Հայաստանի Հանրապետութեան Գիտութիւններու Ազգային Ակադեմիայի Անդամներու Ցանկ

Jump to navigation Jump to search
Armenian Academy of Sciences.jpg
Հայաստանի գիտութիւններու ազգային ակադեմիայի նախագահութեան շէնքը
(ճարտարապետ՝ Սամուէլ Սաֆարեան, 1958)

Հայաստանի Հանրապետութեան Գիտութիւններու Ազգային Ակադեմիան հիմնուած է 1943 թուականին (մինչեւ 1991 թուական Հայկական ԽՍՀ Գիտութիւններու ակադեմիա, 1991-1993 թուականներուն՝ Հայաստանի Հանրապետութեան Գիտութիւններու ակադեմիա, ներկայ անուանումը՝ 1993 թուականին)։ Հայաստանի Հանրապետութեան գիտութիւններու ազգային ակադեմիայի անդամները այն գիտնականներն են, որոնք գիտական դպրոցի հիմնադիրներ են կամ գիտութիւնը հարստացուցած են գիտական արժէք ունեցող, միջազգային ճանաչումով հաստատուած սկզբնական աշխատութիւններ[1]: Հայաստանի Հանրապետութեան ԳԱԱ ակադեմիկոսներ կ'ընտրուին ակադեմիայի ընդհանուր ժողովին ժամանակ, որ կը գումարուի երեք տարին անգամ մը: Ակադեմիայի անդամութիւնը ցմահ է[1]: Հայաստանի Հանրապետութեան ԳԱԱ ակադեմիկոսի թեկնածուներուն համար պարտադիր պայման է Հայաստանի Հանրապետութեան քաղաքացիութիւնը[2]: Ընդհանուր առմամբ 1943 թուականին ընտրուած է 197 ակադեմիկոս։

Ստորեւ ներկայացուած է Հայաստանի Հանրապետութեան ԳԱԱ անդամներու Կաղապար:Comment ցանկը։

Իւրաքանչէւր ակադեմիկոսի համար նշուած է ծննդեան ամիսը; ակադեմիկոս ընտրուելու թիւը; թղթակից-անդամ ընտրուելու տարին (թղթ.-անդ.), եթէ ընտրուած է; Հայաստանի Հանրապետութեան ԳԱԱ բաժանմունքԿաղապար:Ն, որուն կը կազմէ ակադեմիկոսը; մասնագիտութիւնը, ըստ որուն ընտրուած է ակադեմիկոսը եւ գիտական աստիճանը:

Ցանկին մէջ ներառուած են 59 ակադեմիկոս (57 տղամարդ եւ 2 կին), Հայաստանի Հանրապետութեան ԳԱԱ նախագահութեան 12 անդամներ։ 9 ակադեմիկոս ընտրուած են Հայկական ԽՍՀ գիտութիւնների ակադեմիա, իսկ մնացած 51-ը Հայաստանի Հանրապետութեան գիտութիւններու ազգային ակադեմիա։

Ակադեմիկոսներու ցանկ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Կաղապար:Հատված

