Արակոնի Թագուհիներու Ցանկ

Ուիքիփետիաէն
Jump to navigation Jump to search


Արակոնի զինանշան

Արակոնի թագաւորութիւնը ձեւաւորուած է 1035-ին, երբ Նաւառայի թագաւորութիւնը Սանճօ Գ. արքայի մահէն ետք բաժնուեցաւ երեք մասի։ Սանճոյի որդիին` Կոնսալոյին անցան Սոպրարպէն եւ Ռիպարկորսան, իսկ անոր ոչ օրինական որդիին` Ռամիրոյին անցաւ Արակոնը, սակայն Կոնսալօն սպանուեցաւ շուտով, եւ անոր տարածքները անցան Ռամիրոյին, եւ այդպիսով Ռամիրոն տէ ֆակտօ դարձաւ Արակոնի թագաւոր։

Արակոնեան թագաւորական ցեղ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Պատկեր Անուն Հայր Ծննդեան տարեթիւ Ամուսնութիւն Թագուհի դարձած է Գահնկեց եղած է Մահուան տարեթիւ Ամուսին / Արակոնի թագաւորներ
Gerberga (Ermesinda) de Foix, Rainha de Aragão - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Էրմեզինտա Պիկորսքայա (Ermesinda of Bigorre) Պեռնար Ռոժէ տը Ֆուա (Bernard-Roger, Count of Bigorre)
Ֆուայի կոմսութիւն
- 22 Օգոստոս 1036 1 Դեկտեմբեր 1049 Ռամիրօ Ա.
Ակնեսա (Agnes) Արակոնի թագաւոր Ռամիրօ Ա.-ի կինը Ուիլիամ VI (William VII, Duke of Aquitaine)
- 1054 8 Մայիս 1063
այրիացած է
-
Իզապելլա (Isabella of Urgell) Էրմենկոլ Գ. (Ուրկելի կոմս)
- 1065 1071
կիսած է ժառանգութիւնը
մինչեւ 20 Դեկտեմբեր 1071-ը Սանճօ Ա.
Felícia de Roucy, Rainha de Aragão -The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Ֆելիցիա (Felicia of Roucy)
[1]
Իլտուին IV
- 1076 կամ աւելի շուտ 4 Յունիս 1094
այրիացած է
3 Մայիս 1123
Ակնեսա (Agnes of Aquitaine, Queen of Aragon)
[1]
Ուիլիամ Ը.
- Յունուար 1086 4 Յունիս 1094
այրիացած է
6 Յունիս 1097 Փետրօ Ա.
Պերթա (Bertha of Aragon)
[1]
Փիէր Ա. - 16 Օգոստոս 1097 28 Սեպտեմբեր 1104
այրիացած է
մինչեւ 1111
UrracaCastile.jpg Ուրաքա (Urraca of León)
[1][2]
Ալֆոնսօ VI
Ապրիլ 1079 Հոկտեմբեր 1109 1115
ամուսնութիւնը չեղեալ համարուած է
8 Մարտ 1126 Ալֆոնսօ Ա.
Inês de Aquitânia, Rainha de Aragão -The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Ագնեսա Աքուեյթենցի(Agnes of Aquitaine, Queen of Aragon) Ուիլիամ Թ.
1103-էն ետք 13 Նոյեմբեր 1135 13 Նոյեմբեր 1137
ամուսինը հրաժարած է գահէն
8 Մարտ 1160 Ռամիրօ Բ.
Sancha head.jpg Սանճա Քասթիլիացի(Sancha of Castile, Queen of Aragon)
[3][4][5][6][7]
Ալֆոնսօ Է. (Քասթիլիայի թագաւորություն)
21 Սեպտեմբեր 1154/5 18 Յունուար 1174 25 Ապրիլ 1196
այրիացած է
9 Նոյեմբեր 1208 Ալֆոնսօ Բ.
Pedro2 marie.jpg Մարիա Մոնթփելիերցի (Maria of Montpellier)
[3][4][5][6]
Ուիլիամ Ը. 1182 15 Յունիս 1204 21 Յունուար/18 Ապրիլ 1213 Փետրօ Բ.
Anverso y reverso del sello de la reina de Aragón Leonor de Castilla y Plantagenet.jpg Էլիանորա Քասթիլիացի
[3][4][5][6]
Ալֆոնսօ Ը.
1202 6 Փետրուար 1221 Ապրիլ 1229
ամուսնութնւնը չեղեալ համարուած է
1244 Ճէյմս Ա.(Արակոնի թագաւոր)
Tomba Violant d'Hongria.JPG Իոլանտա Հունկարացի
[3][4][5][6][7][8][9][10]
Անտրու II
1215/6 8 Սեպտեմբեր 1235 12 Հոկտեմբեր 1251
Պատկեր Զինանշան Անուն Հայր Ծննդեան թիւ Ամուսնութիւն Դարձած է թագուհի Գահնկեց եղած է Մահուան տարեթիւ Ամուսին/ Արակոնի թագաւորներ
Konstancie Sic.jpg Coat of Arms of Constance of Sicily, Queen of Aragon.svg Քոստանցիա Սիցիլիացի (Constance of Sicily, Queen of Aragon)
[3][4][5][6][8][11]
