Գերմանիոյ խոշոր քաղաքներու ցանկ

Jump to navigation Jump to search

Գերմանիոյ քաղաքի կարգավիճակ ունեցող բնակավայրերու թիւը (գերմաներէն՝ Stadtrecht՝ բառացիօրէն քաղաքային իրաւունք) 2012 թուականի դրութեամբ կը կազմէէ 2063։ Ատոնցմէ չորսը ունին աւելի քան մէկ միլիոն բնակչութիւն (Պերլին, Համպուրկ, Միւնիխ և Քյոլն) ։

Գերմանիոյ խոշոր քաղաքներու ցանկ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Աղիւսակի քաղաքներու բնակչութեան թուաքանակի մասին տեղեկատուությունը տրամադրուեր է 2015 թուականի Դեկտեմբերի 31-ին[1]՝ հաշուի առնելով 2011 թուականի մարդահամարի արդիւնքներու նորացուած տույալները[2]:

Քաղաք 1970 1980 1990 2000 2010 2011 2015 Մակերես,
կմ²
Բնակչության
խտություն
,
մարդ/կմ²
Բնակչութեան
թուաքանակի
փոփոխություն
Վարչական բաժանում
1 Պերլին 3 208 719 3 048 759 3 433 695 3 382 169 3 460 725 3 326 002 3 520 031 891,68 3 947,64 5,83% դրօշի_նկարագրութիւն = Կաղապար:Պերլինի դրօշ
2 Համպուրկ 1 793 640 1 645 095 1 652 363 1 715 392 1 786 448 1 718 187 1 787 408 755,3 2 366,49 4,03% Համպուրկ
3 Միւնիւխ 1 311 978 1 298 941 1 229 026 1 210 223 1 353 186 1 364 920 1 450 381 310,7 4 668,11 6,26% Կաղապար:Դրօշ Պաւարիա
4 Քէոլն 849 451 976 694 953 551 962 884 1 007 119 1 013 665 1 060 582 405,02 2 618,59 4,63% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
5 Մայնի
Ֆրանքֆուրթ
666 179 629 375 644 865 648 550 679 664 676 533 732 688 248,31 2 950,70 8,30% Հեսսեն
6 Շթութկարթ 634 202 580 648 579 988 583 874 606 588 591 015 623 738 207,35 3 008,14 5,54% Պատեն-Վյուրթեմբեր
7 Տիււսելտորֆ 660 963 590 479 575 794 569 364 588 735 589 649 612 178 217,41 2 815,78 3,82% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
8 Տորթմունտ 640 642 608 297 599 055 588 994 580 444 571 403 586 181 280,71 2 088,21 2,59% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
9 Էսսեն 696 419 647 643 626 973 595 243 574 635 565 900 582 624 210,34 2 769,92 2,96% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
10 Լայպցիգ 583 885 562 480 511 079 493 208 522 883 510 043 560 472 297,8 1 882,04 9,89% Սաքսոնիա
11 Բրեմեն 592 533 555 118 551 219 539 403 547 340 544 043 557 464 326,18 1 709,07 2,47% Բրեմեն
12 Դրեզդեն 502 432 516 225 490 571 477 807 523 058 517 765 543 825 328,48 1 655,58 5,03% Սաքսոնիա
13 Հաննովեր 521 003 534 623 513 010 515 001 522 686 509 485 532 163 204,14 2 606,85 4,45% Ստորին Սաքսոնիա
14 Նյուրնբերգ 478 181 484 405 493 692 488 400 505 664 490 085 509 975 186,38 2 736,21 4,06% Կաղապար:Դրօշ Պաւարիա
15 Տույսպուրկ 452 721 558 089 535 447 514 915 489 599 487 470 491 231 232,8 2 110,10 0,77% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
16 Պոխում 343 809 400 757 396 486 391 147 374 737 362 585 364 742 145,66 2 504,06 0,59% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
17 Վուփերթալ 417 694 393 381 383 660 366 434 349 721 342 570 350 046 168,39 2 078,78 2,18% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
18 Պիլեֆելտ 168 609 312 708 319 037 321 758 323 270 327 199 333 090 258,82 1 286,96 1,80% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
19 Պոն 275 722 288 148 292 234 302 247 324 899 307 530 318 809 141,06 2 260,09 3,67% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
20 Միւնսթեր 198 878 269 696 259 438 265 609 279 803 293 393 310 039 303,28 1 022,29 5,67% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