Հ/հ Ազգանուն, անուն, հայրանուն Ծննդեան
թուական
Ընտրուելու
տարի
Թղթ.-անդ. Բաժանմունք Մասնագիտութիւն Աստիճան Ծանօթ.
1 Ռազմիկ Աբրահամեան 24 Օգոստոս 1943 2014 2000 ԲԳԲ Բժշկութիւն բ. գ. դ. [3]
2 Ռոպերթ Աւագեան 28 Մարտ 1931 1996 1986 ՖԱԲ Բնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [4]
3 Լենսէր Աղալովեան 3 Փետրուար 1940 1996 չէ ընտրուած ԹՏԳԲ Մեքենագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [5]
4 Քառլըն Ատամեան 19 Յունուար 1937 1996 չէ ընտրուած ԲԳԲ Բժշկութիւն բ. գ. դ. [6]
5 Վիլէն Յակոբեան 1 Մայիս 1938 1994 1990 ԲԳԲ Դեղագիտութիւն բ. գ. դ. [7]
6 Յուրի Ալեքսանեան 9 Յուլիս 1938 1996 1986 ԲԳԲ Մասնկային Կենսաբանութիւն բ. գ. դ. [8]
7 Ռուբէն Համբարձումեան 27 Հոկտեմբեր 1941 1986 1982 ԹՏԳԲ Թուաբանութիւն բնա-թուա գ. դ. [9]
8 Սերկէյ Համբարձումեան 17 Մարտ 1922 1965 1956 ԹՏԳԲ Մեքենագիտութիւն տեխն. գ. դ. [10]
9 Նորայր Առաքելեան 17 Յուլիս 1936 1990 1974 ԹՏԳԲ Թուաբանութիւն բնա-թուա գ. դ. [11]
10 Վլատիմիր Յարութիւնեան 30 Օգոստոս 1940 1996 1990 ՖԱԲ Ռատիոբնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [12]
11 Էվրիք Աֆրիքեան 14 Մայիս 1925 1982 1974 ԲԳԲ Մանրակենսաբանութիւն կ. գ. դ. [13]
12 Գեւորգ Պաղտասարեան 26 Յունուար 1936 1994 1990 ԹՏԳԲ Մեքենագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [14]
13 Վլատիմիր Պարխուտարեան 22 Սեպտեմբեր 1927 1994 1986 ՀՀԳԲ Պատմութիւն պ. գ. դ. [15]
14 Իրմա Վարդանեան 24 Նոյեմբեր 1939 1996 1986 ՔԵԳԲ Քիմիաբնագիտութիւն ք. գ. դ. [16]
15 Ռուբէն Վարդանեան 20 Մարտ 1949 1996 1994 ՔԵԳԲ Քիմիագիտութիւն ք. գ. դ. [17]
16 Գագիկ Ղազինեան 3 Յունիս 1955 2014 2006 ՀՀԳԲ Իրաւագիտութիւն ի. գ. դ. [3]
17 Համլեթ Գեւորգեան 10 Յուլիս 1927 1996 չէ ընտրուած ՀՀԳԲ Փիլիսոփայութիւն, Իրաւունք փիլ. գ. դ. [18]
18 Գեղամ Գեւորգեան 29 Ապրիլ 1958 2010 2000 ՖԱԲ Թուաբանութիւն բնա-թուա գ. դ. [19]
19 Արամ Գրիգորեան 28 Սեպտեմբեր 1930 1996 չէ ընտրուած ՀՀԳԲ Գրականագիտութիւն փիլ. գ. դ. [20]
20 Ալպերթ Ղուլեան 2 Մայիս 1938 2014 2000 ԹՏԳԲ Ռատիոբնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [3]