Մանֆրէտ (Սիցիլիայի թագաւոր)
1249 13 Յունիս/Յուլիս 1262 27 Յուլիս 1276 2/11 Նոյեմբեր 1285
այրիացած է
9 Ապրիլ 1302 Փետրօ Գ.(Արակոնի թագաւոր)
Isabell Castila 1294.jpg Royal Coat of Arms of the Crown of Castile (1284-1390).svg Իզապելլա Քասթիլիացի (Արակոնի թագուհի)
[3][4][5][6][8][9][11]
Սանճօ Դ. (Քասթիլիայի թագաւոր)
1283 1 Դեկտեմբեր 1291 25 Ապրիլ 1295
ամուսնութիւնը չեղարկուած է
24 Յուլիս 1328 Հայմէ Բ. (Արակոնի թագաւոր)
MSC Blanca d'Anjou.png Arms of Charles II dAnjou.svg Պլանքա (Blanche of Anjou)
[3][4][5][6][8][11][12]
Քարլ Բ. (Նեապոլի թագաւոր)
1280 29 Հոկտեմբեր/1 Նոյեմբեր 1295 14 Հոկտեմբեր 1310
Col elionor.jpg Arms of Marie of Lusignan, Queen of Aragon.svg Մարիա (Լուսինեաններ տոհմէն, Արակոնի թագուհի)
[3][4][5][6][8][11][12]
Հուկօ Գ. (Կիպրոսի թագաւոր)
(Լուսինեաններ)
1273 27 Նոյեմբեր 1315 10/22 Ապրիլ/Սեպտեմբեր 1322
Tomba d'Elisenda de Montcada (detall).jpg Arms of Elisenda of Montcada, Queen of Aragon.svg Էլիսենտա Մոնքատացի (Elisenda of Montcada)
[3][4][5][6][8][11][12]
Փետրօ Մոնքատացի
1272 25 Դեկտեմբեր 1322 5 Նոյեմբեր 1327
այրիացած է
19 Յունիս 1364
Sepulcro de la reina Leonor. Iglesia de Ntra. Sra. del Manzano de Castrojeriz--4.JPG Royal Coat of Arms of the Crown of Castile (1284-1390).svg Էլեոնորա Քասթիլիացի(Eleanor of Castile 1307—1359)
[3][4][5][6][8][12]
Ֆերտինանտ Դ.(Քասթիլիայի թագաւոր)
1307 5 Փետրուար 1329 24 Յունուար 1336
այրիացած է
Մարտ/Ապրիլ 1359 Ալֆոնսօ Դ.(Արակոնի թագաւոր)
Marie Navarra 1338.jpg Royal Arms of Navarre (1328-1425).svg Մարիա Նաւառացի
[3][4][5][6][7][8][9][10][12]
Ֆիլիփ Գ. (Նաւառայի թագաւոր)
1329-35 23 Յուլիս 1338 29 Ապրիլ 1347 Փետրօ Դ.(Արակոնի թագաւոր)
D. Leonor de Portugal, Rainha de Aragão - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png Shield of the Kingdom of Portugal (1248-1385).png Էլեոնորա Փորթուկալացի(Արակոնի թագուհի)
[3][4][5][6][7][8][9][10][12]
Աֆոնսու IV
3 Փետրուար 1328 19 Նոյեմբեր 1347 29 Հոկտեմբեր 1348
Eleonora Sicily.jpg Coat of Arms of Eleanor of Sicily, Queen of Aragon.svg Էլեանորա Սիցիլիացի
[3][4][5][6][7][8][9][10][12]
Փետրօ Բ. (Սիցիլիայի թագաւոր)]]
1325 13 Յունիս/27 Օգոստոս 1349 20 Ապրիլ 1375
Sibilla de Fortia DarocaSMiguel.jpg Arms of Sibila of Fortia, Queen of Aragon.svg Սիպիլիա Ֆորտիացի (Sibila of Fortia)
[3][5][6][7][8][9][10][12]
Պերենկեր Ֆորտիացի
1350 11 Հոկտեմբեր 1377 6 Յունուար 1387
այրիացած է
4/24 Նոյեմբեր 1406
Violanta Bar.jpg Coat of Arms of Violant of Bar, Queen of Aragon.svg Իոլանտա տէ Պար
[3][5][6][7][8][9][10][12]
Ռոպերտ Ա.
1364/5 2 Փետրուար 1380 6 Յունուար 1387 19 Մայիս 1396
այրիացած է
3 Յուլիս 1431 Խուան Ա. (Արակոնի թագաւոր)
Marie Luna 3.jpg Coat of Arms of Mary of Luna, Queen of Aragon.svg Մարիա տէ Լունա(Maria de Luna)
[3][5][6][7][8][9][10][12]
Լոբէ տէ Լունա
1358 13 Յունիս 1373 19 Մայիս 1396 20/29 Դեկտեմբեր 1406 Մարտին Ա. (Արակոնի թագաւոր)
Sepulcre Margarida de Prades.jpg Arms of Margarida of Prades, Queen Consort of Aragon.svg Մարգարիտա Փրատեսցի(Margaret of Prades)
[3][5][6][7][8][9][10][11][12]
Փետրօ Փրատեսցի
1395 17 Սեպտեմբեր 1409 31 Մայիս 1410
այրիացած է
1422

