրոնին մէջ մահապարտ-ահաբեկչական յարձակում Համասի կողմէ՝ Փուրիմ հրեական տօնի նախօրէին 13 130
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Ապրիլ, 1996 Հրաձգութիւն Քահիրէի «Եւրոպա» հիւրանոցին մէջ իսլամ ծայրայեղներու կողմէ[20] 18 17
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Յունիս, 1996 Խոպարեան աշտարակներու ռմբակոծութիւն[21] 20 372
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Փետրուար, 1997 Սինցեան ինքնավար երկրամասի վարչակեդրոն Ուռումչիի մէջ մէկ անգամէն երեք հանրակառքի ռմբակոծութիւն 9 74
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Մարտ, 1997 Ափրոփօ սրճարանի ռմբակոծութիւն, ռմբակոծութիւն Թել Աւիւի «Ափրոփօ» բացօդեայ սրճարանին մէջ, Համասի մահապարտ ահաբեկիչին կողմէ 3 46
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Յուլիս, 1997 1997 թուականին Մահանէ Եհուտէ շուկայի պայթումներ, թիւով երկու ռմբակոծութիւններ Երուսաղէմի «Մահանէ Եհուտա» կոչուող շուկային մէջ 16 178
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Սեպտեմբեր, 1997 Ինքնաշարժներու պայթումներ Մոսթարի մէջ (1997) 0 29
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Նոյեմբեր, 1997 Լիւքսորի կոտորած, 6 զինեալ ահաբեկիչներ յարձակեցան Լիւքսոր տաճար այցելող զբոսաշրջիկներուն վրայ[22] 62 26
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Փետրուար, 1998 Քոիմպատուր քաղաքի 11 մասերու մէջ, 12 յարձակում կազմակերպուեցաւ, որուն արդիւնքով սպանուեցան 58, եւ վիրաւորուեցան՝ աւելի քան 200 քաղաքացի 58 200+
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Օգոստոս, 1998 Տար-Էս-Սալամի եւ Նայրոպիի մէջ ԱՄՆ դեսպանատան ռմբակոծութիւն[23] 224 4000+
Կաղապար:Դրոշավորում
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Հոկտեմբեր, 1999 Ճեսորի ռմբակոծութիւն 10 150
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Դեկտեմբեր, 1999 Խուլնայի մզկիթի ռմբակոծութիւն 8 30
Ընդհանուր՝ 1049 7757+

2000-ականներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

2000[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ամերիկեան «Քոուլ» ռազմանաւը յարձակումէն ետք
Տելհիի Կարմիր ամրոցը
Վայր Ամսաթիւ Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Ապրիլ, 2000 Սիպատանի առեւանգումներ (23 Ապրիլ, 2000 – 19 Սեպտեմբեր, 2000) 0 5
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Հոկտեմբեր, 2000 Եմէնի Ատըն նաւահանգիստին մէջ ամերիկեան «Քոուլ» ռազմանաւի ռմբակոծում 17 39
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Դեկտեմբեր, 2000 Տելհիի պատմական Կարմիր ամրոցի ահաբեկչական յարձակում 3 0
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Դեկտեմբեր, 2000 Սուրբ ծնունդի նախօրէին Ինտոնեզիայի ութ քաղաքներուն մէջ տեղակայուած եկեղեցիներու ռմբակոծում[24] 18 0
Ընդհանուր՝ 38 44

2001[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

«Տօլֆինարիում» գիշերային ակումբի փլատակները (2012)
Ծայրայեղներու դաշտային հրամանատար, Աֆղանիստանի պաշտպանութեան նախկին նախարար Ահմատ Շահ Մասուտի (1953-2001) դամբարանային շիրիմը
Ուսամա Պըն Լատըն (1997 թուական լուսանկար)
Փրկարար շունը 11 Սեպտեմբերի աղէտի վայրին մէջ
Հարաւային աշտարակի մնացորդներու փլուզումէն ետք
11 Սեպտեմբերի ահաբեկչութենէն տուժածները
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Մարտ, 2001 2001 թուականի Նեթանիայի պայթումներ, մահապարտ ահաբեկչական յարձակումներ Իսրայէլի Նեթանիա քաղաքին մէջ 3 60+
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Ապրիլ, 2001 Ռամնա Պաթամուլի ռմբակոծութիւններ (2001) 10 17
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Մայիս, 2001 «Հաշարոն» մոլի ռմբակոծութիւն Իսրայէլի Նեթանիա քաղաքին մէջ 5 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Մայիս, 2001 Տոս Փալմասի առեւանգումներ 40 18
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Յունիս, 2001 «Տօլֆինարիում» գիշերային ակումբի մահապարտ ահաբեկչութիւն 21 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Օգոստոս, 2001 Սպարրօ ճաշարանի մահապարտ ահաբեկչութիւն, Երուսաղէմի կեդրոնին մէջ գտնուող «Սպարրօ» ճաշարանի մահապարտ ահաբեկչական յարձակում Համասի ծայրայեղներուն կողմէ 15 130
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Սեպտեմբեր, 2001 Նահարիա կայարանի մահապարտ ահաբեկչութիւն Համասի կողմէ ղրկուած իսրաէլեան արաբի կողմէ 3 94
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Սեպտեմբեր, 2001 Ահմատ Շահ Մասուտի սպանութիւնը Աֆղանիստանի Տախար շրջանին մէջ 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Սեպտեմբեր, 2001 11 Սեպտեմբերի ահաբեկչական յարձակումներ, 4 մարդատար ինքնաթիռներու առեւանգում «Ալ-Քայիտա» խմբաւորման 19 անդամներուն կողմէ ԱՄՆ Արեւելեան ափին մէջ. երկու օդանաւներ կը մխրճուին Նիւ Եորքի համաշխարհային առեւտուրի կեդրոնին զոյգ աշտարակներուն եւ շրջակայ կառոյցներու մէջ, որուն հետեւանքով շինութիւնները կը փլուզուին 2996 6000+
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Հոկտեմբեր, 2001 Ճամմիի եւ Քաշմիրի օրէնսդիր մարմինի հրաձգութիւն 38 0
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Նոյեմբեր, 2001 Նազարեթէն Թել Աւիւ ուղեւորուող հանրակառքի մահապարտ ռմբակոծումը Փարտէս Հանայի մօտ 3 7
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Դեկտեմբեր, 2001 Համար 16 հանրակառքի մահապարտ ռմբակոծում Հայֆայում 15 40
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Դեկտեմբեր, 2001 Տելհիի մէջ հիմնուած «Ժայշ-էլ-Մուհամմատ» եւ «Լաշխար-էլ-Տոյպա» փաքիստանեան ահաբեկչական կազմաւորումներու կողմէ իրականացուած մահապարտ յարձակում հնդկական խորհրդարանին վրայյ, որուն նպատակն էր ձերբազատուիլ պետական կառավարութենէն[25] 7 12
Ընդհանուր՝ 4687 13 500+

2002[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Քաֆէ Մոմընթի զոհերուն նուիրուած մոմավառութիւն
«Քիրյաթ Հայովել» խանութի ահաբեկչութեան զոհերուն նուիրուած յուշատախտակ
Ռուսիոյ նախագահ Վլատիմիր Փութինը կ'այցելէ «Նորթ Օսթի» ահաբեկչութենէն տուժածներուն
Քարաչիի մէջ հանրակառքի պայթումներու զոհերուն յիշատակին նուիրուած յուշաքար Ֆրանսայի մէջ
Մեկիտտօ հանգոյցի ահաբեկչութեան զոհերուն նուիրուած յուշարձան
«Boeing 757-300 4X-BAW» ինքնաթիռը
«Mike's Place» ճաշարանը պայթումներէն երեք օր վերջ
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Յունուար, 2002 Յարձակում Քալքաթայի Ամերիկեան մշակութային կեդրոնին վրայ 5 20
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Յունուար, 2002 Թել Աւիւի բացօդեայ առեւտրային կեդրոնի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակում Թել Աւիւ քաղաքի մէջ՝ պաղեստինցի մահապարտ ահաբեկիչի կողմէ. ինքնապայթման հետեւանքով վիրաւորուած է 24 քաղաքացի 1 (մահապարտ) 24
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Յունուար, 2002 Ահաբեկչութիւն Ճաֆֆա փողոցին մէջ (2002) 2 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Փետրուար, 2002 «The Wall Street Journal» պարբերականի լրագրող Տենիըլ Փըրլի գլխատումը Փաքիստանի մէջ 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Մարտ, 2002 Եշիուաթ Պեյթ Իսրայէլի կոտորած, Երուսաղէմի Պէյթ Իսրայէլ կեդրոնական թաղամասին մէջ տեղի ունեցած մահապարտ ահաբեկչութիւն 12 54
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Մարտ, 2002 Ռմբակոծութիւն «Քաֆէ մոմընթ» սրճարանին մէջ, պաղեստինեան ահաբեկչական յարձակում Երուսաղէմի մէջ 12 54
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Մարտ, 2002 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Ումն ալ-Ֆահմում, հիւսիսային Իսրայէլի Ումն ալ-Ֆահմ բնակավայրով անցնող հանրակառքի մահապարտ ռմբակոծութիւն 8 27
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Մարտ, 2002 Ճորճ արքայի փողոցի ռմբակոծութիւն 4 42
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Մարտ, 2002 «Փարք» հիւրանոցի կոտորած, Համասի կողմէ իրականացուած մահապարտ ռմբակոծութիւն Նեթանիա քաղաքի «Փարք» հիւրանոցին մէջ 31 140
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Մարտ, 2002 Քիրյաթ Հայովել խանութի ռմբակոծութիւն 3 28
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Մարտ, 2002 Յարձակումներ Ռակհունատ տաճարի վրայ 11 20
Կաղապար:Դրոշավորում 31 Մարտ, 2002 «Մացցա» ճաշարանի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական գործողութիւն Հայֆա քաղաքին մէջ՝ Համասի մահապարտ ահաբեկիչի կողմէ 17 40+
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Ապրիլ, 2002 Եակուրի ռմբակոծութիւն 9 19
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Ապրիլ, 2002 «Ղրիպա» սինակոկի պայթում, Թունիսի Ճերպա կղզիի պայթուցիկներով զինուած բնական կազի բեռնատարը կը մխրճուի «Էլ Ղարիպա» սինակոկի մէջ 20 30+
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Ապրիլ, 2002 Մահանէ Եհուտա շուկայի ռմբակոծութիւն (2002) 7 104
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Մայիս, 2002 Ռիշոն Լեցիոնի ռմբակոծութիւն, մահապարտ ռմբակոծութիւն Ռիշոն Լեցիոնի մարդաշատ խաղային ակումբներէն մէկուն մէջ 16 57
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Մայիս, 2002 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Քարաչիի մէջ (2002), մահապարտ ահաբեկիչը պայթուցիկներով լեցուն մեքենան կը մխրճէ հանրակառքին մէջ. հանրակառքին մէջ մեծամասամբ ֆրանսացի ճարտարագետներ կային 15 40
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Մայիս, 2002 Քալուչաքի կոտորած, Հնդկաստանի Ճամմու Եւ Քաշմիր նահանգին մէջ երեք ահաբեկիչներ հարձակեցան զբօսաշրջիկներ տեղափոխող հանրակառքին վրայ 31 47
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Մայիս, 2002 Նեթանիայի շուկայի ռմբակոծութիւն 4 59
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յունիս, 2002 Մեկիտտօ հանգոյցին մէջ հանրակառքի ռմբակոծութիւն 14 43
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Յուլիս, 2002 Լոս Անճելըսի միջազգային օդակայանի հրաձգութիւն (2002) 3 4
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Յունիս, 2002 «Հերզիլեա» սնունդի կէտի ռմբակոծութիւն 1 15
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Յունիս, 2002 Ահաբեկչական յարձակումներու շարք Քարաչիի մէջ ԱՄՆ հիւպատոսարանին վրայ 12 51
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Յունիս, 2002 Փաթթ հանգոյցի մէջ հանրակառքի ռմբակոծութիւն 19 74
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Յունիս, 2002 Ֆրէնչ Հիլի մահապարտ ռմբակոծութիւն 7 50
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Յուլիս, 2002 Քասիմ Մակարի կոտորած, զինեալներու կողմէ 27 հնդիկ բանւորներու զանգուածային սպանութիւն Հնդկաստանի Ճամմու Եւ Քաշմիր նահանգի արուարձաններուն մէջ 27 30
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Յուլիս, 2002 Յարձակում հանրակառքի վրայ Իմմանուէլի մօտ. 9 20
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Յուլիս, 2002 Նեւէ Շաանան փողոցի ռմբակոծութիւն 5 40
Կաղապար:Դրոշավորում 31 Յուլիս, 2002 Երուսաղէմի հրեական համալսարանի ռմբակոծութիւն 9 100
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Օգոստոս, 2002 Յարձակում թիւ 361 հանրակառքի վրայ (Մերոն հանգոյց). 9 38
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Սեպտեմբեր, 2002 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Ալենպի փողոցին մէջ. 6 70
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Սեպտեմբեր, 2002 Յարձակում Ախշարդհամ տաճարի վրայ 32 80
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Հոկտեմբեր, 2002 Զամբպոանկա քաղաքի ռմբակոծութիւններ, Զամպոանկա քաղաքին մէջ տեղադրուած երեք ռումբերէն առաջինի պայթման հետեւանքով կը սպանուի 4 մարդ 4 25
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Հոկտեմբեր, 2002 Յարձակում Ֆայլաքա կղզիին մէջ, երկու քուէյթցի ծայրայեղներ յարձակեցան խումբ մը ԱՄՆ ծովային հետեւազօրայիններու վրայ՝ սպանելով մէկուն եւ վիրաւորելով միւսին 1 1
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Հոկտեմբեր, 2002 Պալիի ռմբակոծութիւններ (2002), ահաբեկչական յարձակում Ինտոնեզիայի Պալի կղզիի Կուտա զբօսաշրջիկներու շրջանին մէջ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ 202 եւ վիրաւորուեցաւ 240 մարդ[26] 202 240
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Հոկտեմբեր, 2002 Զամպոանկա քաղաքի ռմբակոծութիւններ, Զամպոանկա քաղաքին մէջ տեղադրուած երեք ռումբերէն երկրորդը պայթեցաւ առեւտուրի կեդրոնին մէջ՝ սպանելով առնուազն 7 եւ վիրաւորելով մօտ 150 քաղաքացի 7 150
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Հոկտեմբեր, 2002 Զամպոանկա քաղաքի ռմբակոծութիւններ, Զամբոանկա քաղաքին մէջ տեղադրուած երեք ռումբերէն վերջին երրորդը պայթեցաւ Ֆորտ Փիլըր ծովային ամրոցի կաթոլիկ աղոթատեղիին մէջ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ կառույցը հսկող ֆիլիփինցի 1 18
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Հոկտեմբեր, 2002 Մահապարտ ռմբակոծութիւն Քարքուր հանգոյցի մօտ 14 40+
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Հոկտեմբեր, 2002 «Նորտ Օսթի» ահաբեկչութիւն, մարդաշատ ներկայացման ժամանակ Մոսկուայի Տուպրովքա թատրոնի գրաւում չեչեն զինեալներու կողմէ 170 700+
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Հոկտեմբեր, 2002 Սոնոլի գազալցակայանի ռմբակոծութիւն 3 18
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Նոյեմբեր, 2002 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Քիրեաթ Մենախեմին մօտ 11 50
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Նոյեմբեր, 2002 Յարձակումներ Ռագհունաթ տաճարի վրայ (Նոյեմբերեան յարձակում) 14 45
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Նոյեմբեր, 2002 Ահաբեկչական յարձակումներ Մոմպասայի մէջ (2002), իսլամ ահաբեկիչներու միաժամանակ յարձակումներ Մոմպասայի մէջ տեղակայուած իսրայելեան հիւրանոցի եւ Իսրայէլին պատկանող ինքնաթիռին վրայ․ յարձակումներուն հետեւանքով սպանուեցան 13 մարդ (10-ը՝ քենիացի, 3-ը՝ հրեայ), չհաշուած 3 մահապարտ ահաբեկիչներուն, վիրաւորուեցան 80 հոգի 13 80
Ընդհանուր՝ 821 2897+