21 Սերկէյ Գրիգորեան 12 Ապրիլ 1934 1990 1986 ՔԵԳԲ Երկրաքիմիագիտութիւն երկր-հանք. գ. դ. [21]
22 Միսակ Դաւթեան 14 Հոկտեմբեր 1934 1996 1986 ԲԳԲ Կենսաքիմիագիտութիւն կ. գ. դ. [22]
23 Ռուբէն Ջրբաշեան 13 Դեկտեմբեր 1934 1996 չէ ընտրուած ՔԵԳԲ Երկրաբանութիւն երկր-հանք. գ. դ. [23]
24 Վանիկ Զաքարեան 21 Մարտ 1936 1996 1990 ԹՏԳԲ Թուաբանութիւն բնա-թուա գ. դ. [24]
25 Էտուարտ Ղազարեան 16 Հունուար 1942 1996 չէ ընտրուած ՖԱԲ Բնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [25]
26 Աշոտ Կարապետեան 20 Ապրիլ 1935 1996 1990 ՔԵԳԲ Երկրաբանութիւն երկր-հանք. գ. դ. [26]
27 Պորիս Կարապետեան 29 Ապրիլ 1924 1996 1990 ԹՏԳԲ տեխն. գ. դ. [27]
28 Ռատիք Կոստանեան 7 Ապրիլ 1940 2014 2006 ՖԱԲ Լազերային ֆիզիկա բնա-թուա գ. դ. [3]
29 Արման Քուչուկեան 11 Դեկտեմբեր 1932 1996 1986 ԹՏԳԲ Հաշուողական Տեխնիկա, Կառավարման Համակարգեր տեխն. գ. դ. [28]
30 Ատոլֆ Մանթաշեան 16 Օգոստոս 1932 1994 1990 ՔԵԳԲ Քիմիաբնագիտութիւն ք. գ. դ. [29]
31 Ռատիք Մարտիրոսեան 1 Մայիս 1936 1990 1986 ՖԱԲ Ռատիոբնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [30]
32 Սերկէյ Մատինեան 8 Յունուար 1931 1990 1982 ՖԱԲ Բնագիտութիւն, Աստղաբնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [31]
33 Աշոտ Մելքոնեան 16 Փետրւար 1961 2014 2006 ՀՀԳԲ Պատմութիւն պ. գ. դ. [3]
34 Ալփիկ Մկրտչեան 16 Փետրուար 1937 1996 չէ ընտրուած ՖԱԲ Ձայնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [32]
35 Սերկէյ Մովսեսեան 20 Դեկտեմբեր 1928 1990 1982 ԲԳԲ Կենդանաբանութիւն կ. գ. դ. [33]
36 Ռուտոլֆ Մուրատեան 19 Յունիս 1936 1996 1986 ՖԱԲ Տեսական Բնագիտութիւն, Տիեզերագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [34]
37 Հանրի Ներսիսեան 27 Փետրուար 1936 1996 1986 ԹՏԳԲ Թուաբանութիւն բնա-թուա գ. դ. [35]
38 Լիա Օսիփեան 15 Յունուար 1930 1996 1986 ԲԳԲ Բուսաբանութիւն կ. գ. դ. [36]
39 Գեւորգ Պողոսեան 16 Նոյեմբեր 1950 2014 2006 ՀՀԳԲ ս. գ. դ. [3]