21 Քարլսրուէ 258 894 271 892 275 061 278 558 294 761 291 995 307 755 173,46 1 774,21 5,40% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
22 Մանհայմ 332 378 304 303 310 411 306 729 313 174 291 458 305 780 144,96 2 109,41 4,91% Բադեն-Վյուրթեմբերգ
23 Աուգսպուրկ 212 886 248 346 256 877 254 982 264 708 269 402 286 374 146,86 1 949,98 6,30% Կաղապար:Դրօշ Պաւարիա
24 Վիսպատեն 250 285 274 464 260 301 270 109 275 976 270 952 276 218 203,93 1 354,47 1,94% Հեսսեն
25 Կելզենքիրխեն 347 307 304 386 293 714 278 695 257 981 257 994 260 368 104,94 2 481,11 0,92% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
26 Մինխենկլատպախ 151 111 258 424 259 436 263 014 257 993 254 834 259 996 170,47 1 525,17 2,03% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
27 Պրաունշվայկ 223 936 261 141 258 833 245 816 248 867 243 829 251 364 192,18 1 307,96 3,09% Ստորին Սաքսոնիա
28 Խեմնից 299 411 317 644 294 244 259 246 243 248 240 543 248 645 221,05 1 124,84 3,37% Սաքսոնիա
29 Քիլ 270 125 250 062 245 567 232 612 239 526 237 667 246 306 118,65 2 075,90 3,63% Շլեզվիկ Հոլշթայն
30 Աախեն 175 593 243 947 241 861 244 386 258 664 238 665 245 885 160,85 1 528,66 3,03% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
31 Գալլե 257 261 232 294 310 234 247 736 232 963 230 494 236 991 135,02 1 755,23 2,82% Սաքսոնիա-Անհալթ
32 Մագդեբուրգ 272 237 289 032 278 807 231 450 231 525 228 910 235 723 201 1 172,75 2,98% Սաքսոնիա-Անհալթ
33 Ֆրայպուրկ իմ Պրայսկաու 163 568 175 106 191 029 205 102 224 191 214 234 226 393 153,06 1 479,11 5,68% Պատեն-Վյուրթեմբերգ
34 Կրեֆելդ 223 216 223 969 244 020 239 916 235 076 221 864 225 144 137,77 1 634,20 1,48% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
35 Լիւպեք 239 657 220 588 214 758 213 399 210 232 210 679 216 253 214,21 1 009,54 2,65% Շլեզվիկ Հոլշթայն
36 Օպերհաուզեն 245 840 228 947 223 840 222 151 212 945 210 256 210 934 77,09 2 736,20 0,32% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
37 Էրֆուրթ 196 528 211 575 208 989 200 564 204 994 201 952 210 118 269,91 778,47 4,04% Թիւրինկիա
38 Մայնց 174 259 187 392 179 486 182 870 199 237 201 002 209 779 97,74 2 146,30 4,37% Ռայնլանտ Պֆալց
39 Ռոսթոք 198 636 232 506 248 088 200 506 202 735 201 813 206 011 181,26 1 136,55 2,08% Մեքլենպուրկ-Վորփոմմերն
40 Քասել 214 785 195 912 194 268 194 766 195 530 191 854 197 984 106,78 1 854,13 3,20% Հեսսեն
41 Հագեն 201 547 218 927 214 449 203 151 188 529 187 333 189 044 160,45 1 178,21 0,91% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
42 Համմ 84 139 171 869 179 639 182 427 181 783 176 474 179 397 226,43 792,28 1,66% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
43 Զաարբրյուքեն 128 251 193 554 191 694 183 257 175 741 176 497 178 151 167,09 1 066,20 0,94% Կաղապար:Դրօշաւորում/Սաար
44 Մյժիւլհայմ ան տեր Ռուր 192 549 181 279 177 681 172 862 167 344 166 804 169 278 91,28 1 854,49 1,48% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
45 Պոտսդամ 111 336 130 900 139 794 129 324 156 906 157 603 167 745 188,26 891,03 6,44% Պրանտենպուրկ
46 Լիւտվիքսհաֆեն ամ Ռայն 178 375 159 399 162 173 162 233 164 351 158 637 164 718 77,55 2 124,02 3,83% Ռայնլանտ Պֆալց
47 Օլտենպուրկ 130 852 136 764 143 131 154 832 162 173 157 706 163 830 102,99 1 590,74 3,88% Ստորին Սաքսոնիա