2003[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Աֆուլայի պայթումներու զոհերուն նուիրուած յուշարձան
Էրեզ հանգոյցը 2005 թուականին
Լիպըրթի Պել զբոսայգիի զոհերուն նուիրուած յուշաքար
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յունուար, 2003 Թել Աւիւի կեդրոնական ինքնաշարժի կայարանի կոտորած 23 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Փետրուար, 2003 Քարաչիի մէջ ԱՄՆ հիւպատոսարանի յարձակումներ 2 6
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Մարտ, 2003 Թիւ 37 հանրակառքի մահապարտ ռմբակոծութիւն Հայֆայի մէջ 17 53
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Ապրիլ, 2003 Մահապարտ ռմբակոծութիւն Mikes Place ճաշարանին մէջ 3 50+
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Մայիս, 2003 Սէուտական նաւատորմի արքայական ուժերու համազգեստով ծպտուած ահաբեկիչը ներթափանցած է ամերիկեան զինուորական կայանը, սպանած է մէկ ամերիկացի եւ յաջողութեամբ հեռացած է այնտեղէն[27] 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Մայիս, 2003 Ռիյատի բնակելի տուների ահաբեկչական յարձակում, մի քանի զինեալներ կրակ բացած են արեւմտեան երկիրներու ներկայացուցիչներով բնակեցուած երեք բնակելի շէնքերու վրայ, ինչպէս նաեւ պայթեցուցած են մեքենաներ 39 160+
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Մայիս, 2003 Զնամենսքոյէի մահապարտ ռմբակոծութիւն (2003) 59 200
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Մայիս, 2003 Քազապլանքայի ռմբակոծութիւններ, ռմբակոծութիւններու շարք Մարոքի Քասապլանքա քաղաքին մէջ 45 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Մայիս, 2003 Ֆրենչ հիլի մահապարտ ռմբակոծութիւններ (2003) 7 20
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Մայիս, 2003 Աֆուլայի պայթումներ 3 70
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Յունիս, 2003 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Դաւիդքա հրապարակին մէջ 17 100 (մօտ.)
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Օգոստոս, 2003 Մարիոթ հիւրանոցի ռմբակոծութիւն, ռմբակոծութիւն Ինտոնեզիայի մայրաքաղաք Ճաքարթայի Սետիապուտի հարաւային արուարձանին մէջ․ մահապարտ ահաբեկիչը պայթուցիկներով լեցուն ինքնաշարժը պայթեցուց «Մարիոթ» հիւրանոցի նախասրահի դուռերուն մօտ 12 150
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Օգոստոս, 2003 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Շմուել Նահավիի մօտ 24 130+
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Օգոստոս, 2003 Մումպայի ռմբակոծութիւններ (25 Օգոստոս, 2003) 54 244
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Սեպտեմբեր, 2003 Ցրիֆինի ինքնաշարժի կայարանի ահաբեկչական յարձակում 9 15
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Սեպտեմբեր, 2003 Հիլլել սրճարանի ռմբակոծութիւն 7 50+
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Հոկտեմբեր, 2003 «Մաքսիմ» ճաշարանի մահապարտ ռմբակոծութիւն, մահապարտ ահաբեկչական յարձակում Հայֆայի «Մաքսիմ» լողափնեայ ճաշարանին մէջ, զոհերուն մէջ էին երկու ընտանիքներ եւ չորս երեխայ 21 51
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Նոյեմբեր, 2003 Ռիյատի բնակելի տուներու ահաբեկչական յարձակում, մահապարտ ահաբեկչական յարձակում Լապան շրջանին մէջ (Ռիյատ) 17 122
Կաղապար:Դրոշավորում 15-20 Նոյեմբեր, 2003 Պոլսոյ ահաբեկչական յարձակումներ (2003), ռմբակոծութիւններ Պոլիսի մէջ 57 700
Ընդհանուր՝ 418 2,321+

2004[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Կազա փողոցին մէջ պայթեցուած հանրակառքի մնացորդները
6 Փետրուար2004-ին Մոսկուայի մեթրոյի «Ավթոզավսքայա» կայարանի պայթումներու զոհերուն յիշատակին նուիրուած յուշատախտակ
Լիպըրթի Պելի պայթումներու զոհերուն նուիրուած յուշատախտակ
Մատրիտի ահաբեկչութեան զոհ գացածներու յիշատակին նուիրուած յուշատախտակ
Պեսլանի թիւ 1 միջնակարգ դպրոցին իրագործուած ահաբեկչական յարձակման զոհերուն լուսանկարները
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Յունուար, 2004 Փալոփօյի սրճարանի ռմբակոծութիւն, «Սամփոտօ Ինդա» սրճարանի պայթումը Ինտոնեզիայի Փալոփօ քաղաքին մէջ 4 3
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Յունուար, 2004 Ռմբակոծութիւն Էրեզ հանգոյցին մէջ 4 10
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Յունուար, 2004 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Կազա փողոցին մէջ 11 50+
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Փետրուար, 2004 Մոսկուայի մեթրոյի պայթումներ 41 102+
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Փետրուար, 2004 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Լիպըրթի Պել զբոսայգիին մէջ 8 60
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Փետրուար, 2004 «Սուփըրֆերրի-14» լաստանաւի խորտակում Ապու Սայաֆի ահաբեկիչներուն կողմէ 116 0
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Մարտ, 2004 Յարձակում իսթանպուլեան ճաշարանի վրայ 1 5
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Մարտ, 2004 Գնացքի պայթումներ Մատրիտի մէջ[28][29] 192 2050
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Ապրիլ, 2004 Սկզբնապէս Սէուտական Արաբիայի ոստիկանութեան պատկանող պայթուցիկ սարքերով լեցուն մեքենան կը պայթեցուի շինութեան մօտ[30] 5 148
Կաղապար:Դրոշավորում 29-30 Մայիս, 2004 Խոպարի կոտորած, հրաձգութիւններու եւ ռմբարկումներու շարան «Ալ-Քայիտա» խմբաւորման հետ կապ ունեցող չորս ծայրայեհականներու կողմէ՝ Ալ-Խոպարիի մէջ տեղակայուած քարիւղի երկու կառոյցներու եւ բնակելի շինութիւններուն դիմաց 22 25
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Յունիս, 2004 Ալ-Սուայիտիի մէջ «Ալ-Քայիտայի» թաքստոցը նկարահանելու ընթացքին «BBC»-ի լրագրող Սայմըն Կամպըրզը եւ թղթակից Ֆրենք Կարդնըրը հարձակման ենթարկուեցան խմբաւորման համակիրներուն կողմէ․ Կամպըրզը սպանուեցաւ, իսկ Կարդնըրը ծանր վիրաւորուեցաւ 1 1
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Յունիս, 2004 «Vinnell Corp.» յատուկ ռազմական կազմակերպութեան ամերիկացի աշխատակիցի սպանութիւնը Ռիատի մէջ[31][32][33][34] 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Յունիս, 2004 կեղծ ոստիկանութեան կողմէ առեւանգուելէն 5 օր ետք ամերիկացի Փոլ Մարշըլ Ճոնսընի գլխատումը Ռիատի մէջ 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Յուլիս, 2004 Պակուպահի ռմբակոծութիւններ 68 24+
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Օգոստոս, 2004 Յարձակումներ եկեղեցիներու վրայ Իրաքի մէջ 12 71+
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Օգոստոս, 2004 Ազգութեամբ իռլանտացի աշխատողի գնդակահարութիւն Ռիատի մէջ[35] 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Օգոստոս, 2004 Տհաքայի նռնակային յարձակում, ահաբեկչական յարձակում Պանկլատեշի Տհաքա քաղաքին մէջ «Հարաքաթ-ուլ-Ժիհատ ալ-Իսլամի» խմբաւորման անդամներու կողմէ՝ ահաբեկչութեան դէմ բողոքի երթի ժամանակ 24 300+
Կաղապար:Դրոշավորում 31 Օգոստոս, 2004 Մոսքուայի մեթրոյի պայթումներ (Օգոստոս, 2004) 10 50
Կաղապար:Դրոշավորում 1-3 Սեպտեմբեր, 2004 Պեսլանի ահաբեկչական յարձակում[36][37] 385 783
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Սեպտեմբեր, 2004 Ճաքարթայի մէջ Աւստրալիայի դեսպանատան ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակում Ճաքարթայի մէջ․ մահապարտ ահաբեկիչը ինքզինք պայթեցուց Աւստրալիայի դեսպանատան բակին մէջ 9 150+
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Սեպտեմբեր, 2004 Ռիատի մէջ «Marconi Company» հեռահաղորդակցական ընկերութեան անգլեացի աշխատողի գնդակահարութիւնը սեփական մեքենայի մէջ[38] 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Հոկտեմբեր, 2004 Սինայի ռմբակոծութիւններ, երեք ահաբեկչական բնոյթի ռմբակոծոմներ Եգիպտոսի Սինայի թերակղզիին մէջ 34 171
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Նոյեմբեր, 2004 Հոլանտացի բեմադրիչ Թեո Վան Կոկի սպանութիւնը ամստերտամաբնակ ծայրայեղական Մուհամմատ Պույէրիի կողմէ։ Կրակելով անոր վրայ 8 անգամ՝ Պույէրին կտրած է զոհին կոկորդը եւ վերքեր հասցուցած է կրծքավանդակին[39] 1 0
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Նոյեմբեր, 2004 Հանրակառքի ռմբակոծութիւն Պոսոյի մօտ 6 3
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Դեկտեմբեր, 2004 Հինգ զինyալներ հարձակեցան Ժիտտա քաղաքին մէջ ԱՄՆ հիւպատոսարանին վրայ․ երեք ծայրայեղներ ոչնչացուեցան սաուդյան անվտանգութեան ուժերու կողմէ, իսկ մնացած երկուքը վնասազերծուեցան եւ ձերբակալուեցան[40] 9 10
Ընդհանուր՝ 1066 4016+

2005[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Լիբանանի նախկին վարչապետ Ռաֆիք Հարիրիի սպանութեան վայրը
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Յունուար, 2005 Իսրայէլ-Կազա սահմանագիծի ահաբեկչական յարձակում 6 4
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Փետրուար, 2005 Ռաֆիք Հարիրիի սպանութիւն, Լիբանանի նախկին վարչապետ Ռաֆիք Հարիրիին ինքնաշարժը դարձաւ 1000 քկ պայթումի զոհը 22 0
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Փետրուար, 2005 «Սթէյճ» ակումբի ռմբակոծութիւն 5 50+
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Մայիս, 2005 Թենթենա շուկայի ռմբակոծութիւններ 22 90
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յուլիս, 2005 Յարձակում Հինտու Ռամ տաճարին վրայ 6 0
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Յուլիս, 2005 Լոնտոնի ահաբեկչութիւն, շարունակական ահաբեկչական ռմբակոծութիւններ Լոնտոնի մեթրոյին մէջ 53 700+
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Յուլիս, 2005 «Հաշարոն» առեւտրական կեդրոնի մահապարտ ռմբակոծութիւն 5 90+
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Յուլիս, 2005 Շարմ էլ Շէյխի ահաբեկչական յարձակումներ, ռմբակոծութիւններ Աբտուլլահ Ազամի խմբաւորումներու կողմէ (Ալ քայիտայի լիբանանեան ճիւղ) եգիպտական Շարմ Էլ Շէյխ առողջարանային քաղաքին մէջ 64 150
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Օգոստոս, 2005 Պանկլատեշի ռմբակոծութիւններ, ահաբեկչական յարձակումներ «Ժամա՛աթուլ Մուժահըտ Պանկլատեշ» խմբաւորման կողմէ 2 50
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Հոկտեմբեր, 2005 Պալիի ռմբակոծութիւններ 20 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Հոկտեմբեր, 2005 Հադերա շուկայի ռմբակոծութիւն 7 55
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Հոկտեմբեր, 2005 Թենթենայ շուկայի ռմբակոծութիւններ (2005)[41] 60 180+
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Հոկտեմբեր, 2005 Քրիստոնեայ աղջիկներու գլխատումներ Ինտոնեզիայի մէջ, անչափահաս քրիստոնեայ աղջիկներու գլխատում իսլամ ծայրայեղականներու կողմէ՝ Ինտոնեզիայի Սուլավեսի կղզիին մէջ 3 0
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Նոյեմբեր, 2005 Ամմանի ռմբակոծութիւններ, մահապարտ ռմբակոծութիւններու շարան Յորդանանի մայրաքաղաք Ամմանի հիւրանոցներուն մէջ[42][43] չորս յարձակվողներուն մէջ կային կին եւ ամուսին[44] 60 115+
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Դեկտեմբեր, 2005 Հաշարոն առեւտրական կեդրոնի մահապարտ ռմբակոծութիւն 5 40+
Կաղապար:Դրոշավորում 31 Դեկտեմբեր, 2005 Փալու քաղաքի քրիստոնեայ մսավաճառի խանութին մէջ ինքնաշէն ռումբի պայթում 8 53
Ընդհանուր՝ 348 1857+

2006[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Մումպայի պայթումներէն վնասուած գնացքը
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Մարտ, 2006 Պայթուցիկներով լի մեքենան պայթեցվում է «Մարիոթ» հիւրանոցի տարածքում, Քարաչիում ԱՄՆ հիւպատոսարանի մերձակայքում 4 30
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Մարտ, 2006 Վարանասիի ռմբակոծութիւններ, ռմբկածութիւններու շարք hիտուիստական եւ պուտտայական կրօնի կեդրոն համարուող Վարանասի սուրբ քաղաքին մէջ 28 101
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Մայիս, 2006 Քետումիումի ռմբակոծութիւն 4 0
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Ապրիլ, 2006 Թել Աւիւի սնունդի կէտի ռմբակոծութիւն (2006) 11 70
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Ապրիլ, 2006 Տահապի ռմբակոծութիւններ (2006) 23 80 (մօտ.)
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Ապրիլ, 2006 Տոտայի կոտորած (2006), Հնդկաստանի Ճամմու Եւ Քաշմիր նահանգի Տոտա բնակավայրին մէջ 35 հնդիկներու զանգուածային սպանութիւն 35 0
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Յուլիս, 2006 2006 թուականի Մումպայի երկաթգիծի պայթումներ, 11 վայրկեանի ընթացքին 7 պայթուցիկ կը պայթեցուին[45] 209 700+
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Սեպտեմբեր, 2006 Ահաբեկչական յարձակումներ Եմէնի մէջ (15 Սեպտեմբեր, 2006) 5 0
Ընդհանուր՝ 319 981

2007[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Կլասկոյի օդակայանը ձախողած ահաբեկչութենէն 40 ժամ վերջ
Փաքիստանի 11-րդ վարչապետ Պենազիր Պհութթօն (1953-2007)
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Յունուար, 2007 Հացաբուլկեղենի խանութի պայթումներ Էյլաթում[46] 3 0
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Ապրիլ, 2007 Զինուած յարձակում «Զիրվէ» հրատարակչութեան վրայ, հրատարակչութեան 3 անդամներու սպանութիւն շինութիւն թափանցած 5 զինեալներու կողմէ 3 0
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Մայիս, 2007 Ճայպուրի ռմբակոծութիւններ 80 216
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Յունիս, 2007 Կլասկոյի միջազգային օդակայանի ահաբեկչութիւն (2007) 1
(մահապարտ ահաբեկիչ)
5
Կաղապար:Դրոշավորում 10-11 Յուլիս, 2007 Գլխատումներ Պասիլանի մէջ (2007) 34 9
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Օգոստոս, 2007 Կահթանիայի ռմբակոծութիւններ (2007) ~500 ~1500
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Օգոստոս, 2007 Պենազիր Պհութթօյի սպանութիւն, պատասխանատուութիւն վերցուց Ալ-Քայիտայի առաջնորդներէն Մուսթաֆա Ապու ալ-Եազիտը ~21 ՞
Ընդհանուր՝ ~642 ~1730

2008[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Տելհիի պայթումները ցոյց տուող քարտէս
Իսլամապատի «Մարիոթ» հիւրանոցին մէջ իրագործուած ահաբեկչութենէն ետք
Մումպայի ահաբեկչական յարձակումներու զոհերուն յիշատակին նուիրուած մոմավառութիւն
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Փետրուար, 2008 Տիմոնայի մահապարտ ռմբակոծութիւն (2008) 1 9
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յուլիս, 2008 Ահմետապատի ռմբակոծութիւններ (2008) 56[47][48] մօտ 200[47][48]
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Սեպտեմբեր, 2008 Տելհիի պայթումներ, փաքիստանեան ծայրայեղական խմբաւորումներու կողմէ իրականացուած ռմբակոծութիւններու շարան Տելհիի մէջ․ պայթումներուն պատճառով սպանուեցան 30 հոգի, եւ վիրաւորուեցան՝ 130 հոգի․ երկու շաբաթ վերջ եւս մէկ ահաբեկչական յարձակում իրագործուեցաւ Մեհրաուլիի տարածքին մէջ, որուն պատճառով մահացու վիրաւորում ստացաւ 3 հոգի 30 130
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Սեպտեմբեր, 2008 «Մարիոթ» հիւրանոցի պայթում Իսլամապատի մէջ․ Իսլամապատի մէջ պայթուցիկներով զինուած աղբատարը պայթեցաւ «Մարիոթ» հիւրանոցի տարածքին մէջ, որուն հետեւանքով զոհուեցաւ առնուազն 54 հոգի, որոնցմէ 2-ը ամերիկացի աշխատողներ 54+ 0
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Սեպտեմբեր, 2008 27 Սեպտեմբեր 2008-ի Տելհիի պայթումներ 3 23
Կաղապար:Դրոշավորում Հոկտեմբեր, 2008 - Յունուար, 2009 Ահաբեկչական յարձակումներ Մուսիլի քրիստոնեաներուն վրայ 40+ ՞
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Նոյեմբեր, 2008 Մումպայի ահաբեկչական յարձակումներ, իսլամ ծայրայեղականներու ահաբեկչական յարձակումները Հնդկաստանի ֆինանսական կեդրոնի Մումպայի մէջ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ աւելի քան 160 հոգի, իսկ շատերը ստացան տարբեր աստիճանի վիրաւորումներ․ Հնդկաստանի կառավարութիւնը կատարուածին մէջ մեղադրեց փաքիստանեան «Լաշխար-է-Տայպա» խմբաւորման՝ նշելով որ վնասազերծուած եւ սպանուած ահաբեկիչները Փաքիստանի քաղաքացիներ էին, որ Փաքիստանի կառավարութիւնը սկզբնապէս ժխտեց, սակայն յետոյ՝ ապացոյցներու առկայութեան պատճառով, ստիպուած եղաւ ընդունիլ․ [49][50][51] 166+ ՞
Ընդհանուր՝ 350+ 362+