40 Կարէն Պողոսեան 21 Նոյեմբեր 1932 1996 չէ ընտրուած ԲԳԲ Բուսագիտութիւն կ. գ. դ. [37]
41 Աշոտ Սաղեան 4 Յուլիս 1957 2010 2006 ԲԳԲ Կենսաօրգանական Քիմիագիտութիւն ք. գ. դ. [19]
42 Յուրի Սարգսեան 9 Փետրուար 1941 1996 1986 ԹՏԳԲ Մեքենագիտութիւն տեխն. գ. դ. [38]
43 Սերկէյ Սարինեան 17 Նոյեմբեր 1924 1996 1990 ՀՀԳԲ Գրականագիտութիւն փիլ. գ. դ. [39]
44 Ռուբէն Սաֆրաստեան 5 Հոկտեմբեր 1955 2014 2010 ՀՀԳԲ Արեւելագիտութիւն պ. գ. դ. [3]
45 Դաւիթ Սեդրակեան 9 Դեկտեմբեր 1938 1990 1982 ՖԱԲ Տեսական Բնագիտութիւն, Աստղաբնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [40]
46 Յուրի Սուվարեան 25 Մայիս 1943 2010 2006 ՀՀԳԲ Տնտեսագիտութիւն տնտ. գ. դ. [41]
47 Լեւոն Թավադեան 9 Յունիս 1951 2014 2010 ՔԵԳԲ Բնաքիմիագիտութիւն ք. գ. դ. [3]
48 Ալեքսանտր Թալալեան 17 Սեպտեմբեր 1928 1994 1965 ԹՏԳԲ Թուաբանութիւն բնա-թուա գ. դ. [42]
49 Արշալոյս Թարվերդեան 15 Հոկտեմբեր 1945 2014 2006 ԹՏԳԲ Գիւղատնտեսական Մեքենաշինութիւն տեխն. գ. դ. [3]
50 Յարութիւն Թերզեան 27 Յունիս 1932 1996 1986 ԹՏԳԲ Հաշուողական Տեխնիկա, Կառավարման Համակարգեր տեխն. գ. դ. [43]
51 Գուրգէն Խաչատրեան 1 Մարտ 1947 1996 չէ ընտրուած ԹՏԳԲ Տեղեկատուութիւն տեխն. գ. դ. [44]
52 Էտուարտ Խաչէկեան 16 Նոյեմբեր 1928 1996 չէ ընտրուած ՖԱԲ Աստղագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [45]
53 Էտուարտ Խաչէյեան 17 Օգոստոս 1933 1996 չէ ընտրուած ՔԵԳԲ Երկրաբանութիւն տեխն. գ. դ. [46]
54 Յուրի Չիլինկարեան 22 Սեպտեմբեր 1938 1996 չէ ընտրուած ՖԱԲ Ռատիոբնագիտութիւն բնա-թուա գ. դ. [47]
55 Էտուարտ Չուպարեան 5 Մայիս 1936 1996 չէ ընտրուած ՖԱԲ Ֆիզիկա բնա-թուա գ. դ. [48]
56 Գառնիկ Չուխաճեան 28 Փետրուար 1935 1996 1990 ՔԵԳԲ Օրգանական քիմիագիտութիւն ք. գ. դ. [49]
57 Արամ Շահինեան 26 Յունիս 1938 2010 2000 ՔԵԳԲ Քիմիագիտութիւն բնա-թուա գ. դ., ք. գ. դ. [50]
58 Սամուէլ Շուքուրեան 18 Օգոստոսի 1950 1996 չէ ընտրուած ԹՏԳԲ Տեղեկատուութիւն, Հաշուողական Տեխնիկա բնա-թուա գ. դ. [51]
59 Յուրի Շուքուրեան 5 Նոյեմբեր 1940 1996 1990 ԹՏԳԲ Տեղեկատուութիւն, Հաշուողական Տեխնիկա տեխն. գ. դ. [52]

