Jump to content

Լիբանանի Նախագահներու Անուանացանկ

Լիբանանի նախագահներու անուանացանկը սկսած է 1926 թուականին, երբ ստեղծուեցաւ պաշտոնը։ Ըստ 1943 թուականին երկրի տարբեր էթնիք-դաւանաբանական համայնքներուն միջեւ ձեռք բերուած բանաւոր համաձայնութեան, Լիբանանի նախագահը պէտք է մարոնի համայնքի ներկայացուցիչ ըլլայ։

3 անգամ, սակայն, նախագահի պաշտոնակատար եղած են սուննիներ։ Սուննի նախագահներն են Սելիմ Հոսսը, Ֆուատ Սինյորան եւ Թամամ Սալամը։

Լիբանանի նախագահներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

# Լուսանկար Անուն
(Ծնած է-մերած է)
(ժամկէտ)
Նախագահութեան տարիներ Կուսակցութիւն

Մեծ Լիբանանի նախագահ (Լիբանանը ֆրանսական գերիշխանութեան ընթացքին) (1926–1943)[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

1 Շառլ Տապպաս
شارل دباس
(1885–1935)
1 Սեպտեմբեր 1926 2 Յունուար 1934 Անկուսակցական
2 Հապիպ Պաշա Էս-Սաատ
حبيب باشا السعد
(1867–1942)
30 Յունուար 1934 20 Յունուար 1936 Անկուսակցական
3 Էմիլ Էտտէ
إميل أده
(1886–1949)
20 Յունուար 1936 4 Ապրիլ 1941 Լիբանանեան Ազգային Դաշինք
4 Ալֆրետ Նաքքաշ
ألفرد جورج النقاش
(1887–1978)
9 Ապրիլ 1941 18 Մարտ 1943 Քաթաէպ կուսակցութիւն
Այուպ Թապեթ
أيوب ثابت
(1884–1951)
(գործող)
19 Մարտ 1943 21 Յուլիս 1943 Անկուսակցական
5 Փետրօ Դրատ
بيترو طراد
(1876–1947)
22 Յուլիս 1943 21 Սեպտեմբեր 1943 Անկուսակցական
6 Պշարա Էլ-Խուրի
بشارة الخوري
(1890–1964)
21 Սեպտեմբեր 1943 11 Նոյեմբեր 1943 Սահմանադրական Պլոք

Լիբանանի Հանրապետութեան նախագահներ (1943–)[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

(5) Էմիլ Էտտէ
إميل أده
(1886–1949)
11 Նոյեմբեր 1943 22 Նոյեմբեր 1943 Ազգային Պլոք
(6) Պշարա Էլ-Խուրի
بشارة الخوري
(1890–1964)
22 Նոյեմբեր 1943 18 Սեպտեմբեր 1952 Սահմանադրական Պլոք
Ֆուատ Շհապ
فؤاد شهاب
(1902–1973)
(1-ին ժամկետ, պաշտոնակատար)
18 Սեպտեմբեր 1952 22 Սեպտեմբեր 1952 Անկուսակցական
7 Քամիլ Շամուն
كميل شمعون
(1900–1987)
23 Սեպտեմբեր 1952 22 Սեպտեմբեր 1958 Ազգային-ազատական Կուսակցութիւն
8 Ֆուատ Շհապ
فؤاد شهاب
(1902–1973)
(2-րդ ժամկէտ)
23 Սեպտեմբեր 1958 22 Սեպտեմբեր 1964 Անկուսակցական
9 Շառլ Հըլու
شارل حلو
(1913–2001)
23 Սեպտեմբեր 1964 22 Սեպտեմբեր 1970 Շհապականութիւն
10 Սուլէյման Ֆրանժիէ
سليمان فرنجية
(1910–1992)
23 Սեպտեմբեր 1970 22 Սեպտեմբեր 1976 Մարատա Շարժում
11 Էլիաս Սարգիս
إلياس سركيس
(1924–1985)
23 Սեպտեմբեր 1976 22 Սեպտեմբեր 1982 Շհապականութիւն
Պաշիր Ժմայէլ
بشير الجميل
(1947–1982)[1]
23 Օգոստոս 1982 14 Սեպտեմբեր 1982[1] Քաթաէպ Կուսակցութիւն
12 Ամին Ժմայէլ
أمين الجميل
(ծ. 1942)
23 Սեպտեմբեր 1982 22 Սեպտեմբեր 1988 Քաթաէպ Կուսակցութիւն
Սելիմ ալ-Հոսս
سليم الحص
(ծ. 1929)
(1-ին ժամկէտ, պաշտոնակատար)
24 Սեպտեմբեր 1988 5 Նոյեմբեր 1989 Անկուսակցական
13 Ռընէ Մուաուատ
رينيه معوض
(1925–1989)
5 Նոյեմբեր 1989 22 Նոյեմբեր 1989[2] Անկախութեան Շարժում
Սելիմ ալ-Հոսս
سليم الحص
(b. 1929)
(2nd Term, Acting)
22 Նոյեմբեր 1989 24 Նոյեմբեր 1989 Անկուսակցական
14 Էլիաս Հրաուի
إلياس الهراوي
(1926–2006)
24 Նոյեմբեր 1989 24 Նոյեմբեր 1998 Անկուսակցական
15 Էմիլ Լահուտ
إميل لحود
(ծ. 1936)
24 Նոյեմբեր 1998 24 Նոյեմբեր 2007 Անկուսակցական
Ֆուատ Սինյորա
فؤاد السنيورة
(b. 1943)
(Acting)
24 Նոյեմբեր 2007 25 Մայիս 2008 Ապագայի Շարժում
16 Միշէլ Սուլէյման
ميشال سليمان
(b. 1948)
25 Մայիս 2008 25 Մայիս 2014 Անկուսակցական
Թամամ Սալամ
تمام سلام
(b. 1945)
(Acting)
25 Մայիս 2014 31 Հոկտեմբեր 2016 Անկուսակցական
18 Միշել Աուն
ميشال عون
(b. 1933)
(Acting)
31 Մայիս 2016 Գործող Ազատ Հայրենասիրական Շարժում

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

  1. 1,0 1,1 սպաննուած է նախքան պաշտոնավարման սկսիլը
  2. սպաննուած է