2009[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ֆորտ Հուտի հրաձգութենէն տուժած զինուորականը առաջին օգնութիւն ստանալէն ետք
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Յունիս, 2009 Լիթլ Ռոքի հաւաքակայանի հրաձգութիւն 1 1
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Յունիս, 2009 Պելետուէյնի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակում «Ալ-Շապապ» խմբաւորման կողմէ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ 35 հոգի 35 ՞
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Յուլիս, 2009 «Մարիոթ» եւ «Ռից-Քարլթըն» հիւրանոցներու ռմբակոծութիւններ, մահապարտ ահաբեկչական յարձակումներ Ճաքարթայի մէջ 9 53
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Նոյեմբեր, 2009 Ֆորտ Հուտի հրաձգութիւն, ահաբեկչական յարձակում ԱՄՆ Թեքսաս նահանգի Կիլին բնակավայրին մօտ 13 33
Ընդհանուր՝ 58 87+

2010-ականներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

2010[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ռուսաստանի նախկին նախագահ Տիմիթրի Մետվետեւը Լիւպեանքա կայարանի զոհերուն հարգանքի տուրք մատուցելուն ընթացքին
Պաղտատի եկեղեցին
Սթոքհոլմի ոստիկանները, ահաբեկչական յարձակումներէն ետք, փակին մէջ են քաղաքի բանուկ փողոցներէն մէկը
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Յունուար, 2010 Նակ Համմատիի կոտորած, քրիստոնեայ ղպտիներու զանգուածային սպանութիւն Եգիպտոսի Նակ Համմատի քաղաքին մէջ 11 11
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Փետրուար, 2010 Ստորին Տիրի ռմբակոծութիւն (2010) 8 70
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Փետրուար, 2010 Փունայի ռմբակոծութիւն, պայթում Հնդկաստանի Փունա քաղաքին մէջ 17 54+
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Մարտ, 2010 Պակուպայի ռմբակոծութիւններ 33 55
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Մարտ, 2010 Մոսքուայի մեթրոյի պայթումներ, պայթումներ Մոսքուայի մեթրոյի «Լուպեանքա» եւ «Փարք քուլթուրի» կայարաններուն մէջ․ կատարուածին պատասխանատւութիւնը առաւ «Կովկասի Էմիութիւն» կոչուող ահաբեկչական խմբաւորումը [52] 40 102
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Մայիս, 2010 Ահաբեկչական յարձակումներ Իրաքի մէջ, հրաձգութիւններու եւ ռմբարկումներու շարան Իրաքի մէջ 100+ 350+
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Մայիս, 2010 Յարձակումներ Լահոր քաղաքի ահմատիեա մզկիթներուն վրայ, ահաբեկչական յարձակումներ ահմատիեա դաւանողներու համայնքին երկու մզկիթներուն վրայ 86[53] Չէ նշուած[53]
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Յուլիս, 2010 Լահորի ռմբակոծութիւններ, հակասուֆիստական ահաբեկչական յարձակում, ուղղուած իսլամի «աղանդներու դէմ»[54] 42+ 175+
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Յուլիս, 2010 Քամփալայի ահաբեկչական յարձակումներ, մահապարտ ռմբակոծութիւններ, ինքնապայթումները իրագործուած են 2010 թուականի Ֆութպոլի աշխարհի առաջնութեան եզրափակչին հետեւող ամբոխի մէջ 74 70
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Յուլիս, 2010 Զահետանի ռմբակոծութիւններ, մահապարտ ռմբակոծութիւններ՝ ուղղուած Իրանի շիա իսլամ դաւանողներու դէմ (ներառեալ՝ Յեղափոխական բանակի անդամներուն) 27+ 270+
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Օգոստոս, 2010 Ահաբեկչական գործողութիւններ Պաղտատի մէջ, ռմբակոծութիւններ Իրաքի մայրաքաղաք Պաղտատի մէջ 69+ 169
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Օգոստոս, 2010 Ռմբակոծութիւններ Իրաքի մէջ 53+ 270+
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Հոկտեմբեր, 2010 Ապտուլլահ Շահ Կազիի աճիւնատուփի կրկնակի մահապարտ ռմբակոծութիւն, հակասուֆիստական արշաւի մաս[55] 9+[55] 55[55]
Կաղապար:Դրոշավորում 31 Հոկտեմբեր, 2010 Պաղտատի եկեղեցիի հրաձգութիւն, ահաբեկչական յարձակում Պաղտատի Ասորական կաթոլիկ եկեղեցիի մէջ 51+ 78
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Նոյեմբեր, 2010 Տարրա Ատամ Խել մզկիթի ռմբակոծութիւն 66+ 80
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Դեկտեմբեր, 2010 Վարանասիի ռմբակոծութիւններ 2 37
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Դեկտեմբեր, 2010 Սթոքհոլմի ռմբակոծութիւններ 1 (ահաբեկիչ) 2
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Դեկտեմբեր , 2010 Փաքիստանի Պաճաուր շրծանին մէջ տեղակայուած ՄԱԿ-ի կեդրոններէն մէկուն մէջ կին ահաբեկիչը մարդաշատ մասին մէջ կը պայթեցնէ ինքնիրեն[56] 1 0
Ընդհանուր՝ 673+ >1794

2011[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ֆրանքֆուրթի օդակայանի զոհերուն նուիրուած գրառում
(Կաղապար:Lang-de - զայրոյթ, սուգ +ինչու՞)
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Յունուար, 2011 Ալեքսանտրիայի ռմբակոծութիւն 23 97
Կաղապար:Դրոշավորում 18-20 Յունուար, 2011 Յունուար 2011-ի մահապարտ ահաբեկչութիւն Իրաքի մէջ 137+ 230
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Յունուար, 2011 Պայթում Տոմոտետովօ օդակայանին մէջ 37 173[57]
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Յունուար, 2011 Պաղտատի ահաբեկչական յարձակումներ 48 78
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Մարտ, 2011 Ֆրանքֆուրթի օդակայանի հրաձգութիւն 2 2
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Մարտ, 2011 Ֆայսալապատի ռմբակոծութիւն 25+ 127+
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Մարտ, 2011 Թըքրիթի հրաձգութիւն, ահաբեկչական յարձակում Իրաքի Թըքրիթ քաղաքին մէջ՝ Իրաքի իսլամական պետութիւն (ԻԻՊ) խմբաւորման կողմէ 65 100
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Մայիս, 2011 Ալ Հիլլայի ռմբակոծութիւն 24 72
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Մայիս, 2011 Յարձակումներ Իմպապայի եկեղեցիներուն վրայ, ահաբեկչական յարձակումներու շարան Քահիրէի Իմպապա թաղամասին մէջ գտնուող ղպտիական ուղղափառ եկեղեցիներուն վրայ 15 232
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Յուլիս, 2011 Հոտանի ահաբեկչական յարձակումներ 4 4
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Յուլիս, 2011 Քաշկարի ահաբեկչական յարձակում, ահաբեկչական յարձակումներու շարան Չինաստանի Սինցզեան-Ույղուրեան ինքնավար շրջանի Քաշկար քաղաքին մէջ 15 42
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Սեպտեմբեր, 2011 Տելհիի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակումներ Հնդկաստանի մայրաքաղաք Տելհիի մէջ 17 76
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Հոկտեմբեր, 2011 Մոքատիշոյի ռմբակոծութիւն 100 110+
Կաղապար:Դրոշավորում 7-13 Հոկտեմբեր, 2011 Պաղտատի ռմբակոծութիւններ 64 190
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Հոկտեմբեր, 2011 իսլամ ծայրայեղականը զինուած յարձակած է Սարայեւօի մէջ ԱՄՆ դեսպանատան վրայ. զինեալը յաջողեցաւ մէկ ոստիկանի վիրաւորել, որմէ ետք ոստիկանական ուժերը վնասազերծեցին անոր 0 2[58]
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Դեկտեմբեր, 2011 Պաղտատի ռմբակոծութիւններ, համակարգուած ահաբեկչական յարձակումներու շղթայ Պաղտատի մէջ 60+ 160+
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Դեկտեմբեր, 2011 Ահաբեկչական յարձակումներ Նիճերիայի մէջ (Սուրբ ծննդեան ռմբակոծութիւններ), ռմբակոծութիւններու եւ հրաձգութիւններու շղթայ Նիճերիայի Մատալա, Ճոս, Կատաքա եւ Տամաթուրու քաղաքներուն մէջ գտնուող եկեղեցիներուն վրայ 41[59] 57+
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Դեկտեմբեր, 2011 Փիշանի ահաբեկչութիւն, ծայրայեղականերու մարզումներուն մասնակցելու համար Փաքիստան ուղեւորուող 15 ույղուր երիտասարդներ ճանապարհին առեւանգեցին երկու հովիւի 8 5
Ընդհանուր 717+ 1757+

2012[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

2012 թուականի Պենղազիի յարձակումներ
Հիլըրի Քլինթընը վկայութիւն կու տայ Պենղազիի դէպքերուն շուրջ
Պենղազիի յարձակումներուն վերաբերող լուսանկարներ
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յունուար, 2012 Ռմբակոծութիւններ Իրաքի մէջ, ահաբեկչական յարձակումներ Պաղտատի եւ Նասիրիայի մէջ՝ Իրաքի իսլամական պետութիւն (ԻԻՊ) խմբաւորման կողմէ 73 149
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Փետրուար, 2012 Ռմբակոծութիւններ Իրաքի մէջ, ահաբեկչական յարձակումներ Պաղտատի մէջ՝ Իրաքի իսլամական պետութիւն (ԻԻՊ) խմբաւորման կողմէ 83 250+
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Մարտ, 2012 Ռմբակոծութիւններ Իրաքի մէջ, ահաբեկչական յարձակումներ Պաղտատի եւ Իրաքի առնուազն 9 քաղաքներուն մէջ՝ Իրաքի իսլամական պետութիւն (ԻԻՊ) խմբաւորման կողմէ 52 ~250
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Մարտ, 2012 Թուլուսի եւ Մոնթոպանի ահաբեկչական յարձակումներ, ահաբեկչական յարձակումներ Ֆրանսայի Թուլուս եւ Մոնթոպան քաղաքներուն մէջ՝ ուղղուած ֆրանսական բանակին մէջ ծառայող իսլամ եւ հրեայ քաղաքացիներուն դէմ 7 5
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Մայիս, 2012 Մախաչքալայի ահաբեկչական յարձակում 14 130[60]
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Մայիս, 2012 Սանայի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակում Միասնութեան օրուայ ամենամեայ ռազմական շքերթին պատրաստուող եմէնեան բանակի զինուորականներուն դէմ 101+ 220+
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Յունիս, 2012 Ահաբեկչական յարձակումներ Իրաքի մէջ, համաժամանակեայ ռմբակոծութիւններ եւ հրաձգութիւններ Իրաքի մէջ 93 300
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Յունիս, 2012 Տիանցզինեան աւիաուղիներու 7554 չուերթ, օդահէնութեան ձախողուած փորձ 6 ույղուրներու կողմէ, որոնց ուղեւորները եւ ինքնաթիռի անձնակազմը կրնային յաջողութեամբ վնասազերծել 2 14
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Յուլիս, 2012 Պուրգասի ինքնաշարժի կայանի ռմբակոծութիւն 7 32
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Յուլիս, 2012 Ահաբեկչական յարձակումներ Իրաքի մէջ 116 229
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Օգոստոս, 2012 Ահաբեկչական յարձակումներ Իրաքի մէջ 128 417
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Սեպտեմբեր, 2012 Ահաբեկչական յարձակումներ Իրաքի մէջ 108+ 371+
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Սեպտեմբեր, 2012 Պենղազիի ահաբեկչական յարձակում, ահաբեկչական յարձակում Պենղազիիի ԱՄՆ հիւպատոսարանին վրայ[61] 4 11
Ընդհանուր՝ 788+ 2378+

2013[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Հիտըրապատի առաջին պայթումէն ետք
Հիտըրապատի երկրորդ պայթումէն ժամեր անց
Առաջին օգնութիւն տուժածներուն
Ծոխար Ցարնաեւը
Պոսթոնի ահաբեկչութեան զոհերուն նուիրուած մոմավառութիւն
Լի Ռիկպիի յիշատակին նուիրուած երթ Մանչեսթըր քաղաքին մէջ (2 Յունիս, 2013)
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Յունուար, 2013 Փաքիստանի ահաբեկչական յարձակումներ, ռմբակոծութիւններ Փաքիստանի մէջ 130 270
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Յունուար, 2013 Ին Ամենասի Կազի հանքավայրի գրաւում, Ալ-Քայիտայի ծայրայեղականներու յարձակումը Ին Ամենասին մօտ տեղակայուած բնական կազի հանքավայրին վրայ. յարձակման արդիւնքով պատանդ վերցուցած էր շուրջ 600 աշխատող[62] 67+ անհայտ
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Փետրուար, 2013 Ռմբակոծութիւններ Քուեթայի մէջ (16 Փետրուար, 2013) 110 200
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Փետրուար, 2013 Հիտըրապատի պայթումներ, երկու ռումբեր պայթեցան, սպանուեցան 16 եւ վիրաւորուեցան՝ 119 քաղաքացի 16 119
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Ապրիլ, 2013 Պոսթոնեան մարաթոնի ահաբեկչական գործողութիւն, ներգաղթեալ չեչեն եղբայրներ Ծոխար եւ Թամերլան Ցարնաեւներու կողմէ Պոսթոնեան մարաթոնի վերջնագիծին վրայ տեղադրուած ռումբերու պայթում[63] 3 183[64]
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Մայիս, 2013 Ռեյհանլըի ռմբակոծութիւններ, ահաբեկչական յարձակումներ Թուրքիայի Հաթայ նահանգի Ռեյհանլը քաղաքին մէջ [65] 52 140
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Մայիս, 2013 Լի Ռիկպիի սպանութիւն, Անգլիոյ արքայական հրաձգային գունդի ռազմական թմբկահար Լի Ռիկպիի սպանութիւնը անգլեացի իսլամներ Մայքլ Ատըպոլճայի եւ Մայքլ Ատըպովալէի կողմէ[66] 2[67][68] 0
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Մայիս, 2013 Ակատեզի եւ Առլիտի յարձակումներ, արեւմտաափրիկեան ծայրայեղականներու ահաբեկչական յարձակումները Նիճերիաի Ակատեզ եւ Առլիտ շրջաններուն մէջ 26 30+
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Մայիս, 2013 Լա Տեֆանսի ահաբեկչութիւն, Փարիզի Տեֆանս արուարձանին մէջ իսլամ ծայրայեղականը դանակահարեց ֆրանսացի զինուորականի 0 1
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Մայիս, 2013 Ռմբակոծութիւններ Պաղտատի մէջ 71 224
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Յունիս, 2013 Քուեթայի ահաբեկչութիւն, ահաբեկչական յարձակում «Լաշխար-է-Ճհանկուի» խմբաւորման կողմէ 26 20+
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Յունիս, 2013 Քաշմիրի հրաձգութիւն, ուղեկցորդներու համազգեստով ծպտուած ահաբեկիչները Փաքիստանի Կիլկիթ Պատիստան բնակավայրին մօտ գտնուող լեռնագնացներու ճամբարին մէջ (Նանկա Փարպատ լեռան մօտ) կրակ բացին լեռնագնաց զբօսաշրջիկներուն եւ տեղացի ուղեկցորդին վրայ 11 2
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Յուլիս, 2013 Պոտհ Կայայի ռմբակոծութիւն, տասը ռումբ պայթեցան Հնդկաստանի Պոտհ Կայայի մէջ գտնուող ԵՈՒՆԵՍՔՕհամաշխարհային ժառանգութեան ցանկին մէջ ընդգրկուած Մահապոտհի տաճարային համալիրին մէջ 0 5
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Սեպտեմբեր, 2013 Ահաբեկչական յարձակում Հերաթի մէջ ԱՄՆ հիւպատոսարանին վրայ 2 20
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Սեպտեմբեր, 2013 «Ուեսթկեյթ» առեւտրական կեդրոնի ահաբեկչական յարձակում 67 175[69][70][71]
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Սեպտեմբեր, 2013 Պեշավարի քրիստոնեական եկեղեցիի ահաբեկչական յարձակում, մահապարտ ահաբեկչական յարձակում Փաքիստանի Պեշավար քաղաքի Կոհաթի Կեյթ թաղամասին մէջ գտնուող Սուրբ Յովհաննէսի եկեղեցիին մէջ, որուն հետեւանքով զոհուեցան 83 եւ վիրաւորուեցան՝ 250 հոգի[72][73] 80-83 250
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Սեպտեմբեր, 2013 Կուճպայի քոլեճի զանգուածային սպանութիւններ, «Պոքո Հարամ» խմբաւորման իրականացուցած սպանդը Նիճերիայի Կուճպայի քոլեճի հանրակացարանին մէջ 44 0
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Հոկտեմբեր, 2013 Թեանմենի հրապարակի սպանութիւններ, Փեքինի Թեանմենի հրապարակին վրայ սպանուեցան 5 եւ վիրաւորուեցան 38 հոգի[74] 5 38
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Դեկտեմբեր, 2013 Սանայի ահաբեկչական յարձակումներ 56 162
Ընդհանուր՝ 768+ 1839+