48 Լեվերկուզեն 107 626 160 825 160 919 161 047 160 772 159 373 163 487 78,87 2 072,87 2,58% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
49 Օսնապրիւկ 148 102 157 367 163 168 164 101 164 119 154 513 162 403 119,8 1 355,62 5,11% Ստորին Սաքսոնիա
50 Զոլինգեն 176 420 166 085 165 401 164 973 159 927 155 080 158 726 89,54 1 772,68 2,35% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
51 Հայտելպերկ 129 656 133 227 136 796 140 259 147 312 148 415 156 267 108,84 1 435,75 5,29% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
52 Հերնե 105 423 182 542 178 132 174 529 164 762 154 887 155 851 51,42 3 030,94 0,62% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
53 Նոյս 114 613 149 334 147 019 150 013 151 388 151 070 155 414 99,52 1 561,64 2,88% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
54 Տարմշթատթ 141 224 138 201 138 920 138 242 144 402 145 845 155 353 122,09 1 272,45 6,52% Հեսսեն
55 Փատերպորն 92 890 110 163 120 680 139 084 146 283 143 174 148 126 179,59 824,80 3,46% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
56 Ռեգենսբուրգ 131 153 132 604 121 691 125 676 135 520 136 352 145 465 80,7 1 802,54 6,68% Կաղապար:Դրօշաւորում/Բավարիա
57 Ինկոլշթատ 70 414 90 490 105 489 115 722 125 088 126 076 132 438 133,37 993,01 5,05% Կաղապար:Դրօշ Պաւարիա
58 Վյուրցբուրգ 117 147 128 652 127 777 127 966 133 799 124 449 124 873 87,63 1 425,00 0,34% Կաղապար:Դրօշաւորում/Բավարիա
59 Ֆյուրտ 94 774 99 088 103 362 110 477 114 628 116 640 124 171 63,35 1 960,08 6,46% Կաղապար:Դրօշաւորում/Բավարիա
60 Վոլֆսբուրգ 88 655 125 935 128 510 121 805 121 451 120 889 124 045 204,09 607,80 2,61% Ստորին Սաքսոնիա
61 Օֆֆենբախ 117 306 110 993 114 992 117 535 120 435 114 855 123 734 44,89 2 756,38 7,73% Հեսսեն
62 Ուլմ 92 943 100 671 110 529 117 232 122 801 117 541 122 636 118,69 1 033,25 4,33% Բադեն-Վյուրթեմբերգ
63 Հայլբրոնն 101 660 111 938 115 843 119 305 122 879 116 716 122 567 99,88 1 227,14 5,01% Բադեն-Վյուրթեմբերգ
64 Պֆորցհայմ 90 338 106 500 112 944 117 156 119 781 115 211 122 247 98 1 247,42 6,11% Բադեն-Վյուրթեմբերգ
65 Գյոթինգեն 109 892 129 656 121 831 124 132 121 060 116 052 118 914 116,89 1 017,32 2,47% Ստորին Սաքսոնիա
66 Բոտրոպ 106 657 114 571 118 936 120 611 116 771 117 074 117 143 100,61 1 164,33 0,06% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
67 Թրիեր 103 724 95 536 97 835 99 410 105 260 106 284 114 914 117,13 981,08 8,12% Ռայնլանդ Պֆալց
68 Ռեկլինգհաուզեն 125 237 119 418 125 060 124 785 118 365 115 648 114 330 66,5 1 719,25 −1,14% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
69 Ռոյտլինգեն 79 534 95 456 103 687 110 650 112 484 110 084 114 310 87,06 1 313,00 3,84% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
70 Բրեմերհաֆեն
143 918 138 728 130 446 120 822 113 366 108 139 114 025 93,66 1 217,44 5,44% Բրեմեն
71 Կոբլենց 101 374 113 676 108 733 107 950 106 417 107 954 112 586 105,16 1 070,62 4,29% Ռայնլանդ Պֆալց
72 Բերգիշ Գլադբախ 49 558 101 472 104 037 105 693 105 723 109 026 111 366 83,09 1 340,31 2,15% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
73 Ենա 88 130 103 718 102 518 99 893 105 129 106 428 109 527 114,76 954,40 2,91% Թյուրինգիա
74 Ռեմշայդ 136 419 129 082 123 155 119 287 110 563 110 132 109 499 74,52 1 469,39 −0,57% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
75 Էռլանգեն 84 110 101 845 101 017 100 778 105 629 104 312 108 336 76,95 1 407,88 3,86% Կաղապար:Դրօշաւորում/Բավարիա