Տրաստամարեան թագաւորական ցեղ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Պատկեր Զինանշան Անուն Հայրը Ծննդեան ամիս/ամսաթիւ Ամուսնութիւն Դարձած է թագուհի Զրկուած է գահէն Մահուան տարեթիւ Ամուսին
Eleanor queen.jpg Coat of Arms of Eleanor of Alburquerque, Queen of Aragon.svg Էլեոնորա Ուրակա Քասթիլիացի
[3][5][6][7][8][9][10][11][12]
Սանճօ Ալֆոնսօ
1374 1393/4 28 Յունիս 1412 2 Ապրիլ 1416
այրիացած է
16 Դեկտեմբեր 1435 Ֆերտինանտ Ա՞ Արդարամիտ
Marie Kastilie.jpg Coat of Arms of Maria of Castile, Queen of Aragon.svg Մարիա Քասթիլիացի(Արակոնի թագուհի)
[3][5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Էնրիքէ Գ.(Քասթիլիայի թագաւոր)
1 Սեպտեմբեր 1401 12 Յունիս 1415 2 Ապրիլ 1416 4 Հոկտեմբեր 1458 Ալֆոնսօ Ե. Մեծահոգի
Juana Enríquez.png Coat of Arms of Juana Enríquez, Queen of Aragon.svg Հուանա Էնրիքէս
[1][3][5][6][7][8][9][10][12]
Ֆատրիքէ Էնրիքէս
1425 1 Ապրիլ 1444 4 Հոկտեմբեր 1458 13 Փետրուար 1468 Խուան Բ.(Արակոնի թագաւոր)
IsabellaofCastile03.jpg Coat of Arms of Queen Isabella of Castile (1492-1504).svg Իզապելլա Ա. (Քասթիլիայի թագուհի)
[1][3][5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Խուան Բ.(Քասթիլիայի թագաւոր)]]
22 Ապրիլ 1451 19 Հոկտեմբեր 1469 20 Յունուար 1479 26 Նոյեմբեր 1504 Ֆերտինանտ Բ.(Արակոնի թագաւոր)
Germaine de Foix1.jpg Coat of Arms of Germanie of Foix as Queen Consort of Aragon Sicily and Naples.svg Ժերմենա (Germaine of Foix)
[1][3][5][6][7][8][9][10][11][12][13]
Ժան Ֆուացի
1488 19 Հոկտեմբեր 1505 23 Յունուար 1516
այրիացած է
18 Հոկտեմբեր 1538