2014[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

զինուած ահաբեկիչը «Ուեսթկեյթ» առեւտրական կեդրոնին մէջ
Ապուճայի ահաբեկչութենէն տուժած քաղաքացին հիւանդանոցին մէջ
Երուսաղէմի սինակոկի յարձակումներէն ետք
Պրիւսելի Հրեական թանգարանի շէնքը
Հրաձգութիւն Կրոնզիի մէջ (տեսանիւթ)
Սիտնիյի ահաբեկչութենէն վայրկեաններ վերջ
«Lindt» սրճարանի տարածքը ահաբեկչական յարձակումէն երկու օր ետք
Ծաղկեփունջեր Սիտնիյի ահաբեկչութեան զոհերուն յիշատակին
Պեշավարի դպրոցը
Պեշավարի դպրոցի ահաբեկչութեան զոհերուն նուիրուած մոմավառութիւն Լոնտոնի մէջ
Ուսանողներու մոմերով երթը Հնդկաստանի Ամպալա քաղաքին մէջ՝ նուիրուած Պեշավարի զոհերուն յիշատակին
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Յունուար, 2014 Պաննուի ռմբակոծութիւն, յարձակում Թալիպանի կողմէ 26 38
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Փետրուար, 2014 Պոռնոյի կոտորած 200+[75]
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Մարտ, 2014 Քունմինի յարձակումներ, 8-հոգինոց զինուած յարձակում Քունմինի կայարանի խաղաղ բնակչութեան վրայ 28 143
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Ապրիլ, 2014 Ապուճայի ահաբեկչութիւն, «Պոքո Հարամ»-ի կողմէ իրագործուած ռմբակոծութիւններ Ապուճայի մէջ 88+ 200+
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Ապրիլ, 2014 Ուրումչիի ահաբեկչական յարձակումներ, յարձակումներ եւ ռմբակոծութիւններ Ուրումչիի երկաթուղային կայարանին մէջ 3 79
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Մայիս, 2014 Ճոսի ռմբակոծութիւններ 118[76] 56+[76]
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Մայիս, 2014 Ուրումչիի ահաբեկչական յարձակումներ, Ուրումչիի մէջ 5 ահաբեկիչ տեղափոխող երկու SUV մեքենաներ կը մխրճուին քաղաքի կեդրոնական շուկայի շարքերուն մէջ եւ մեքենայէն մարդոց բազմութեան մէջ պայթուցիկ նիւթեր կը նետեն[77][78] 39 90+
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Մայիս, 2014 Պրիւսելի Հրեական թանգարանի հրաձգութիւն, երկու ահաբեկիչ կրակ կը բանան Պրիւսելի Հրեական թանգարանին մէջ, որուն պատճառով կը սպանուին 4 հոգի[79] 4 0
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Յուլիս, 2014 Դանակներով եւ կացիններով զինուած յանձնախումբը Էլիքի շրջանին մէջ յարձակեցաւ ոստիկանական բաժանմունքի եւ շարք մը կառավարական գրասենեակներու վրայ. մէկ մասը նոյնիսկ հասաւ Հուանկտի բնակավայր՝ յարձակվելով անցորդներուն վրայ եւ ճանապարհին ջախջախելով մեքենաները[80] 37 13
Կաղապար:Դրոշավորում Օգոստոս 2014 Իրաքի եւ արեւելքի իսլամական պետութեան (ԻԼԻՊ) ծայրայեղականները Տէյր-էլ-Զորի մարզին մէջ զանգուծային սպանդի ենթարկեցին Շայթաթ 700 սուննի արաբներու[81][82] 700
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Օգոստոս, 2014 Ահաբեկչական յարձակում Քուէթայի օդային կայանին վրայ 12
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Սեպտեմբեր, 2014 Դանակահարութիւններ Էնտիէյվըր Հիլզի մէջ, զինուած յարձակում Մելպուրն Էնտիէյվոր Հիլզ թաղամասին մէջ. աֆղանական արմատներով աւստրալեացի Նուման Հայտըրը դանակահարեց հակահաբչական ծառայութեան երկու սպայի եւ սպանուեցաւ ոստիկանական ուժերուն կողմէ[83] 1 2
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Հոկտեմբեր, 2014 Պայթումներ եւ հրաձգութիւններ Կրոնզիի մէջ, ահաբեկչական յարձակումներ Չեչնիայի մայրաքաղաք Կրոնզիի մէջ 6 12[84]
Կաղապար:Դրոշավորում Հոկտեմբեր 20, 2014 Սեն-Ժան-Սյուր-Ռիշելյեի յարձակում, միայնակ գործող ահաբեկիչը սեփական մեքենայով մահացու վրայերթի ենթարկեց երկու կանադացի զինվորի 1 1
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Հոկտեմբեր, 2014 Փառլամընթ Հիլի հրաձգութիւն, միակը գործող ահաբեկիչը պատերազմի զոհերու յուշահամալիրին մօտ մահացու վիրաւորեց մէկ զինուորի, այնուհետեւ յարձակեցաւ խորհրդարանին վրայ[85] 1 3
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Հոկտեմբեր, 2014 Համասի ահաբեկիչը սեփական ինքնաշարժով մահացու վրայերթի ենթարկեց Երուսաղէմի երկաթուղային կայարանին մէջ գտնուող քաղաքացիներուն 2 8[86]
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Հոկտեմբեր, 2014 Ֆարուք Նիւ Եորք Յարձակումներ Քուինզի մէջ (2014), Զեյլ Թոմսընը (նաեւ յայտնի որպես` Զայիմ Ֆարուք Ապտուլ-Մալիք), կացինով յարձակեցաւ Նիւ Եորքի ոստիանութեան չորս աշխատակիցի վրայ` ծանր վիրաւորում հասցնելով ոստիկաններէն մէկուն գլուխի ետեւի բաժինին մէջ[87] 0 5
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Նոյեմբեր, 2014 Երուսաղէմի յարձակումներ, Համասի ծայրայեղականը շատ արագ վարելով բեռնատար ինքնաշարժը, վրայերդի կ'ենթարկէ անցորդներուն 4 13
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Նոյեմբեր, 2014 Ահաբեկչական յարձակում Երուսաղէմի սինակոկին վրայ 5 7
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Նոյեմբեր, 2014 Քանօյի ռմբակոծութիւն, ահաբեկչական յարձակում Նիճերիայի Քանօ քաղաքին մէջ 120 260[88][89][90][91]
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Դեկտեմբեր, 2014 Ապու Տապիի առեւտրական կեդրոններէն մէկուն զուգարանին մէջ փարանճա կրող կինը մահացու կը դանակահարէ ամերիկացի ուսուցիչի. ետքը կինը ռումբ կը տեղադրէ եգիպտաամերիկացի բժիշկի տան բակին մէջ[92][93][94] 1
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Դեկտեմբեր, 2014 Կրոնզիի յարձակումներ[95] 26
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Դեկտեմբեր, 2014 Հանրակառքի ռմբակոծում Պուքիտնոնի մօտ 11 43
Կաղապար:Դրոշավորում 15-16 Դեկտեմբեր, 2014 Սիտնիյի ահաբեկչութիւն, 49 տարեկան իրանցի Մոնիս Հարոնը Սիտնիյի գործարար կեդրոնի մօտ պատանդ կը վերցնէ «Lindt» տուրմի սրճարանին 10 յաճախորդի եւ 8 աշխատակիցի. Նախապէս Նոր Հարաւային Ուէյլզ նահանգի ոստիկանութիւնը իրողութիւնը դիտարկած է որպէս զինուած յարձակում, սակայն ի վերջոյ որակած է ահաբեկչական գործողութիւն. յարձակման ահաբեկչական բնոյթը մինչ օրս կը վիճարկուի. 3 4
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Դեկտեմբեր, 2014 Պեշավարի դպրոցի ահաբեկչութիւն, «Թալիպան» շարժման ծայրայեղականները կը գրաուեն Պեշավար քաղաքի դպրոցը` պատանդ վերցնելով մօտ 500 աշակերտի եւ ուսուցչի. յարձակման հետեւանքով կը սպանուին մօտ 140 հոգի, որոնց մեծ մասը` աշակերտներ[96] 140[97]
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Դեկտեմբեր, 2014 Ռատայի ռմբակոծուիւններ, երկու մահաապարտ ահաբեկիչ, պայթուցիկներով բեռնուած ինքնաշարժները մխրճեցին շիա իսլամ ապստմաբներու վրայ 26[98]
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Դեկտեմբեր, 2014 Կումսուրիի առեւանգումներ, «Պոքո հարամ» խմբաւորման խռովարարները Կումսուրի գիւղական համայնքին մէջ սպանեցին 32 տղամարդու եւ առեւանգեցին առնուազն 185 կանանց եւ երեխաներու 32[99]
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Դեկտեմբեր, 2014 Սուրիայի արեւելքին մէջ կը յայտնաբերուի Իրաքի եւ արեւելքի իսլամական պետութեան (ԻԼԻՊ) ծայրայեղականներուն կողմէ ալ-Շայթաթ ցեղի շուրջ 230 մարդու զանգուածային գերեզմանոց[100] 230
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Դեկտեմբեր, 2014 Դանակահարութիւններ Թուրի ոստիկանատան մէջ, զինուած տղամարդը «Ալահու Աքպար» բացագանչելով կը մտնէՖրանսայի Թուր քաղաքի ոստիկանութեան բաժանմունք եւ կը վիրաւորէ երեք ոստիկանի, որմէ ետք կը սպանուին ոստիկանական ուժերուն կողմէ[101] 1 3
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Դեկտեմբեր, 2014 Տիժոնի յարձակումներ, Ֆրանսայի Տիժոն քաղաքին մէջ անյայտ անձը «Ալահու Աքպար» բացագանչելով սեփական ինքնաշարժով վրայերդի կ'ենթարկէ անցորդներուն 0 11
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Դեկտեմբեր, 2014 «Պոքո հարամ» խմբաւորման ծայրայեղականները կը ռմբակոծեն Նիճերիայի Կոմպէ քաղաքի ինքնաշարժի կայանը 20+[102]
Կաղապար:Դրոշավորում Դեկտեմբեր 2014 Իրաքի սուննիաբնակ ալ-Անպար նահանգին մէջ Իսլամական պետութեան զինեալները մահապատժի կ'ենթարկեն 150 կնոջ, որոնք մերժած էին անոնց հետ ամուսնանալ.սպանուած կիներէն շատերը այդ պահուն յղի էին[103] 150
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Դեկտեմբեր, 2014 Պաղտատէն 25 քմ դէպի հարաւ գտնուող Մատայէն շրջանին մօտ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնզինք պայթեցնելուն հետեւանքով կը սպանէ 33 հոգի եւ կը վիրաւորէ 55 հոգի[104] 33 55
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Դեկտեմբեր, 2014 «Ալ-Շապաապ» խմբաւորման յարձակումը Սոմալի մայրաքաղաք Մոքատիշօյի մէջ 9[105]
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Դեկտեմբեր, 2014 «Պոքո Հարամ» խմբաւորման յարձակումը քամերունեան գիւղի վրայ 30[106]
Ընդհանուր 2120+

