Լիբանանի Նախագահներու Անուանացանկ

Jump to navigation Jump to search

Լիբանանի նախագահներու անուանացանկը սկսած է 1926 թուականին, երբ ստեղծուեցաւ պաշտոնը։ Ըստ 1943 թուականին երկրի տարբեր էթնիք-դաւանաբանական համայնքներուն միջեւ ձեռք բերուած բանաւոր համաձայնութեան, Լիբանանի նախագահը պէտք է մարոնի համայնքի ներկայացուցիչ ըլլայ։

3 անգամ, սակայն, նախագահի պաշտոնակատար եղած են սուննիներ։ Սուննի նախագահներն են Սելիմ Հոսսը, Ֆուատ Սինյորան եւ Թամամ Սալամը։

Լիբանանի նախագահները[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

# Լուսանկար Անուն
(Ծնած է-մերած է)
(ժամկէտ)
Նախագահութեան տարիներ Կուսակցութիւն

Մեծ Լիբանանի նախագահ (Լիբանանը ֆրանսական գերիշխանութեան ընթացքին) (1926–1943)[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

1 Շառլ Տապպաս
شارل دباس
(1885–1935)
1 Սեպտեմբեր 1926 2 Յունուար 1934 Անկուսակցական
2 No image.png Հապիպ Պաշա Էս-Սաատ
حبيب باشا السعد
(1867–1942)
30 Յունուար 1934 20 Յունուար 1936 Անկուսակցական
3 No image.png Էմիլ Էտտէ
إميل أده
(1886–1949)
20 Յունուար 1936 4 Ապրիլ 1941 Լիբանանեան Ազգային Դաշինք
4 No image.png Ալֆրետ Նաքքաշ
ألفرد جورج النقاش
(1887–1978)
9 Ապրիլ 1941 18 Մարտ 1943 Քաթաէպ կուսակցութիւն
No image.png Այուպ Թապեթ
أيوب ثابت
(1884–1951)
(գործող)
19 Մարտ 1943 21 Յուլիս 1943 Անկուսակցական
5 No image.png Փետրօ Դրատ
بيترو طراد
(1876–1947)
22 Յուլիս 1943 21 Սեպտեմբեր 1943 Անկուսակցական
6 Bechara elkhoury.jpg Պշարա Էլ-Խուրի
بشارة الخوري
(1890–1964)
21 Սեպտեմբեր 1943 11 Նոյեմբեր 1943 Սահմանադրական Պլոք

Լիբանանի Հանրապետութեան նախագահներ (1943–)[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

(5) No image.png Էմիլ Էտտէ
إميل أده
(1886–1949)
11 Նոյեմբեր 1943 22 Նոյեմբեր 1943 Ազգային Պլոք
(6) Bechara elkhoury.jpg Պշարա Էլ-Խուրի
بشارة الخوري
(1890–1964)
22 Նոյեմբեր 1943 18 Սեպտեմբեր 1952 Սահմանադրական Պլոք
Ֆուատ Շհապ
فؤاد شهاب
(1902–1973)
(1-ին ժամկետ, պաշտոնակատար)
18 Սեպտեմբեր 1952 22 Սեպտեմբեր 1952 Անկուսակցական
7 Camille chamoun.jpg Քամիլ Շամուն
كميل شمعون
(1900–1987)
23 Սեպտեմբեր 1952 22 Սեպտեմբեր 1958 Ազգային-ազատական Կուսակցութիւն
8 Fuad Chehab (1961).jpg Ֆուատ Շհապ
فؤاد شهاب
(1902–1973)
(2-րդ ժամկէտ)
23 Սեպտեմբեր 1958 22 Սեպտեմբեր 1964 Անկուսակցական
9 Շառլ Հըլու
شارل حلو
(1913–2001)
23 Սեպտեմբեր 1964 22 Սեպտեմբեր 1970 Շհապականութիւն
10 Suleiman Frangieh - FOCR.jpg Սուլէյման Ֆրանժիէ
سليمان فرنجية
(1910–1992)
23 Սեպտեմբեր 1970 22 Սեպտեմբեր 1976 Մարատա Շարժում
11 No image.png Էլիաս Սարգիս
إلياس سركيس
(1924–1985)
23 Սեպտեմբեր 1976 22 Սեպտեմբեր 1982 Շհապականութիւն
Bachir Pierre Gemayel.jpg Պաշիր Ժմայէլ
بشير الجميل
(1947–1982)[1]
23 Օգոստոս 1982 14 Սեպտեմբեր 1982[1] Քաթաէպ Կուսակցութիւն
12 Amine Gemayel 2007.jpg Ամին Ժմայէլ
أمين الجميل
(ծ. 1942)
23 Սեպտեմբեր 1982 22 Սեպտեմբեր 1988 Քաթաէպ Կուսակցութիւն
Salim el-Hoss Axis for Peace 2005-11-17.jpg Սելիմ ալ-Հոսս
سليم الحص
(ծ. 1929)
(1-ին ժամկէտ, պաշտոնակատար)
24 Սեպտեմբեր 1988 5 Նոյեմբեր 1989 Անկուսակցական
13 Ռընէ Մուաուատ
رينيه معوض
(1925–1989)
5 Նոյեմբեր 1989 22 Նոյեմբեր 1989[2] Անկախութեան Շարժում
Salim el-Hoss Axis for Peace 2005-11-17.jpg Սելիմ ալ-Հոսս
سليم الحص
(b. 1929)
(2nd Term, Acting)
22 Նոյեմբեր 1989 24 Նոյեմբեր 1989 Անկուսակցական
14 Elias Hraoui President.jpg Էլիաս Հրաուի
إلياس الهراوي
(1926–2006)
24 Նոյեմբեր 1989 24 Նոյեմբեր 1998 Անկուսակցական
15 Lebanon.EmileLahoud.01.jpg Էմիլ Լահուտ
إميل لحود
(ծ. 1936)
24 Նոյեմբեր 1998 24 Նոյեմբեր 2007 Անկուսակցական
Fouad Sinora.jpg Ֆուատ Սինյորա
فؤاد السنيورة
(b. 1943)
(Acting)
24 Նոյեմբեր 2007 25 Մայիս 2008 Ապագայի Շարժում
16 Michel Suleiman - 2009.jpg Միշէլ Սուլէյման
ميشال سليمان
(b. 1948)
25 Մայիս 2008 25 Մայիս 2014 Անկուսակցական
Tammam Salam 2014-09-26.jpg Թամամ Սալամ
تمام سلام
(b. 1945)
(Acting)
25 Մայիս 2014 31 Հոկտեմբեր 2016 Անկուսակցական
18 General Michel Aoun.jpg Միշել Աուն
ميشال عون
(b. 1933)
(Acting)
31 Մայիս 2016 Գործող Ազատ Հայրենասիրական Շարժում

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

  1. 1,0 1,1 սպաննուած է նախքան պաշտոնավարման սկսիլը
  2. սպաննուած է