Վիճակագրութիւն[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

2011 05 Edvard Chubaryan 75th Birthday 46.jpg
Edvard Chubaryan, 75th Birthday, No. 01, 6 May 2011.jpg

ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոսներու տարիքային վիճակագրութիւն[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոսներու միջին տարիքը կը գերազանցէ 77 տարեկանը[53]: Ակադեմիկոսներէն ամենամեծը՝ մեքենագործ Սերկէյ Համբարձումեանը, 17 Մարտ 2015-ին դարձաւ 93 տարեկան։ Ամենաերիտասարդ ակադեմիկոսը պատմաբան Աշոտ Մելքոնեանն է, ծնած է 16 Փետրուար 1961-ին։

Ակադեմիայի ներկայ կազմին ամենաերիտասարդ տարիքով ակադեմիկոսը (39 տարեկան) ընտրուած է մեքենաշինութեան ոլորտի գիտնական Յուրի Սարգսեանը: Ամենամեծ տարիքով ակադեմիկոսը (76 տարեկան) ընտրուած է ռատիոբնագիտութեան ոլորտի գիտնական Ալպերթ Ղուլեանը:

Նշումներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

  1. 1,0 1,1 «Հայաստանի Հանրապետութեան Կառավարութեան [[2 Մայիս]] [[1994]] թուականին թիւ 205 որոշումը «Հայաստանի Հանրապետութեան գիտութիւններու ազգային ակադեմիայի ժամանակաւոր օրինադրութիւնը հաստատելու մասին»»։ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԻՐԱՒԱԿԱՆ ՏԵՂԵԿԱՏՈՒԱԿԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳ։ արտագրուած է՝ 21 Փետրուար 2016 
  2. «Հայաստանի Հանրապետութեան Կառավարութեան [[29 Ապրիլ]] [[2002]]-ի թիւ 477 որոշումը «Հայաստանի Հանրապետութեան գիտութիւններու ազգային ակադեմիայի կանոնադրութիւնը հաստատելու մասին»»։ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԻՐԱՒԱԿԱՆ ՏԵՂԵԿԱՏՈՒԱԿԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳ։ արտագրուած է՝ 21 Փետրուար 2016 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 ՀՀ ԳԱԱ տեղեկատուական-վերլուծական կեդրոն (2014-12-27)։ «Ընտրուեցան ՀՀ ԳԱԱ-ի նոր ակադեմիկոսներ եւ թղթակից-անդամներ»։ www.aravot.am։ արտագրուած է՝ 2014-12-27 
  4. «Роберт Овсепович Авакян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  5. «Լենսէր Աղալովեանին էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ» (հայերեն)։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  6. «Карлен Григорьевич Адамян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  7. «Вилен Паруйрович Акопян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  8. «Юрий Татевосович Алексанян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  9. «Рубен Викторович Амбарцумян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  10. «Սերկէյ Համբարձումյանի էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ»։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  11. «Профиль Норайра Унановича Аракеляна на сайте Института математики НАН Армении» (անգլերեն)։ math.sci.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  12. «Владимир Микаелович Арутюнян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  13. «Эврик Гегамович Африкян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  14. «Գեւորգ Պաղտասարեանին էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ»։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  15. Կաղապար:Հոդված
  16. «Ирма Арменаковна Варданян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  17. «Рубен Саркисович Варданян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  18. «Гамлет Амбакумович Геворкян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  19. 19,0 19,1 «ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոսներու եւ թղթակից-անդամներու ընտրութիւններուն մասին» (PDF)։ www.sci.am։ 2010։ արտագրուած է՝ 2016-02-24 
  20. «Биография Арама Паруйровича Григоряна на сайте Российско-Армянского (Славянского) университета» (PDF) (ռուսերեն)։ rau.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  21. «Сергей Вагаршакович Григорян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  22. «Мисак Аршамович Давтян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  23. «Рубен Тигранович Джрбашян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  24. Սաթենիկ Հարությունյան։ «Վանիկ Զաքարեան»։ meghrinews.com։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  25. «Профиль Эдуарда Мушеговича Казаряна на сайте Государственного инженерного университета Армении» (PDF) (ռուսերեն)։ www.seua.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  26. «Ашот Илоевич Карапетян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  27. «Борис Карапетович Карапетян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  28. «Арман Тагворович Кучукян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  29. «Адольф Айрапетович Манташян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  30. «Радик Мартиросович Мартиросян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  31. «Сергей Гайкович Матинян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  32. «Альпик Рафаелович Мкртчян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  33. «Сергей Оганесович Мовсесян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  34. «Рудольф Мурадович Мурадян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  35. «Профиль Анри Барсеговича Нерсисяна на сайте Института математики НАН Армении» (անգլերեն)։ math.sci.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  36. «Լիա Օսիփեանին էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ»։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  37. «Карен Суренович Погосян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  38. Կաղապար:Հոդված
  39. «Сергей Нерсесович Саринян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  40. «Դաւիթ Սեդրակեանին էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ»։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  41. «Յուրի Սուվարեանին էջը ՀՊՏՀ կայքին մէջ»։ www.asue.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  42. «Профиль Александра Андраниковича Талаляна на сайте Института математики НАН Армении» (անգլերեն)։ math.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  43. «Арутюн Арташесович Терзян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  44. «Гурген Гайкович Хачатрян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  45. «Профиль Эдуарда Еремовича Хачикяна на сайте Бюраканской астрофизической обсерватории» (անգլերեն)։ www.bao.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  46. Կաղապար:Հոդված
  47. «Յուրի Չիլինկարեանի էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ»։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  48. «Էտուարտ Չուպարեանին էջը Երեւանի պետական համալսարանի կայքին մէջ» (հայերեն)։ www.ysu.am։ արտագրուած է՝ 2014-07-19 
  49. «Гарник Алексанович Чухаджян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  50. Կաղապար:Ռուսերէն յոդված
  51. «Самвел Кимович Шукурян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  52. «Юрий Гайкович Шукурян на сайте НАН Армении» (ռուսերեն)։ www.sci.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-21 
  53. Մովսիսեան Լուսինէ (2012-08-23)։ «ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոսներու միջին տարիքը 77,5 է»։ 168.am։ արտագրուած է՝ 2013-11-22