2015[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

«Չառլի ՀԷպտօ» երգիծական թերթի խմբագրութիւնը ահաբեկչական յարձակումէն երկու ժամ ետք
Չառլի ՀԷպտօյի ահաբեկաչական յարձակումը իրականացուցած եղբայրներ Սայիտ եւ Շերիֆ Քուաշիները
Չառլի ՀԷպտօյի զոհերուն նուիրուած մոմավառութիւն Փարիզի մէջ
Հրեական խանութի մօտ հաւաքուած ծաղկեփունջեր
Քոփընհակընի ահաբեկչական յարձակումները իրականացուցած Օմար Ապտըլ Համիտ էլ-Հուսէյնը
Լրագրողները դէպքի վայրին մէջ (Քոփընհակըն)
Պարտօյի ազգային թանգարանի հարձակման զոհերուն յուշատախտակը
Չատտանուգայի առաջին եւ երկրորդ հրաձգութիւնները ցույց տվող քարտեզ
Դատաբժշկական փորձագէտները Սուրուչի ահաբեկչութենէն ետք
Երթի մասնակիցները կը պահեն Սուրուչի մահապարտ յարձակումներու զոհերուն լուսանկարները
Փարիզի ահաբեչութեան կազմակերպիչ-իրականացնողներէն Սալահ Ապտըլսալամը
Ոստիկանական ուժերը՝ արձակման ենթարկուած «Պաթաքլան» թատրոնի տարածքին մէջ (14 Նոյեմբեր, 2015)
Սան Պէրնարտինօյի հրաձգութիւնը իրականացուցած Ռիզուան Ֆարուքը
Իրաքի զինուած ուժերու կողմէ գերեվարուած ԻՊ զինեալ
Վայր Ամիս Նկարագրութիւն Զոհեր Վիրաւորուածներ
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յունուար, 2015 Պայթուցիկներով զինուած մեքենանան կը պայթեցուի Աֆղանիստանի Եւրամիութեան ոստիկանական առաքելութեան (EUPOL) գրասենեակին մօտ. Թալիպանը ստանցնեց գործողութեան պատասխանատուութիւնը[107] 1 16
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Յունուար, 2015 Երկու մահապարտ ահաբեկիչ կը յարձակին Իրաքի ալ-Ճուպպա շրջանի մզկիթին վրայ. յարձակումներուն հետեւանքով կը սպանուին 25 (որոնցմէ` 10 զինուոր, եւ անվտանգութեան 13 աշխատակից) եւ կը վիրաւորուին 21 հոգի[108] 25 21
Կաղապար:Դրոշավորում 7-9 Յունուար, 2015 Իլ տօ Ֆրանսի ահաբեկչական յարձակումներ, ընդհանուր առմամբ` 5 ահաբեկչական յարձակում Ֆրանսայի Իլ տօ Ֆրանս շրջանին մէջ, որոնց հետեւանքով սպանուեցաւ 17 (որոնցմէ` 3 զինեալներ) եւ վիրաւորուեցաւ 22 հոգի 20 22
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Յունուար, 2015 Չառլի ՀԷպտօյի հրաձգութիւն, ահաբեկչական յարձակում «Չառլի ՀԷպտօ» երգիծական շաբաթաթերթի խմբագրութեան վրայ. Սայիտ եւ Շերիֆ Քուաշիները զինուած «Քլաշնիքով» տեսակի զէնքով, «Ալլահու աքպար» բացականչելով կը մտնեն պարբերականի գրասենեակ՝ սպանելով 12 եւ վիրաւորելով 10 հոգի[109]. եղբայրները ոչնչացվում են հատուկ նշանակության ջոկատի կազմակերպած գրոհի ժամանակ 12 10
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Յունուար, 2015 Պակայի զանգուածային սպանութիւններ, Նիճերիայի հիւսիսը գնտուող Պակա շրջանին մէջ «Պոքո Հարամ» խմբաւորման զինեալները զանգուածային սպանդի ենթարկեցին աւելի քան 200 բնակիչի[110] 200+ --
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Յունուար, 2015 Վենսենեան դարպասներու ահաբեչութիւն, զինեալը կը մտնէ Փարիզի Վենսենեան դարպասներ շրջանին մէջ գտնուող խանութը, կրակ կը բանայ եւ պատանդներ կը վերցնէ, հետագային կը գիտցուի, որ յարձակողը Ամետի Քուլիպալին էր` Քուաշի եղբայրներու ծանօթը[111] 4 9
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Յունուար, 2015 Ժապալ Մոհսընի մահապարտ ահաբեկչական յարձակումներ 9 30+
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Յունուար, 2015 Ահաբեկչական յարձակումներ Սինայի թերակղզիին մէջ 44 -
Կաղապար:Դրոշավորում 30 Յունուար, 2015 Փաքիստանի հարաւը գտնուող շիա իսլամական մզկիթին մէջ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման հետեւաքով կը սպանուի շուրջ 55 եւ կը վիրաւորուին 59 հոգի[112] 55+ 59+
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Փետրուար, 2015 Փեշվարի արվարձաններից մէկում, ուրբաթ օրվա աղոթքների ժամանակ, երկու զինեալ ներխուժում են շիա իսլամական մզկիթ եւ սպանում մոտ 19 հավատացյալի[113] 19 40+
Կաղապար:Դրոշավորում 14-15 Փետրուար, 2015 Քոփընհակընի ահաբեկչական յարձակումներ, զինեալը կրակ կը բանայ Քոփընհակընի սրճարաններէն մէկուն մէջ, այնուհետեւ կը յարձակի Մեծ սինանկոկին վրայ` սպանելով երկու քաղաքացի եւ վիրաւորելով հինգի հոգի[114] 2 5
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Մարտ, 2015 Մայտուկուրիի մահապարտ ահաբեկչութիւն, Նիճերիայի հինգ մահապարտ ինքնապայթումներուն հետեւանքով կը սպանուին 58 եւ կը վիրաւորուին 143 հոգի 58 143
Կաղապար:Դրոշավորում 15 Մարտ, 2015 Լահորի երկու եկեղեցիներուն վրայ կատարուած մահապարտ ահաբեկչական յարձակումներուն հետեւանքով կը սպանուին առնուազն 15 հոգի[115] 15
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Մարտ, 2015 Պարտօյի ազգային թանգարանի ահաբեկչական յարձակում, Թունիսի Պարտօ քաղաքին մէջ ԻԼԻՊ-ի զինեալները կը յարձակին ազգային թանգարանին վրայ` սպանելով 21 եւ վիրաւորելով 51 հոգի[116] 21 50+
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Մարտ, 2015 Սանայի մզկիթներու ռմբակոծութիւն, ԻԼԻՊ-ին կողմէ Սանայի մի քանի մզկիթներուն ռմբակոծութեան հետեւանքով կը սպանուին 135 հոգի[117] 135
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Մարտ, 2015 ԻԼԻՊ-ի համակիրներ Պենկազիի յեղափոխականներու շուրա խորհուրդին կողմէ Պենկազիի մէջ իրականացուցին մի քանի մահապարտ ահաբեկչական յարձակումներ. սպանուեցան 12 եւ վիրաւորուեցան` 25 հոգի. փոխհրաձգութիւններու հետեւանքով մահացու վիրաւորում ստացաւ ոստիկանական ուժերէն 5 աշխատակից[118] 12 25
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Մարտ, 2015 Մաքքա Ալ-Մուքարամ հիւրանոցի ահաբեկչութիւն 20+ 28
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Ապրիլ, 2015 Կարիսա համալսարանի ահաբեկչութիւն, «Ալ-Շապապ» խմբաւորման գրոհայինները, զատկուայ տօներուն ընդառաջ, զանգուածային սպանդի ենթարկեցին 148 ուսանողի, որոնց մեծ մասը քրիստոնեաներ էին[119][120] 148
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Ապրիլ, 2015 Սէուտական Արաբիոյ մայրաքաղաք Ռիատին մէջ երկու ոստիկան կը սպանուի. կատարուածին մէջ կը մեղադրուի ԻԼԻՊ-ը[121][122] 2
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Ապրիլ, 2015 Մոգատիշօյի ահաբեկչութիւն, «Ալ-Շապապ» խմբաւորման գրոհայինները կը յարձակին Մոգատիշօյի կառավարական շէնքերէն մէկուն վրայ 17 58
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Ապրիլ, 2015 ԻԼԻՊ-ի կողմէ ձեռնարկուած ռմբակոծութիւններ Պաղտատի մէջ, որուն պատճառով կը սպանուի աւելի քան 40 հոգի[123] 40+ 59+
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Ապրիլ, 2015 Իրաքի Էրպիլ քաղաքին մէջ տեղակայուած ԱՄՆ հիւպատոսարանի մուտքին մօտ ինքնաշարժի պայթումի հետեւանքով սպանուեցաւ 3 հոգի, եւ 5 հոգի ստացան տարբեր աստիճանի վիրաւորումներ. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[124] 3 5
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Ապրիլ, 2015 Աֆղանիստանի Ժալալապատ քաղաքի դրամատուներէն մէկուն մօտ տեղադրուած ռումբի պայթման հետեւանքով զոհուեցան 33 քաղաքացի, իսկ 100-էն աւելի անձեր վիրաւորւեցան. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[125] 33 100+
Somalia 20 Ապրիլ, 2015 Սոմալիի "Փունթլանտ երկրամասին մէջ ՄԱԿ-ի աշխատակիցներուն տեղափոխող հանրակառքը պայթեցաւ «Ալ-Շապապ» խմբաւորման զինեալներու կողմէ. յարձակման զոհ գնաց 9 հոգի, եւ 4-ը վիրաւորուեցան[126] 9 4
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Ապրիլ, 2015 Ահաբեկչական յարձակում Զվորնիքի ոստիկանական բաժանմունքին մէջ, ահաբեկչական յարձակում Պոսնիա եւ Հերցեկովինայի Զվորնիք քաղաքին մէջ (Սերպական Հանրապետութիւն). ուահապական շարժման զինեալը կրակ բացաւ ոստիկաններուն վրայ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ մէկ ոստիկան, եւ երկու հոգի վիրաւորուեցան. փոխհրաձգութեան արդիւնքով յարձակողը նոյնպէս սպանուեցաւ[127] 2 2
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Մայիս, 2015 Պաղտատի մէջ, երկու ինքնաշարժներու պայթումի հետեւանքով սպանուեցան 19 հոգի. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը [128] 19 անյայտ
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Մայիս, 2015 Քուրթիս Քալվելի կեդրոնի յարձակումներ, ԱՄՆ Թեքսըս նահանգի Կարլանտ քաղաքին մէջ երկու զինուած անձեր մուտք գործեցին Քուրթիս Քալվելի կեդրոն, որտեղ կ'անցնէին էր «Նկարէ Մուհամմատին» ծաղրանկարչական ցուցահանդեսը, եւ սկսան կրակ բանալ. որուն պատճառով վիրաւորուեցաւ մէկ հոգի, իսկ զինեալները ոչնչացան. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածի պատասխանատուութիւնը[129][130][131][132][133] 2 1
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Մայիս, 2015 Թալիպանի զինեալները յարձակեցան Աֆղանիստանի Վարդուժ քաղաքին մէջ. այդ պատքառով սպանուեցաւ 17 ոստիկան[134] 17
Կաղապար:Դրոշավորում 4 Մայիս, 2015 Քապուլի մէջ կառավարական հանրակառքը յարձակման ենթարկուեցաւ մահապարտ ահաբեկիչին կողմէ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ 1 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 15 հոգի[135] 1 15
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Մայիս, 2015 Պաղտատում, եւ դրա մերձակայքում գտնող Թաջի եւ Թարմիա բնակավայրերում երկու մեքենաներ պայթեցվեցին՝ սպանելով՝ 14 եւ վիրաւորելով 30 հոգիու. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածի պատասխանատուութիւնը[136] 14 30
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Մայիս, 2015 Աֆղանական կառավարութեան աշխատակիցներուն տեղափոխող հանրակառքը յարձակման ենթարկուեցաւ մահապարտ ահաբեկիչին կողմէ․ պայթումի պատճառով սպանուեցաւ 3 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 10 հոգի․ Թալիպանը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[137] 3 10
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Մայիս, 2015 Շիա իսլամներ տեղափոխող հանրակառքը յարձակման ենթարկուեցաւ վեց զինուած հեծանուորդներու կողմէ․ սպանուեցաւ 45 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 13 հոգի․ պատասխանատուութիւն ստանձնեցին մի քանի իսլամական խմբաւորումներ[138] 45 13
Կաղապար:Դրոշավորում 14 Մայիս, 2015 Մշակութային իրադարձութեան ժամանակ քապուլեան հիւրանոցներէն մէկը յարձակման կ'ենթարկուի Թալիպանի զինեալներուն կողմէ, որուն հետեւանքով կը սպանուի 14 հոգի, որոնցմէ մէկը ամերիկացի, մէկը իտալացի եւ չորս հնդիկներ[139] 14
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Մայիս, 2015 Քապուլի Համիտ Քարզայի անուան միջազգային օդակայանի մուտքին Թալիպանի ձեռնարկած մահապարտ ահաբեկչական յարձակման հետեւանքով կը սպանուին 3 հոգի, եւ կը վիրաւորուին 18 հոգի[140] 3 18
Կաղապար:Դրոշավորում 19 Մայիս, 2015 Աֆղանիստանի արդարադատութեան նախարարութեան մէջ մահապարտ ահաբեկիչի ձեռնարկած ինքնաշարժի պայթեցման հետեւանքով կը սպանուին 4 հոգի, եւ կը վիրաւորուին 43 հոգի[141] 4 42
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Մայիս, 2015 Լիպիայի Միսրաթա քաղաքին մօտ տեղակայուած զինուորական սահմանին մօտ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման հետեւանքով կը սպանուին երկու զինուորական պահակներ[142] 3
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Մայիս, 2015 Սէուտական Արաբիոյ Ալ-Քատիիհ գիւղին մէջ մահապարտ ահաբեկիչը աղօթքի ժամուն յարձակեցաւ շիա իսլամական մզկիթին վրայ. պայթումին հետեւանքով սպանուեցաւ 21 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ աւելի քան 90 հաւատացեալ․ ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[143] 21 90+
Կաղապար:Դրոշավորում 25 Մայիս, 2015 Աֆղանիստանի Նաւզաթի շրջանի ոստիկանական բաժանմունքին գրաւման ժամանակ Թալիպանի զինեալները կը սպանեն 19 ոստիկան եւ 6 զինուոր[144] 25
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Մայիս, 2015 Քենիայի Կարիսա քաղաի հիւսիսային հատուածին մէջ «Ալ-Շապապ» խմբաւորման զինեալները յարձակեցան ոստիկաններուն վրայ, որ վերածուեցաւ փոխհրաձգութեան, հետեւաբար 5 ոստիկան վիրաւորուեցաւ. իսկ զինեալները ոչնչացան[145] 2 5
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Մայիս, 2015 «Քրիսթալ կրանտ իշթար» եւ «Պապելոն» հիւրանոցային համալիրներուն մօտ մէկ վայրկեանի տարբերութեամբ երկու ինքնաշարժ պայթեցան, որուն պատճառով սպանուեցան 10 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 30 հոգի. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[146] 10 30
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Մայիս, 2015 Դամմամ քաղաքին մէջ մահապարտ ահաբեկիչը ինքզինք կը պայթեցնէ շիա իսլամական մզկիթին մօտ՝ սպանելով 4 հոգի. վիրաւորներու թիւը անյայտ է[147] 4
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Յունիս, 2015 Տարտարի շրջանին մէջ երեք մահապարտ ահաբեկիչներ յարձակեցան Իրաքի ոստիկանական բաժանմունքին վրայ՝ սպանելով 41 հոգի, եւ վիրաւորելով՝ 63 հոգի[148] 41 63
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յունիս, 2015 Պայթումներ Տիարպեքիրի ցոյցերուն ընթացքին, կրկնակի պայթումներ Տիարպեքիրի մէջ՝ Թուրքիոյ քրտամէտ Ժողովուրդներու ժողովրդավարական կուսակցութեան բողոքի ցոյցին ընթացքին․ պայթումներու հետեւանքով կը սպանուի 4 հոգի, եւ կը վիրաւորուի՝ 100 ցուցարար[149][150][151] 4 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Յունիս, 2015 Հաժաժ բնակավայրին մօտ չորս պայթուցիկ նիւթերով զինուած ինքնաշարժը պայթեցաւ Իրաքի ոստիկանատան մօտ, որուն պատճառով սպանուեցաւ 11 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 27 հոգի[152] 11 27
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յունիս, 2015 Սեն-Քանթըն-Ֆալաւիէի ահաբեկչութիւն, ահաբեկչական յարձակում Ֆրանսայի հարաւ-արեւելքը գտնուող Սեն-Քանթըն-Ֆալաւիէ քաղաքին մէջ [153][154] 1 11
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յունիս, 2015 Քուէյթի մզկիթի ռմբակոծութիւններ, Շիա Իմամ Սատիքի մզկիթին պայթեցման հետեւանքով կը սպանուին 27 հաւատացեալներ․ պատասխանատուութիւնը կը ստանձնէ ԻԼԻՊ-ը 27
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յունիս, 2015 Թունիսի ահաբեկչական յարձակումներ, ահաբեկչական յարձակումներ Թունիսի երկու զբօսաշրջային հիւրանոցներուն մէջ, որոնց հետեւանքով կը սպանուի 28 հոգի 38
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յունիս, 2015 Լեկօյի ճակատամարտ, «Ալ-Շապապ» խմբաւորման յարձակումը Սոմալիի մէջ Ափրիկեան միութեան առաքելութեան (ՍԱՄԱ) ռազմակայանին վրայ, որուն հետեւանքով զոհուեցաւ աւելի քան 30 խաղաղապահ 30+
Կաղապար:Դրոշավորում 26-30 Յունիս, 2015 «Պոքո հարամ» խմբաւորումը կը յարձակի գիւղական համայնքներու, մզկիթներու եւ այլ հանրային վայրերու վրայ․ յարձակումներուն զոհ կ'երթայ 200 խաղաղ բնակիչ[155] 200
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Յունիս, 2015 Շուութ Ռախելի հրաձգութիւն, զինուած յարձակում ինքնաշարժի մը վրայ, 1 զոհ 1
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Յուլիս, 2015 Երկու պայթումներ Ճոս քաղաքին մէջ՝ համապատասխանաբար էլիթար ճաշարանին եւ մզկիթին մէջ, որուն հետեւանքով կը սպանուին առնուազն 15 հոգի[156] 15+
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Յուլիս, 2015 Զարիա քաղաքի կառավարական կառոյցներէն մէկուն ներսը տեղադրուած ռումբի պայթման հետեւանքով կը զոհուին 20 հոգի[157] 20
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Յուլիս, 2015 Երկու մահապարտ ահաբեկիչ ինքզինքին կը պայթեցնեն Ֆոթոքոլ քաղաքի գիշերային ակումբներէն մէկուն մէջ՝ սպանելով 13 հոգի[158] 15
Կաղապար:Դրոշավորում 16 Յուլիս, 2015 Չաթանուկայի հրաձգութիւն 7 2