76 Մյորս 52 539 99 923 104 595 107 062 105 506 103 831 104 529 67,68 1 544,46 0,67% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
77 Զիգեն 57 302 112 320 109 174 108 476 103 424 99 230 102 355 114,69 892,45 3,15% Հյուսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
78 Հիլդեսհայմ 93 800 102 619 105 291 103 909 102 794 99 267 101 667 92,18 1 102,92 2,42% Ստորին Սաքսոնիա
79 Զալցգիտտեր 118 201 116 784 113 872 112 302 102 394 98 588 101 079 223,92 451,41 2,53% Ստորին Սաքսոնիա
80 Կոտբուս 82 896 113 479 125 891 108 491 102 091 99 974 99 687 165,16 603,58 −0,29% Բրանդենբուրգ
81 Կայզերսլաուտերն 100 696 98 745 99 351 99 825 99 184 96 963 98 520 139,74 705,02 1,61% Ռայնլանտ Պֆալց
82 Կիւսթերսլո 75 297 78 221 86 807 95 158 96 404 94 290 97 586 112,02 871,15 3,50% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
83 Շուերին 97 389 121 175 127 447 101 267 95 220 91 327 96 800 130,52 741,65 5,99% Մեքլենպուրկ-Վորփոմմերն
84 Վիթթեն 97 641 105 876 105 403 103 384 98 233 96 221 96 700 72,4 1 335,64 0,50% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
85 Կերա 111 535 126 792 129 037 112 835 99 262 95 746 96 011 152,19 630,86 0,28% Թիւրինկիա
86 Իզերլոն 57 577 93 823 96 314 99 474 94 966 94 367 93 537 125,49 745,37 −0,88% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
87 Լիւդվիկսպուրկ 78 019 81 589 82 343 86 897 87 735 86 939 92 973 43,35 2 144,71 6,94% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
88 Հանաու 55 379 86 913 88 294 88 637 87 521 92 643 76,49 1 211,18 5,85% Հեսսեն
89 Նեքարի Էսլինկեն 90 007 91 869 87 519 91 271 46,42 1 966,20 4,29% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
90 Ցվիկաու 126 988 122 129 114 632 103 008 93 750 92 826 91 123 102,58 888,31 −1,83% Սաքսոնիա
91 Տիուրեն 91 801 92 820 88 567 90 244 85 1 061,69 1,89% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
92 Ռատինգեն 43 685 89 466 91 007 91 437 91 088 86 882 87 943 88,74 991,02 1,22% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
93 Տյուբինգեն 81 347 88 358 83 248 87 464 108,12 808,95 5,06% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
94 Ֆլենսբուրգ 95 366 87 862 86 977 84 281 88 759 82 801 85 942 56,74 1 514,66 3,79% Շլեզվիկ Հոլշթայն
95 Լյունեն 71 658 85 872 87 845 92 017 87 530 85 554 85 867 59,39 1 445,82 0,37% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
96 Ֆիլլինգեն Շվեննինգեն 81 214 81 022 80 268 84 674 165,48 511,69 5,49% Պատեն-Վիւրթեմպերկ
97 Գիսեն 75 555 76 374 74 497 73 138 78 584 84 455 72,55 1 164,09 - Հեսսեն
98 Մարլ 77 182 89 082 91 467 93 256 87 557 84 680 83 926 87,76 956,31 −0,89% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
99 Դեսսաու 83 153 86 906 85 488 82 919 244,74 338,80 −3,01% Սաքսոնիա-Անհալթ
100 Կոնստանց 61 160 68 305 75 089 78 087 84 693 77 796 82 859 54,11 1 531,31 - Պատեն-Վիուրթեմպերկ
Քաղաքները, որոնք լքեր են Գերմանիոյ խոշորագոյն քաղաքներու թոփ-100-ը
102 Մինտ 83 079 82 114 79 940 81 598 101,12 806,94 2,07% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա
103 Ֆելբերտ 55 411 93 056 89 253 89 782 84 033 81 192 81 430 74,9 1087,18 0,29% Հիւսիսային Հռենոս-Վեսթֆալիա

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Արտաքին յղումներ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]