Միջնադարեան ժամանակաշրջանի թագուհիներ, 1462-1472[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Քաթալոնիայի մէջ տեղի ունեցող քաղաքացիական պատերազմի ընթացքին, Հուան Բ.-ին գահնկեց ընելու եւ գահին տիրանալու իրենց թեկնածութիւնը ներկայացուցած էին երեք թեկնածուներ։ Անոնցմէ մէկը Փետրօ Ե.-ն էր, որ ամուսնացած չէր։ Երկրորդը ՝ Էնրիքէ Դ.-ն էր, որու կինը Ժուանա փորթուկալացին էր, Տուարտէ Ա.-ի դուստրը։ Երրորդ թեկնածուն Ռենէ Ա.-ն էր, որու առաջին կինը եղած Լոթարինկիայի դքսուհի Իզապելը մինչեւ 1462-ին, իսկ երկրորդը ՝ ֆրանսացի ազնուական Ժանէն։

Հապսպուրկներու պալատ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Պատկեր Զինանշան Անուն Հայրը Ծննդյան ամիս/ամսաթիվ Ամուսնություն Թագուհի է դարձել Գահնկեց է եղել Մահվան տորեթիվ Ամուսին
Isabella of Portugal by Titian.jpg Coat of Arms of Isabella of Portugal, Holy Roman Empress and Queen Consort of Spain.svg Իզապելլա Փորթուկալցի
[1][3][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14]
Մանուէլ Ա.
24 Հոկտեմբեր 1503 11 Մարտ 1526 1 Մայիս 1539 Քարլ Ե. Հեպսպուրկ

Գրականութիւն[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

Ծանօթագրութիւններ[Խմբագրել | Խմբագրել աղբիւրը]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 նաեւ Նաւառայի թագուհի
  2. նաեւ Սպանիոյ կայսրուհի
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 ինչպէս նաեւ Պարսելոնի կոմսուհի,
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 Ժիրոնայի կոմսուհի,
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 Օսոնի կոմսուհի,
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 Պեսալուի կոմսուհի
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 Ռուսիլոնի կոմսուհի
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 նաեւ Վալենսիայի թագուհի.
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 նաեւ Մալիորքայի թագուհի
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 նաեւ Սերտանի կոմսուհի.
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 նաեւ Սիցիլիայի թագուհի
  12. 12,00 12,01 12,02 12,03 12,04 12,05 12,06 12,07 12,08 12,09 12,10 12,11 12,12 12,13 12,14 12,15 12,16 նաեւ Սարտինիայի եւ Քորսիքայի թագուհի.
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 նաեւ Նեապոլի թագուհի
  14. նաեւ եղած է Քասթիլիա եւ Լեոնի, Կալիսիայի եւ Տոլետոյի թագուհի.