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Յուլիս, 2015 Նիճերիայի երկու քաղաքներուն մէջ իրագործուած մահապարտ յարձակումներու արդիւնքով կը սպանուին 62 հոգի[159] 62
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Յուլիս, 2015 Սուրուչի ահաբեկչութիւն, մահապարտ ահաբեկչութիւն Թուրքիոյ Շանլըուրֆա նահանգի Սուրուչ քաղաքին մէջ (մեծամասամբ՝ քրտաբնակ), որուն հետեւանքով կը սպանուին 33 հոգի, եւ կը վիրաւորուին՝ 104 հոգի․ ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածի պատասխանատուութիւնը.[160][161][162] 33 104
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Յուլիս, 2015 Գոմպէ քաղաքին երկու ինքնաշարժներու կայարաններուն մէջ տեղի ունեցած պայթումներուն հետեւանքով կը սպանուին մօտ 40 հոգի[163] 40
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Յուլիս, 2015 Մարուոայի յայտնի գիշերային ակումբներէն մէկուն մէջ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման հետեւանքով կը զոհուին 14 հոգի․ դէպքէն երեք օր առաջ նոյն քաղաքին մէջ երկու մահապարտ ահաբեկիչներու յարձակման հետեւանքով առնուազն 20 հոգի զոհուած է[164] 15
Կաղապար:Դրոշավորում 27 Յուլիս, 2015 Կարտասփուրի յարձակումներ, Քաշմիրի մէջ փաքիստանցի արմատներով երեք իսլամ ահաբեկիչներ, ծպտուելով հնդկական բանակի համազգեստներով, կը յարձակին Կարտասփուրի ոստիկանական բաժանմունքներէն մէկուն վրայ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ 3 հոգի, վիրաւորուեցաւ՝ 15 ոստիկաններ, ինչպէս նաեւ 4 քաղաքացի․ երեք զինեալներն ալ ոչնչացան հնդկական յատուկ ուժերու կողմէ[165] 10 15
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Օգոստոս, 2015 Նիճերիայի Սապոն Կարիի քաղաքին մարդաշատ շուկային մէջ հզոր պայթման հետեւանքով կը զոհուին 47 հոգի[166] 47
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Օգոստոս, 2015 Ռմբակոծութիւններ Պաղտատի շուկային մէջ, Պաղտատի կեդրոնական շուկաներէն մէկուն մէջ պայթուցիկներով բեռնուած բեռնատարի պայթեցման հետեւանքով կը սպանուին 70 հոգի, կը վիրաւորուին՝ 200 հոգի[167] 70+ 200
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Օգոստոս, 2015 Հրաձգութիւն Թալի Zug 9364 գնացքին, հրաձգութիւններ եւ դանակահարութիւններ Ամսթըրտամէն Փարիզ մէկնող Թալի արագընթաց գնացքին, որուն հետեւանքով կը վիրաւորուին 5 ուղեւորներ․ ֆրանսական ոստիկանութեան համոզմամբ, միջադէպը ուներ հիմնական իսլամական նրբերանգներ[168] 0 5
Կաղապար:Դրոշավորում 28-30 Օգոստոս, 2015 «Պոքո Հարամ» խմբաւորման զինեալները Նիճերիայի երեք գիւղերուն մէջ կը սպանեն 79 բնակիչի [169] 79
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Սեպտեմբեր, 2015 «Պոքո Հարամ» ճողոպրած փախստականներու ճամբարին մէջ իրագործուած պայթումին զոհ կը դառնայ առնուազն 2 փախստական[170] 2
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Սեպտեմբեր, 2015 Պաղտատի մէջ երկու մահապարտ ինքնապայթումներու հետեւանքով կը սպանուին 10 հոգի, կը վիրաւորուին՝ 55 հոգի. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածի պատասխանատուութիւնը.[171] 12 55
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Սեպտեմբեր, 2015 Իրաքցի արմատներով իսլամ ահաբեկիչ Ռաֆիք Եուսեֆը դանակով յարձակեցաւ ոստիկանի մը վրայ՝ վիրաւորելով անոր. իսլամ ահաբեկիչը ոչնչացաւ[172] 1 1
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Սեպտեմբեր, 2015 Նիճերիայի մէջ կատարուած մի քանի պայթումներուն հետեւանքով զոհուեցաւ առնուազն 54 հոգի[173] 54
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Սեպտեմբեր, 2015 Եմէնի մայրաքաղաք Սանայի մէջ, Այտ Ալ-Ատհա կոչուող տօնակատարութեան ժամանակ, շիա մզկիթին մէջ տեղադրուած ռումբի պայթումներուն հետեւանքով կը սպանուի 25 հաւատացեալ. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[174] 25
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Սեպտեմբեր, 2015 Հեծելանիւ վարող երեք անձեր մահացու վիրաւորեցին իտալացի բուժաշխատողի. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածի պատասխանատուութիւնը.[175] 1
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Հոկտեմբեր, 2015 Հիւսիսարեւելեան Նիճերիայի մէջ «Պոքո Հարամի» նախաձեռնած մի քանի մահապարտ յարձակումներուն հետեւանքով զոհուած է 14 հոգի (ներառեալ մահապարտները), եւ վիրաւորուած է՝ 39 հոգի [176] 14 39
Կաղապար:Դրոշավորում 1 Հոկտեմբեր, 2015 Արեւմտեան ափի Նապլուս շրջանին մէջ, զինեալը կրակ կը բանայ ինքնաշարժի մը ուղղութեամբ. զինեալներուն յարձակումը դրական արձագանքներ ստացաւ Համասի կողմէ[177] 2
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Հոկտեմբեր, 2015 Փարամատայի հրաձգութիւն, Սիտնիի Փարամատա արուարձանին մէջ 15 տարեկան ներգաղթեալ Ֆարհատ Խալիլ Մուհամմատ Ճապան ոստիկանութեան կեդրոնական գրասենեակին մօտ գնդակահարեց ոստիկանութեան աշխատակիցի մը, ետքը զինեալը փոխհրաձգութեան մէջ մտաւ ոստիկաններուն հետ, որուն հետեւանքով ինքը սպանուեցաւ՝ պատճառելով եւս 2 զոհ[178] 4
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Հոկտեմբեր, 2015 Իտալացի բուժաշխատողի սպանութենէն չորս օր ետք՝ նոյն ձեւով կը սպանուի նաեւ ճափոնցի անձնաւորութիւն մը. ԻԼԻՊ-ը կրկին ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը.[179] 1
Կաղապար:Դրոշավորում 3 Հոկտեմբեր, 2015 Պաղտատի՝ մեծամասամբ շիա իսլամ բնակչութեամբ թաղամասերուն մէջ երկու մահապարտ պայթումներու հետեւանքով կը սպանուին 18 հոգի, եւ կը վիրաւորուին՝ 61 բնակիչ. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[180] 20 61
Կաղապար:Դրոշավորում Հոկտեմբեր 5, 2015 Քապուլի մէջ տեղակայուած աֆղանական հետախուզական կեդրոնի մը վրայ իրագործուած երկու մահապարտ ռմբակոծութիւններուն ընթացքին կը վիրաւորուին երեք հոգի. Թալիպանը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[181][182] 2 (մահապարտներ) 3
Կաղապար:Դրոշավորում 7 Հոկտեմբեր, 2015 «Ալ-Շապապ» խմբաւորման զինեալները սպանեցին Սոմալի նախագահ Հասան Շէյխ Մահմուտի զարմիկին եւ մէկ իրաւաբանի, որոնք կը գտնուէին ինքնաշարժի մէջ[183] 2
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Հոկտեմբեր, 2015 Անգարայի ահաբեկչական յարձակում, Թուրքիոյ մայրաքաղաք Անգարայի մէջ երկաթուղային կայարանի մօտ «Աշխատանք, խաղաղութիւն, ժողովրդավարութիւն» խորագրով խաղաղ ցոյցի ժամանակ կատարուած պայթումներուն հետեւանքով կը սպանուին 102 հոգի, եւ կը վիրաւորուին շուրջ 400 քաղաքացի[184][185][186] 102 400+
Կաղապար:Դրոշավորում 10 Հոկտեմբեր, 2015 Չատի մահապարտ յարձակումներ, Չատի մէջ կատարուած շարք մը մահապարտ ահաբեկչութիւններու հետեւանքով կը սպանուին 33 հոգի, եւ կը վիրաւորուին՝ 51 հոգի. կազմակերպման մէջ կը մեղադրուէր «Պոքո Հարամը»[187] 33 51
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Հոկտեմբեր, 2015 Քապուլի մէջ բրիտանական զինուորութեան պաշտպանտորմիղին վրայ ուղղուած պայթումը կը վիրաւորէ 7 աֆղանցիի. պատասխանատուութիւնը կը կրէ Թալիպանը[188] 0 7
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Հոկտեմբեր, 2015 Նիճերիայի հիւսիսարեւելեան Պոռնօ նահանգին մէջ «Պոքո Հարամի» յարձակումին զոհը կ'երթան 20 քաղաքացիներ[189] 20
Կաղապար:Դրոշավորում 23 Հոկտեմբեր, 2015 Նիճերիայի մէջ երկու առանձին մզկիթներու վրայ կատարուած յարձակման պատճառով ընդհանուր առմամբ կը սպանուի 42 քաղաքացի[190] 42
Կաղապար:Դրոշավորում Հոկտեմբեր 28, 2015 «Պոքո Հարամ» խմբաւորման ծայրայեղականները կը յարձակին նիկերեան գիւղին վրայ՝ գնդակահարելով 13 հոգիի եւ ենթադրաբար հրկիզելով գիւղի տուներն ու ինքնաշարժները[191] 13
Կաղապար:Դրոշավորում 31 Հոկտեմբեր, 2015 A321-ի օդանաւի ահաբեկչութիւնը Սինայի թերակղզիին մէջ. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը [192][193] 224
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Նոյեմբեր, 2015 Պէյրութի պայթումներ, Լիբանանի մայրաքաղաք Պէյրութի Պուրժ Ըլ-Պարաժինա հարաւային արուարձանին մէջ իրագործուած զուգահեռ մահապարտ պայթումներու հետեւանքով կը սպանուի 42 քաղաքացի[194] 42
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Նոյեմբեր, 2015 Ահաբեկչական յարձակումներ Փարիզի մէջ, 13 Նոյեմբեր-ին գիշերը իրագործուած եւ համակարգուած ահաբեկչական յարձակումներու շարան (զանգուածային հրաձգութիւններ, ինքնապայթումներ), որուն հետեւանքով կը զոհուին 137 հոգի, եւ կը վիրաւորուին՝ 368 հոգի[195] 137 368
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Նոյեմբեր, 2015 Շիա իսլամական յուղարկաւորութեան ժամանակ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման հետեւանքով կը սպանուին 20 հոգի[196] 21
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Նոյեմբեր, 2015 «Ապու Սայաֆ» խմբաւորման անդամները հարաւային Ֆիլիփիններու մէջ կը գլխատեն մալիզիացիի մը[197] 1
Կաղապար:Դրոշավորում 17 Նոյեմբեր, 2015 Նիճերիայի Եոլա քաղաքի շուկաներէն մէկուն մէջ կատարուած մահապարտ ահաբեկչութեան հետեւանքով կը զոհուին աւելի քան 30 հոգի, եւ կը վիրաւորուին՝ աւելի քան 80 խաղաղ բնակիչ[198] 30+ 80+
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Նոյեմբեր, 2015 Սարայեւօյի մէջ միակ գործող իսլամ ահաբեկիչը սպանեց երկու զինուոր եւ հինք քաղաքացիի[199] 3 5
Կաղապար:Դրոշավորում 18 Նոյեմբեր, 2015 Նիճերիայի Քանօ քաղաքի բջիջային հեռախօսներու շուկային մէջ որոտած երկու պայթումի հետեւանքով կը զոհուին 15 հոգի, եւ կը վիրաւորուին՝ աւելի քան 100 հոգի. կազմակերպման մէջ կը կասկածուի «Պոքո Հարամ» խմբաւորումը[200] 15 100+
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Նոյեմբեր, 2015 Պամաքօյի ահաբեկչական յարձակում, Մալիի մայրաքաղաք Պամաքօյի մէջ, իսլամ ահաբեկչական զինեալները «Ալլահու աքպար» բացականչելով ներխուժեցին եւ հրաձգութեան հետեւանքով սպանեցին 19 հոգի եւ պատանդ վերցուցին աւելի քան 160 հոգի 19 160+
Կաղապար:Դրոշավորում 20 Նոյեմբեր, 2015 Շիա մզկիթի մէջ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման հետեւանքով կը սպանուին 10 հոգի, իսկ տարածքին մէջ իրագործուած այլ պայթման հետեւանքով՝ 5 հոգի[201] 11 5
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Նոյեմբեր, 2015 Քամերունին հիւսիսը, «Պոքո Հարամի» հետ առնչութիւններ ունեցող մահապարտ ահաբեկիչները կը սպանեն առնուազն 10 հոգի[202] 10
Կաղապար:Դրոշավորում 22 Նոյեմբեր, 2015 Կին մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման զոհ կը դառնան 8 հոգի[203] 8
Կաղապար:Դրոշավորում 24 Նոյեմբեր, 2015 Թունիս քաղաքին մէջ նախագահական թիկնազօրը տեղափոխող հանրակառքի պայթումին հետեւանքով կը սպանուին 12 հոգի. ԻԼԻՊ-ը կը ստանձնէ կատարուածին պատասխանատուութիւնը[204] 12
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Նոյեմբեր, 2015 Սաքքարա քաղաքի ոստիկանական սահմանի մօտ իսլամ ահաբեկիչները զինեալները կը սպանեն անվտանգութեան 4 աշխատակիցի[205] 4
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Նոյեմբեր, 2015 Ծայրայեղականները հրթիռներ կը գործարկէին Մալիի հիւսիսը տեղակայուած ՄԱԿ-ի խաղաղապահ առաքելութեան (MINUSMA) ճամբարին վրայ, որուն հետեւանքով կը սպանուի 3 հոգի, կը վիրաւորուի՝ 20 խաղաղապահ․ պատասխանատուութիւնը ստանձնեց «Անսար-ատ-Տին» խմբաւորումը[206] 3 20
Կաղապար:Դրոշավորում 2 Դեկտեմբեր, 2015 Սան Պէրնարտինօյի զանգուածային սպանութիւն, զանգուածային սպանութիւններ ԱՄՆ Քալիֆորնիա նահանգի Սան Պէրնարտինօ քաղաքին մէջ, որուն ընթացքին Ռիզուան Ֆարուք եւ Թաշուին Մալիք ամուսնական զոյգը ընկերային ծառայութեան կեդրոնին մէջ կատարուած հրաձգութեան հետեւանքով կը սպանեն 14 հոգի եւ կը վիրաւորուին` 22 հոգիGreg Botelho and Ralph Ellis, CNN (4 Դեկտեմբեր, 2015)։ «San Bernardino attack investigated as act of terrorism»։ CNN։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 </ref>[207][208] 14 22
Կաղապար:Դրոշավորում 5 Դեկտեմբեր, 2015 «Պոքո Հարամ» խմբաւորման չորս կին մահապարտ ահաբեկիչներ յարձակեցան Չատ լիճին մօտ՝ սպանելով առնուազն 15 հոգի, եւ վիրաւորելով աւելի քան 130 հոգի[209] 19 130+
Կաղապար:Դրոշավորում 6 Դեկտեմբեր, 2015 Եմէնի Ատըն նաւահանգստային քաղաքի քաղաքապետ Ճաաֆար Մուհամմատ Սաատը կը սպանուի ինքնաշարժին մէջ տեղադրուած ռումբին պայթումով. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը[210] 1
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Դեկտեմբեր, 2015 Քանտահար օդակայանի ահաբեկչութիւն, Թալիպանի անդամներուն ձեռնարկած ահաբեկչական յարձակումը «Քանտահար» օդակայանին եւ անոր մերձակայքին մէջ, որուն հետեւանքով կը զոհուին 70 հոգի եւ կը վիրաւորուին 35 հոգի[211][212] 70+ 35
Կաղապար:Դրոշավորում 8 Դեկտեմբեր, 2015 Ռաֆայի մէջ կը սպանուին 4 հոգի, եւ կը վիրաւորուին 4 հոգի[213] 4 4
Կաղապար:Դրոշավորում 9 Դեկտեմբեր, 2015 Շիա մզկիթի մուտքին մօտ մահապարտ ահաբեկիչի ինքնապայթման հետեւանքով կը սպանուին աւելի քան 11 հաւատացեալներ.[214] 11+ 20
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Դեկտեմբեր, 2015 Քապուլի մէջ Սպանիայի դեսպանատան ահաբեկչական յարձակում, Թալիպանի ծայրայեղականները կը պայթեցնեն ինքնաշարժ մը Քապուլի մէջ Սպանիայի դեսպանատան հիւրանոցին մէջ՝ սպանելով վեց հոգի[215] 6
Կաղապար:Դրոշավորում 11 Դեկտեմբեր, 2015 Սուրիոյ հիւսիսարեւելեան Թել-Թամեր քաղաքին մէջ, ԻԼԻՊ-ը ականապատուած երեք ինքնաշարժներ կը պայթեցնէ, որուն հետեւանքով կը զոհուին 60 հոգի, եւ կը վիրաւորուին 80 հոգի [216] 60 80
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Դեկտեմբեր, 2015 Սուրիոյ Հոմս նահանգի հիւանդանոցներէն մէկուն մօտ ԻԼԻՊ-ի ծայրայեղականները ականապատուած ինքնաշարժ մը կը պայթեցնեն՝ սպանելով 16 հոգի, եւ վիրաւորելով՝ 54 հոգի[217] 16 54
Կաղապար:Դրոշավորում 12 Դեկտեմբեր, 2015 ԻԼԻՊ-ի զինեալին կողմէ ականապատուած բեռնատարը կը պայթեցուի Իրաքի եւ Սէուտական Արաբիոյ սահմանին մօտ, սպանելով 6 հոգի, եւ վիրաւորելով՝ 14 հոգի[218] 6 14
Կաղապար:Դրոշավորում 13 Դեկտեմբեր, 2015 «Պոքո Հարամի» ծայրայեղականները յարձակեցան Նիճերիոյ Վարվարա, Մանկարի եւ Պուրա-Շիքա գիւղերուն վրայ, որուն հետեւանքով սպանուեցաւ 30 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 20 հոգի[219] 30 20
Կաղապար:Դրոշավորում 21 Դեկտեմբեր, 2015 Քապուլի «Պաղրամ» ռազմական օդակայանին մէջ, մահապարտ ահաբեկիչի յարձակման հետեւանքով սպանուեցաւ 6 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 3 հոգի [220] 7 3
Կաղապար:Դրոշավորում 26 Դեկտեմբեր, 2015 «Պոքո Հարամի» զինեալները յարձակեցան Նիճերիոյ հիւսիսը գտնուող Կիմպա գիւղին վրայ՝ կրակ բանալով գիւղացիներուն վրայ եւ հրկիզելով տուները. յարձակման հետեւանքով զոհուեցաւ աւելի քան 14 հոգի[221][222] 14+
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Դեկտեմբեր, 2015 Քապուլի միջազգային օդակայան տանող ճանապարհին վրայ Թալիպանի մահապարտ ահաբեկիչի յարձակման հետեւանքով սպանուեցաւ 1 հոգի, եւ վիրաւորուեցաւ՝ 33 հոգի[223] 2 33
Կաղապար:Դրոշավորում 28 Դեկտեմբեր, 2015 14 կին մահապարտ ահաբեկիչներ յարձակեցան Նիճերիոյ Մայտիկուրի քաղաքին վրայ՝ սպանելով 26 հոգի, եւ վիրաւորելով՝ 85 հոգի[224] 36 85
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Դեկտեմբեր, 2015 Փաքիստանի հիւսիսարեւմտեան Մարտան քաղաքին մէջ երկրի ազգային վիճակագրական ծառայութեան մասնաճիւղի մուտքին մահապարտ ահաբեկիչի յարձակման հետեւանքով կը սպանուին 27 հոգի, եւ կը վիրաւորուին աւելի քան 50 հոգի[225] 27 50+
Կաղապար:Դրոշավորում 29 Դեկտեմբեր, 2015 Տաղստանի Տերպենտ քաղաքին մէջ զինեալը կրակ կը բանայ տեղացիներու վրայ՝ սպանելով 1 հոգի, եւ վիրաւորելով 11 հոգի. ԻԼԻՊ-ը ստանձնեց կատարուածին պատասխանատուութիւնը.[226] 1 11
Ընդհանուր՝ 3097+ 3383+

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

  1. Lacey, Robert, Inside the Kingdom
  2. Seale Patrick (1990)։ Asad of Syria: the struggle for the Middle East։ University of California Press։ էջ 331։ ISBN 978-0-520-06976-3 
  3. Baer, Robert, See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism, Crown Publishers, 2002, p.66
  4. Sahimi Muhammad (24 Հոկտեմբերի 2009)։ «The Fog over the 1983 Beirut Attacks»։ PBS։ Վերցված է 7 Յուլիս 2016 
  5. Wright, Robin, Sacred Rage, Simon and Schuster, 2001, p. 112
  6. Levitt Matthew (23 Հոկտեմբերի 2013)։ «The Origins of Hezbollah»։ The Atlantic։ Վերցված է 7 Յուլիս 2016 
  7. «1,100-YEAR-OLD BUDDHIST TEMPLE WRECKED BY BOMBS IN INDONESIA»։ The Miami Herald։ 22 Յունուար 1985։ Վերցված է 7 Յուլիս 2016 
  8. Walker, Jane. "Spanish bomb blast blamed on Jihad / Madrid restaurant explosion blamed on Muslim group." The Guardian, Ապրիլի 15, 1985.
  9. Smith William E. (24 Հունիսի 2001)։ «Terror Aboard Flight 847»։ Time։ Վերցված է 7 Յուլիս 2016 
  10. Miller Judith (4 Յունուար 1987)։ «THE ISTANBUL SYNAGOGUE MASSACRE»։ The New York Times։ Վերցված է 7 Յուլիս 2016 
  11. Zieve Tamara։ «This Week In History: Terror attack on Bus 405»։ The Jerusalem Post։ Վերցված է Ապրիլի 7, 2014 
  12. «1990 Global Terrorism: Middle East Overview»։ Վերցված է Ապրիլի 23, 2016 
  13. «BBC ON THIS DAY | 26 | 1993: World Trade Center bomb terrorizes New York»։ BBC News։ Վերցված է Ապրիլի 7, 2014 
  14. «Հայերն իրենց բնօրրանում՝ ցեղասպանությունից ետք»
  15. «'Proud terrorist' gets life for Trade Center bombing» (8 Յունուար 1994)։ CNN։ Վերցված է 25 Յուլիս 2016 
  16. Joseph Kirschke (Սեպտեմբերի 11, 2011)։ «Before Սեպտեմբերի 11th: Air France Flight 8969»։ Worldpress.org։ Վերցված է Ապրիլի 7, 2014 
  17. "The most deadly in the Algerian conflict bomb attack took place in Յունուար", retrieved 18 Ապրիլի 2015.
  18. The case of the GIA, retrieved 18 Ապրիլ 2015.
  19. "Jammu, India. A bomb hidden in a motor scooter", retrieved 18 Ապրիլի 2015.
  20. [https://www.nytimes.com/1996/04/19/world/gunmen-in-egypt-kill-18-in-attack-at-tourist-hotel.html "GUNMEN IN Egypt KILL 18 IN ATTACK AT TOURIST HOTEL", retrieved 18 Ապրիլի 2015.
  21. «Iran Begins Installing More Centrifuges»։ Getbig.com։ Վերցված է Ապրիլի 7, 2014 
  22. «BBC ON THIS DAY | 17 | 1997: Egyptian militants kill tourists at Luxor»։ BBC News։ Վերցված է 7 Ապրիլ, 2014 
  23. «BBC ON THIS DAY | 7 | 1998: US embassies in Africa bombed»։ BBC News։ Վերցված է 7 Ապրիլ, 2014 
  24. Marks Kathy (Դեկտեմբեր 26, 2000)։ «Christmas bombing campaign hits Catholic churches across Indonesia – Asia – World»։ The Independent։ Վերցված է Մայիս 9, 2013 
  25. "Terrorists attack Parliament; five intruders, six cops killed". 2006. Rediff India. Դեկտեմբեր 13, 2001
  26. 2002 «Bali bombings 2002»։ International Activities։ Australian Federal Police։ Արխիվացված օրիգինալից-ից Մայիս 4, 2009-ին։ Վերցված է Մարտ 18, 2007 
  27. Hegghammer Thomas (2010)։ Jihad in Saudi Arabia: Violence and Pan-Islamism since 1979։ Cambridge University Press։ էջ 82 
  28. «The worst Islamist attack in European history»։ the Guardian 
  29. «Spain still healing 10 years after Madrid '11-M' train bombings»։ latimes 
  30. BLITZER Wolf։ «BLITZER»։ CNN։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  31. «American killed in Saudi capital Gunmen have shot dead an American man in the Saudi capital Riyadh - the second such attack this week.»։ BBC։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  32. «American shot dead in Saudi Arabia Second fatal attack on Westerners in three days»։ CNN։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  33. MacFARQUHAR NEIL։ «U.S. Military Contract Employee Is Shot Dead in Saudi Capital»։ New York Times։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  34. «American Killed in Riyadh»։ Washington post։ «Ասոշիեդ պրես»։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  35. Penketh Anne։ «Irish worker shot dead in Riyadh as militants pick soft targets»։ Independent։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  36. «В захвате бесланской школы участвовал саудовский наемник»։ Lenta.Ru։ սեպտեմբերի 1, 2005։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2012-05-19-ին։ Վերցված է սեպտեմբերի 1, 2005 
  37. «Bbc News»։ BBC News։ Սեպտեմբեր 3, 2004։ Վերցված է Ապրիլ 25, 2010 
  38. «Briton murdered at Saudi shopping centre»։ Daily mail։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  39. ''Gunman kills Dutch film director''. BBC News (Նոյեմբեր2, 2004). Retrieved on Մայիս 27, 2012.
  40. Sturcke James (7 Դեկտեմբեր 2004)։ «Nine killed as US consulate in Jeddah attacked»։ The Guardian (Guardian News and Media Limited)։ Վերցված է 4 Հոկտեմբեր 2015 
  41. Delhi blasts toll is 59, 200 injured- rediff.com (հոկտեմբերի 30, 2005)
  42. Deadly Bombings Hit Jordan – TheStreet.com (Նոյեմբեր9, 2005)
  43. Jordan bombings kill 57, wound 300Al Jazeera, Նոյեմբեր9, 2005 Archived July 7, 2011[Date mismatch], at the Wayback Machine.
  44. Bomber's wife arrested in JordanBBC, Նոյեմբեր13, 2005
  45. «Scores dead in Mumbai train bombs»։ news.bbc.co.uk։ Յուլիս 10, 2006։ Արխիվացված օրիգինալից-ից Յուլիս 13, 2006-ին։ Վերցված է Յուլիս 11, 2006 
  46. http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1583096,00.html
  47. 47,0 47,1 Bedi Rahul (Յուլիս 27, 2008)։ «India on high alert as bombers sought – Telegraph»։ London: Telegraph.co.uk։ Վերցված է Ապրիլ 25, 2010 
  48. 48,0 48,1 (AFP) – Օգոստոս 16, 2008 (Օգոստոս 16, 2008)։ «AFP: Indian police arrest 10 for serial blasts – Օգոստոս 16, 2008»։ Afp.google.com։ Վերցված է Ապրիլ 25, 2010 
  49. Lakshmi Rama (Նոյեմբեր27, 2008)։ «Washington Post – *26 Նոյեմբեր2008 – Dozens Die in Mumbai Attacks»։ Washingtonpost.com։ Վերցված է Ապրիլ 25, 2010 
  50. Lakshmi Rama (Դեկտեմբեր 1, 2008)։ «Washington Post – 1 Դեկտեմբեր 2008: More Indian Officials Quit in Aftermath of Attacks»։ Washingtonpost.com։ Վերցված է Ապրիլ 25, 2010 
  51. «Հնդկաստանում մահապատժի է ենթարկվել Մումբիայում հարձակման մասնակիցը»։ «Ամերիկայի ձայն»։ նոյեմբերի 21, 2012։ Վերցված է փետրվարի 26, 2017 
  52. 2010/03/2010331171748201274.html «Chechen rebel claims Moscow attacks»։ Al Jazeera English։ Վերցված է Յունուար 7, 2015 
  53. 53,0 53,1 «Blast rips Pune's German Bakery; 9 dead, 45 wounded»։ The Times Of India։ Փետրուար 14, 2010 
  54. http://www.bbc.com/news/10483453
  55. 55,0 55,1 55,2 http://www.bbc.com/news/world-south-asia-11495500
  56. «Suicide attack in Pak affront to humanity: Obama»։ Daily Bhaskar։ Դեկտեմբեր 26, 2010։ Վերցված է 26 Դեկտեմբեր , 2010 
  57. 20110224/338222803.html «Число жертв теракта в Домодедово возросло до 37»։ РИА Новости։ Վերցված է Յունուար 7, 2015 
  58. 2011/10/28/bosnia-us-sarajevo-embassy-gunfight_n_1063745.html "Bosnia: U.S. Sarajevo Embassy Scene Of Shooting ", վերցված է՝ ապրիլի 30, 2015
  59. 2011-12-25/nigeria-christmas-catholic-church-bomb/52218084/1?csp=34news «Christmas attacks in Nigeria by sect kill 39 – USATODAY.com»։ USATODAY.COM։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  60. 2012/05/04/us-russia-dagestan-blast-idUSBRE8430E620120504 «Twin bomb attacks kill 12 in Russia's Dagestan»։ Reuters։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  61. Պենղազիի մէջ ԱՄՆ հիւպատոսարանին վրայ յարձակումը կազմակերպելու կասկածանքով ձերբակալուած են 50 հոգի
  62. Տաթեւիկ Լազարյան (20 Յունուար, 2013)։ «Ալճերիաում եւս 25 պատանդի մարմին է հայտնաբերվել»։ «Ազատություն լրատվական»։ Վերցված է փետրվարի 28, 2017 
  63. «Ահաբեկչութիւն՝ Պոսթոնում»։ «irates.am»։ 16 Ապրիլ, 2013 
  64. Blog Post (22 Ապրիլ, 2013)։ «Officials: Hospitalized bombing suspect says he and brother acted alone, motivated by religion»։ NBC։ Վերցված է 9 Մայիս, 2013 
  65. Թուրքիայում ձերբակալվել է թուրք-սիրիական սահմանի մոտ ահաբեկչութեան գլխաւոր կասկածյալը, «Երկիր Մեդիա»
  66. Ռազմական թմբկահարին սպանողները իրենց մեղքը չեն ընդունում
  67. «Two shot by police after soldier hacked to death on street near Royal Artillery Barracks in Woolwich, London»։ news.com.au։ Վերցված է 24 Մայիս, 2013 
  68. Benedict Moore-Bridger Justin Davenport։ «Woolwich suspect radicalised by hate preacher as MI5 admit both attackers were known to them – Crime – News – London Evening Standard»։ Standard.co.uk։ Վերցված է 24 Մայիս, 2013 
  69. «2014 Pulitzer Prizes Winners Announced, Coverage of Boston Bombings and NSA Scandal Win Coveted Journalism Awards»։ International Business Times։ 14 Ապրիլ, 2014 
  70. «Kenya Mall Attack Leaves At Least 22 Dead; Al-Shabaab Militants Claim Credit»։ International Business Times։ 21 Սեպտեմբեր, 2013 
  71. «Nairobi Westgate Mall Siege: Dozens of Hostages Seized by 20-Strong Islamic Terrorist Force»։ International Business Times UK 
  72. «Փաքիստանում քրիստոնեայները՝ ահաբեկիչների թիրախ»։ Ազատություն լրատվական 
  73. «Փաքիստանի քրիստոնեական եկեղեցում ահաբեկչութեան զոհերի թիւը հասել է 80-ի (լուսանկարներ)»։ «1in.am» 
  74. «Պեկինի Տյանանմեն հրապարակում մարդկանց խմբի մէջ մեքենա է մխրճվել՝ կա հինգ զոհ եւ տասնյակ վիրավորներ»։ «Ankakh.com» 
  75. «Over 200 killed in Boko Haram Led Attack in Nigerian Town»։ The Biharprabha News։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  76. 76,0 76,1 «BBC News – Nigeria bombings: 'Death toll passes 100'»։ BBC News։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  77. Ուրումչի քաղաքին մէջ պայթումի հետեւանքով զոհուած է 31 հոգի (Տեսանիւթ)
  78. Ահաբեկչութիւն Չինաստանի Սինցզեան նահանգին մէջ. կան զոհեր
  79. Պրիւսելի Հրեական թանգարանին մէջի հրաձգութիւնը ահաբեկչութիւն է. Պելճիքա
  80. «China Focus: 18 Xinjiang terrorist rioting suspects surrender»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  81. «Syria tribal revolt against Islamic State ignored, fueling resentment»։ Washington Post։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  82. «Տեր Զորի մէջ զանգուածային գերեզմանատուն յայտնաբերուած է»։ Panorama.am։ Վերցված է 28 Փետրուար, 2017 
  83. Neubauer Ian Lloyd (24 Սեպտեմբեր, 2014)։ «A Teenage Terrorism Suspect Is Shot Dead in Australia After Attacking Police»։ TIME։ Վերցված է 24 Սեպտեմբեր 2014 
  84. «BBC News – Five killed in suicide bombing in Chechen capital»։ BBC News։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  85. Colin Freeze (22 Հոկտեմբեր, 2014)։ «Suspected killer in Ottawa shootings had religious awakening»։ The Globe and Mail (theglobeandmail)։ Վերցված է 25 Հոկտեմբեր, 2014 
  86. "Second victim of Jerusalem attack succumbs to wounds", վերցված է` 18 Ապրիլ, 2015.
  87. WILLIAM K. RASHBAUM & MICHAEL SCHWIRTZ (24 Հոկտեմբեր, 2014)։ «Hatchet Assailant Killed by Police Advocated Jihad»։ The New York Times։ Վերցված է 24 Հոկտեմբեր, 2014 
  88. AFP։ «Suicide bombers, gunmen kill 64 at prominent Nigeria mosque»։ Վերցված է 29 Նոյեմբեր 2014 
  89. «BBC News – Nigeria unrest: Kano mosque attack kills dozens»։ BBC News։ Վերցված է 29 Նոյեմբեր 2014 
  90. Al Jazeera and agencies։ «Scores killed in Nigeria mosque blasts»։ Վերցված է 29 Նոյեմբեր 2014 
  91. DS20141128 «Bombs, gunfire kill 81 at crowded mosque in Nigeria's Kano»։ Reuters։ Վերցված է 29 Նոյեմբեր 2014 
  92. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/ibolya-ryan-murder-uae-executes-woman-who-murdered-us-teacher-inside-shopping-mall-10385049.html
  93. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3158898/UAE-executes-woman-convicted-US-teachers-murder.html
  94. (Wam)։ «Terrorist ideologies guided mall murder suspect - Khaleej Times»։ www.khaleejtimes.com։ Վերցված է 2016-12-15 
  95. Атака на Грозный, svoboda.org, 6 Դեկտեմբեր, 2014
  96. «Փաքիստանում թալիբների հարձակման զոհ են դարձել 140 դպրոցականներ/ լրացված»։ womennet.am։ 16 Դեկտեմբեր, 2014։ Վերցված է 1 Մարտ, 2017 
  97. «Taliban Besiege Pakistan School, Leaving 145 Dead»։ The New York Times։ 17 Դեկտեմբեր, 2014։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  98. Ahmed al-haj (16 Դեկտեմբեր, 2014)։ «2 Bombers Kill 26 Including 16 Students in Yemen»։ Associated Press։ Վերցված է 16 Դեկտեմբեր, 2014 
  99. Aminu Abubakr & Ben Brumfield (18 Դեկտեմբեր, 2014)։ «2 Boko Haram kidnaps 185 women and children, kills 32 people»։ CNN 
  100. «Mass Grave Found in Eastern [[:Կաղապար:Դրոշավորում]] Suspected to Hold Bodies of 230 Tribesmen Killed by Islamic State»։ VICE News։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  101. "The man, shouting "Allahu Akbar" ("God is great" in Arabic), attacked the police station in Joue-les-Tours", Retrieved 9 Մայիս, 2015.
  102. Al Jazeera and agencies։ «Dozens killed in Nigeria bomb blasts»։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  103. «Isis 'executes 150 women for refusing to marry militants' and buries them in mass graves»։ The Times of India։ Վերցված է 7 Յունուար, 2015 
  104. Kevin Liffey։ «2 Suicide bomber kills 33 people south of Baghdad»։ Reuters 
  105. VOA News։ «2 Al-Shabab Attack in Mogadishu Leaves 9 Dead, AU Mission Says»։ Voice of America 
  106. SAPA News։ «2 Boko Haram slaughter dozens in Cameroon village»։ News 24 
  107. "Suicide bomber hits European police in Kabul; 1 dead", վերցված է՝ 26 Ապրիլ, 2015.
  108. "Suicide bombings, clashes kill 23 in Iraq's Anbar: officers", Retrieve 29 Ապրիլ, 2015.
  109. «Փարիզի ահաբեկչութեան կասկածյալները պատանդ են վերցրել»։ «Սիվլինեթ»։ հունվարի 9, 2015 Կաղապար:Ref-hy
  110. Hundreds feared killed by Boko Haram in Nigeria - Channel 4 News
  111. Ոստիկանութիւնը Փարիզում ձերբակալել է մեքենաների վրա «հրեա» գրող տղահոգիուն
  112. Imtiaz Saba (30 Յունուար 2015)։ «Explosion Kills Dozens at Shiite Mosque in Pakistan»։ New York Times 
  113. Khan Ismail (13 Փետրուար 2015)։ «Suicide Attackers Kill 19 in Assault on a Shiite Mosque in Pakistan»։ New York Times 
  114. Saul Heather (14 Փետրուար 2015)։ «Copenhagen shooting: One dead and three police shot during blasphemy debate organised by cartoonist Lars Vilk»։ The Independent 
  115. «Suicide bombers kill 15 people outside Pakistani churches»։ news.yahoo.com։ 16 Մարտ, 2015։ Վերցված է 2 Ապրիլ, 2015 
  116. «2 gunmen killed following deadly Tunisian museum attack that left 21 dead»։ Fox News 
  117. «Yemen crisis: More than 100 die in attacks on Sanaa mosques»։ BBC News 
  118. "Islamic State group car bomb, clashes leave 17 dead in Libya", news.yahoo.com. վերցված է՝ 26 Ապրիլ, 2015.
  119. «Kenya attack: 147 dead as Islamist gunmen target Christian students»։ Telegraph.co.uk։ Վերցված է 2016-03-28 
  120. Kenya attack: Garissa University assault 'killed 147', BBC.com, 2 Ապրիլ, 2015. Accessed 2 Ապրիլ, 2015
  121. "Two Saudi policemen shot dead in Riyadh", վերցված է՝ 26 Ապրիլ, 2015.
  122. "Saudi Arabia blames ISIL for killing police officers", վերցված է՝ 26 Ապրիլ, 2015.
  123. "Wave of Bombings Kills 40 People in Iraqi Capital"
  124. "Erbil car bomb blast kills three near US consulate, cafes; Islamic State claims responsibility", վերցված է՝ 18 Ապրիլ, 2015.
  125. "Islamic State claim responsibility for Jalalabad bomb in first Afghanistan attack ", վերցված է՝ 18 Ապրիլ, 2015.
  126. "Al-Shabaab bombs UN workers in Somalia", վերցված է՝ 21 Ապրիլ, 2015.
  127. Reuters-Gunman kills Bosnian policeman in apparent Islamist attack, վերցված է՝ 27 Ապրիլ, 2015.
  128. "IS group claims Iraq car bomb attack that killed 19", news.yahoo.com. վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  129. "Garland, Texas, shooting suspect linked himself to ISIS in tweets", վերցված է՝ 4 Մայիս, 2015.
  130. Adam Chandler։ «A Terror Attack in Texas»։ The Atlantic։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  131. CNN Anderson Cooper May 4, 2015 they are "would be terrorists" Կաղապար:Full citation needed
  132. «Texas shooting: Islamic State claims responsibility for first US attack as gunmen named»։ Telegraph.co.uk։ 4 Մայիս, 2015։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  133. Lindsey Bever (5 Մայիս, 2015)։ «Islamic State claims responsibility for Texas attack outside Muhammad cartoon show»։ Washington Post։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  134. "Taliban attack kills 17 Afghan police during peace talks in Qatar", վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  135. "Suicide bomb attack on Kabul bus kills one, injures 15", hindustantimes.com. վերցված է՝ Մայիս 21, 2015.
  136. "Bombings kill at least 14 in, outside Baghdad", news.yahoo.com, վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  137. "Three die as Taliban suicide bombing targets second bus in Kabul in a week", վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  138. "Gunmen in Pakistan kill 43 in attack on bus carrying religious minority", վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  139. "Death toll in Kabul hotel attack rises to 14; Taliban claim responsibility", վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  140. "Taliban suicide attack kills three near Kabul airport", վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  141. "Taliban suicide car bombing in Afghan capital kills 4 people", news.yahoo.com. վերցված է՝ 21 Մայիս, 2015.
  142. "ISIS claims suicide bombing in Libya's Misrata ", վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  143. "Suicide bomber kills 21 at Saudi Shi'ite mosque, Islamic State claims attack, news.yahoo.com. վերցված է՝ 20 Յունիս 20, 2015.
  144. "Dozens Killed As Taliban Lay Siege To Afghan Police Compound", վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  145. "Kenyan police attacked by al-Shabaab gunmen", վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  146. "10 killed by car blasts at two luxury Baghdad hotels", վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  147. "IS claims suicide bombing on Shiite mosque in Saudi, 4 dead", news.yahoo.com. վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  148. "Suicide attacks in Iraq's Anbar kill 41 from security forces", news.yahoo.com. վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  149. «Twin bomb blasts kill 2, injure over 100 at milestone rally of Turkey's HDP - LOCAL»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  150. «Fourth victim dies from attack on Turkey party rally - Ana sayfa manset»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  151. «Կրկնակի ահաբեկչութիւն ու զանգուածային անկարգութիւններ Թուրքիոյ մէջ. կան հարիւրաւոր վիրաւորներ (Պատկեր)»։ «Ժողովուրդ» օրաթերթ։ Վերցված է 8 Մարտ, 2017 
  152. "Brit, German among bombers in deadly Iraq attack", news.yahoo.com. վերցված է՝ 20 Յունիս, 2015.
  153. «Իսլամական ահաբեկչութիւն իրականացուած է Ֆրանսայի հարաւին մէջ»։ Nyut.am։ 26 Յունիս, 2015։ Վերցված է 11 Մարտ, 2017 
  154. «Ֆրանսայի մէջ ձերբակալած են գործարանին վրայ գրոհած ահաբեկչի մերձաւոր շրջապատի անձերուն»։ Nyut.am։ 26 Յունիս, 2015։ Վերցված է 11 Մարտ, 2017 
  155. «Scores Killed in Latest Boko Haram Attacks - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  156. «Twin Blasts Hit Central Nigerian City - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  157. «Bomb Kills 20 in Northern Nigeria - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  158. [1]]/7/13/two-suicide-attacks-in-cameroon-kill-more-than-a-dozen.html «Suicide Attacks in Cameroon Kill More Than a Dozen - Al Jazeera America»]։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  159. «Suicide Bombs Kill 64 in Nigeria - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  160. «Suruç'ta ölenlerin sayısı 32'ye yükseldi»։ NTV։ Վերցված է 21 Յուլիս 2015 Կաղապար:Ref-tr
  161. «Թուրքիոյ Սուրուչ քաղաքին մէջ հզոր պայթում տեղի ունեցած է»։ Mamul.am։ Վերցված է 21 Յուլիս, 2015 
  162. «Սուրիոյ սահմանակից թուրքական Սուրուչ քաղաքին մէջ պայթում տեղի կ'ունենայ. կան զոհեր (տեսանիւթ)»։ Nyut.am։ Վերցված է 21 Յուլիս, 2015 
  163. «Over 40 Feared Dead After Bomb Blasts in Nigeria - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  164. «'Female' suicide bomber strikes Cameroon night spot»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  165. «Gurdaspur attack: Ten killed in Indian police station siege»։ BBC News։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  166. «Blast Kills 50 People in Nigeria's Borno State - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  167. Martin Chulov։ «Isis bombing leaves scores dead at market in Baghdad»։ the Guardian։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  168. Mark Townsend։ «France train shooting: Europe on high alert after attack by armed gunman»։ the Guardian։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  169. «Boko Haram Kills Nearly 80 in 3 Nigerian Villages - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  170. «Deadly Blast at Nigeria Refugee Camp - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  171. "ISIL suicide bombings strike Baghdad ", վերցված է՝ 17 Սեպտեմբեր, 2015.
  172. "Cops shoot dead Islamic extremist in Berlin after he stabs policewoman in the street ", վերցված է՝ 17 Սեպտեմբեր, 2015.
  173. «Nigerian City of Maidugui Rocked by Three Blasts - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  174. "Deadly blast hits mosque in Yemen killing at least 25 during Eid prayers ", վերցված է՝ 24 Սեպտեմբեր, 2015.
  175. "Italian aid worker killed in Bangladesh 'by IS' ", վերցված է՝ 29 Սեպտեմբեր, 2015.
  176. "At least 10 killed in suicide attacks in NE Nigeria ", վերցված է՝ 1 Հոկտեմբեր, 2015.
  177. Levinson Chaim (1 Հոկտեմբեր, 2015)։ «Two Killed in Shooting Attack Near West Bank Settlement»։ Վերցված է 1 Հոկտեմբեր, 2015 
  178. «Sydney shooting carried out by 15-year-old terrorist, say police»։ Telegraph.co.uk։ 2 Հոկտեմբեր, 2015։ Վերցված է 3 Հոկտեմբեր, 2015 
  179. "Islamic State claims responsibility for killing Japanese man in Bangladesh", վերցված է՝ 3 Հոկտեմբեր, 2015.
  180. "IS group claims pair of deadly Baghdad suicide bombings", news.yahoo.com. վերցված է՝ 3 Հոկտեմբեր, 2015.
  181. "Taliban claims responsibility for suicide attack in Kabul", rt.com. վերցված է՝ 5 Հոկտեմբեր, 2015.
  182. "Taliban claim responsibility for suicide attack in Kabul", channelnewsasia.com. վերցված է՝ 5 Հոկտեմբեր, 2015.
  183. "Islamist al-Shabaab gunmen kill nephew of Somalian president Hassan Sheikh Mohamoud", telegraph.co.uk. վերցված է՝ 7 Հոկտեմբեր, 2015.
  184. «Ankara explosions leave almost 100 dead - officials»։ BBC News։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  185. Orhan Coskun & Ece Toksabay (11 Հոկտեմբեր, 2015)։ «Turkey sees Islamic State hand in bombing, vows election will go on»։ Reuters India։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  186. «Ականատես. Անգարայի ահաբեկչութիւնն իրականացրած մահապարտները ադրբեջաներեն էին խոսում»։ Ankakh.com։ 11 Հոկտեմբեր, 2015։ Վերցված է 23 Մարտ, 2017 
  187. " Suspected Boko Haram suicide bombers kill 33 in Chad", reuters.com. վերցված է՝ 10 Հոկտեմբեր, 2015.
  188. " Taliban attack UK military convoy in Afghan capital Kabul", bbc.com. վերցված է՝ 11 Հոկտեմբեր, 2015.
  189. " 20 shot dead by Boko Haram in NE Nigeria: locals", nation.co.ke. վերցված է՝ 22 Հոկտեմբեր, 2015.
  190. «Blasts Kill 42 in Two Nigerian Mosques - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  191. «Boko Haram Fighters Kill 13 People in Niger - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  192. Barbara Starr, Steve Almasy and Ray Sanchez, CNN (7 Նոյեմբեր, 2015)։ «U.S. official: '99.9% certain' bomb on Metrojet flight»։ CNN։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  193. «Սինայի թերակղզում ավիավթարի զոհերի հարազատները բողոք են ներկայացրել ՌԴ ՔԿ ղեկավարի դեմ»
  194. «Lebanon holds day of mourning after deadly Beirut blasts»։ BBC News։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  195. Steve Almasy, Pierre Meilhan and Jim Bittermann, CNN (13 Նոյեմբեր, 2015)։ «Paris massacre: At least 128 die in attacks»։ CNN։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  196. «Suicide Bomber Kills at Least 21 in Baghdad - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  197. ABC News։ «International News - World News - ABC News»։ ABC News։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  198. «Nigeria blast: Yola market explosion kills 30»։ BBC News։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  199. "'Islamist' gunman kills two Bosnian soldiers in Sarajevo", վերցված է՝ 22 Նոյեմբեր, 2015.
  200. «Bombers Kill at Least 15 People in Nigeria - Al Jazeera America»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  201. ABC News։ «International News - World News - ABC News»։ ABC News։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  202. «Suicide attack in Cameroon kills at least 10»։ Reuters։ 21 Նոյեմբեր 2015։ Վերցված է 21 Նոյեմբեր 2015 
  203. «Eight killed in NE Nigeria suicide bombing: relief agency»։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  204. Andy Rudd (24 Նոյեմբեր, 2015)։ «Tunisia bus explosion: State of emergency declared after 'suicide bomber' blows up coach killing at least 12»։ mirror։ Վերցված է 23 Ապրիլ, 2016 
  205. [http://www.reuters.com/article/2015/11/28/us-egypt-gunmen-idUSKBN0TH04U20151128#ur1Zegle8cKoym54.97 security personnel south of Cairo", վերցված է՝ 3 Դեկտեմբեր, 2015.
  206. "Three dead in rocket attack on UN base in north Mali", վերցված է՝ 3 Դեկտեմբեր, 2015.
  207. Schmidt Michael (4 Դեկտեմբեր 2015)։ «F.B.I. Treating San Bernardino Attack as Terrorism Case»։ New York Times։ Վերցված է 5 Դեկտեմբեր, 2015 
  208. Մկրտչյան Անուշ (3 Դեկտեմբեր, 2015)։ «14 զոհված, 17 վիրաւոր Կալիֆորնիայի Սան Պէրնարտինօ քաղաքում կրակոցների հետեւանքով»։ «Ազատութիւն» լրատվական։ Վերցված է 25 Մարտ, 2017 
  209. Nako Madjiasara (5 Դեկտեմբեր 2015)։ «Chad says suicide blasts kill at least 15 in Lake Chad»։ Reuters։ Վերցված է 5 Դեկտեմբեր 2015 
  210. «Isis claims responsibility for assassinating governor of Aden»։ The Guardian։ 6 Դեկտեմբեր 2015։ Վերցված է 6 Դեկտեմբեր 2015 
  211. "Taliban kills scores in Kandahar airport attack", վերցված է՝ 16 Դեկտեմբեր, 2015.
  212. «Afghan Taliban kill dozens at Kandahar airport»։ BBC News։ 2015-12-09։ Վերցված է 2016-01-17 
  213. http://www.upi.com/Top_News/World-News/2015/12/08/Bomb-attack-kills-four-egyptian-security-personnel-in-North-Sinai/4021449622446/
  214. "Iraqis eye next steps in Ramadi as IS claims Baghdad bombing", վերցված է՝ 13 Դեկտեմբեր, 2015.
  215. "Spain: Gunmen Entered Embassy in Kabul After Car Bomb Attack", վերցված է՝ 13 Դեկտեմբեր, 2015.
  216. Սուրիայում առնվազն 22 հոգի Է զոհվել Թել-Թամեր քաղաքում իրականացված պայթումների հետեւանքով, Armenpress.am, 11 Դեկտեմբեր, 2015.
  217. "ISIS militant blows himself up killing rescuers who tried to save hospital attack victims", վերցված է՝ 19 Դեկտեմբեր, 2015.
  218. "IS suicide bomber kills six on Iraq-Saudi border", վերցված է՝ 19 Դեկտեմբեր, 2015.
  219. "30 dead in Boko Haram attack on three Nigeria villages: vigilantes", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.
  220. "Motorbike suicide bomber kills six U.S. troops in Afghanistan", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.
  221. AFP (2015-12-26)։ «At least 14 killed in Boko Haram Christmas day gun attack in Nigeria»։ Telegraph.co.uk։ Վերցված է 2016-01-17 
  222. "Boko Haram kills at least 14 in Christmas Day attack in Nigeria", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.
  223. "One killed, 33 wounded in Kabul suicide attack", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.
  224. "Boko Haram: 26 killed, 85 injured as 14 suicide bombers attack Maiduguri", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.
  225. "Taliban suicide bomber kills 26 in NW Pakistan: officials", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.
  226. "Russia attack: IS claims shooting in Dagestan", վերցված է՝ 4 Յունուար, 2016.

Արտաքին յղումներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Նորութիւններ՝

Գրականութիւն՝

Կայքեր՝